Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Культура

Події

21.10.2018|20:35|Віктор Стасюк

Провалилася ідея кишенькового з’їзду письменників

Відбулося Правління Національної спілки письменників України, на якому вирішувалося питання квот на черговому з’їзді письменників.

Щоб пройти на другий термін, нинішньому голові Спілки Михайлу Сидоржевському потрібен  з’їзд з невеликого кола наближених до нього людей. Саме такий з’їзд, який у ЗМІ охрестили кишеньковим,  він провів у Ірпені минулого року, коли 68 голосами віддав 5 гектарів землі, що належала Будинку творчості письменників. 

 Стурбовані наміром голови Спілки письменників провести малоформатний з’їзд, Комітет з питань культури і духовності Верховної  Ради України 17 жовтня провів засідання, на якому обговорив ситуацію в Спілці письменників і підготував лист-звернення, який був зачитаний на Правлінні. 

«Вже четвертий рік Спілку письменників потрясають скандали, пов’язані з непрозорими схемами розпродажу належного Спілці майна, неефективними  методами господарювання та наступом на свободу слова в самій письменницькій організації»,  – йдеться в листі, підписаному головою Комітету Миколою Княжицьким. 

Оцінюючи наміри Михайла Сидоржевського, депутати Верховної Ради України, що зібралися на засідання Комітету з питань культури і духовності, заявили в  листі: «Ні за тоталітарного радянського режиму, ні за часів Віктора Януковича керівництво Національної спілки письменників України не дозволяли собі проведення таких ганебних з’їздів, які імітують демократію і волевиявлення широкої письменницької спільноти». 

Після обговорення формату майбутнього з’їзду Національної спілки письменників України, що відбудеться 29 листопада цього року, письменники проголосували за квоту, яку запропонувала   Київська організація НСПУ і яку підтримав Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності: «один делегат з’їзду від п’яти членів НСПУ». 

Якщо в НСПУ понад 2000 письменників, то делегатів має бути не менше 400. За такої квоти збільшується конкуренція кандидатів на посаду голови Спілки письменників, яка на сьогодні не відповідає вимогам часу і опинилася на маргінесах розвитку сучасного українського суспільства. 

Остерігаючись репутаційних втрат, на Правління не зявилися письменники, які раніше підтримували нинішнього голову НСПУ, а ті, що прийшли на засідання,  не наважилися проголосувати за сумнівну ідею.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери