Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

24.01.2018|07:18|Буквоїд

Обличчя і події літературної України-2017

Спробуємо згадати рік, що минув.

 

Січень. В Чехії примусово ексгумували рештки Олександра Олеся. У могилі Олеся на Ольшанському кладовищі у Празі мали поховати іншу людину. Рештки відомого українського письменника та його дружини Віри перепоховали у Києві на Лук´янівському кладовищі.

 

Січень. У Києві відбулася презентація унікальної книги «25 років. Заповіти незалежності України», яка вийшла у видавництві «Самміт-Книга». Ця книга присвячена 25-ій річниці незалежності, її авторами стали люди, що стояли біля витоків української державності. Серед них Володимир Василенко, Левко Лук´яненко, Іван Драч, Іван Заєць, Володимир Пилипчук, Олександр Савченко, В`ячеслав Брюховецький. 

 

Січень. « Видавництво Старого Лева » заявило про вихід чотирьох книг Террі Пратчетта українською мовою. Оформлюватиме всю серію книг Творча майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів).

 

Січень. Дві книги творчої майстерні «Аґрафка» «Голосно, тихо, пошепки» та «Франко від А до Я» отримали нагороду BIB 2017 PLAQUE на Бієнале художньої Ілюстрації у Братиславі.

 

Січень. Першу премію журналу «Березіль» присуджено Галині Пагутяк за містерію «Гіркі землі».

Січень. Лауреатом премії імені академіка Олександра Білецького в галузі літературної критики став житель Обухова, директор школи і вчитель історії Михайло Карасьов

Січень. Книга «Зірки і макові зернята» творчої майстерні «Аґрафка» видана у китайському видавництві «Petrel Publishing House» шеститисячним накладом. Це вже сьома мова, на яку було перекладене видання.

Січень. Лауреатами премії імені Лесі Українки визначено письменницю Ганну Чубач (книга «Малюємо, читаємо, пишемо», видавництво «Букрек») та художника-графіка Арсена Джанік’яна за художнє оформлення п’яти казкових повістей про Мері Поппінс англійської письменниці Памели Треверс (видавництво «Рідна мова»). 

Лютий. Шевченківську премію з літератури отримав Іван Малкович. 

Березень. У «Видавництві Старого Лева» вийшла унікальна абетка-енциклопедія маловідомих фактів про Кобзаря «Шевченко від А до Я».

 

Березень. У Києві відбулась перша презентація книги Севгіль Мусаєвої та Аліма Алієва «Мустафа Джемілєв. Незламний». Книга вийшла у видавництві «Vivat» українською та російською мовами.

Березень. Американська філія міжнародної правозахисної організації письменників PEN International присудила українському режисеру і письменнику Олегу Сенцову премію «Свобода писати».

Березень. У Києві презентували перший том «Великої української енциклопедії».

Квітень. Письменниця Софія Андрухович отримала літературну премію Східного партнерства Visegrad Eastern Partnership Literary Award 2016 року за роман «Фелікс Австрія». 

Травень. Сергій Пантюк став лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Тодося Осьмачки.

 

Травень. У Києві пройшов VII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал».

Травень. Письменник Сергій Жадан став лауреатом премії імені Василя Стуса 2017 року.

Травень. Президент Петро Порошенко нагородив щорічною премією «Українська книжка року» Мирослава Дочинця. Також премію призначено "Видавництву «Криниця» та авторові Володимиру Корнійчуку за книжкове видання «Марія Заньковецька» у номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства». Книжкою року у номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» названо видання «Їжак Вільгельм» Тетяни Стус (видавництво – «Віват»).

 

Травень. Переможцем конкурсу на найкращий книжковий дизайн, що проходить під час фестивалю «Книжковий Арсенал» стало видавництво «Основи» за книжку «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics». Дизайн: Дмитро Яринич, фото: Євген Нікіфоров.

 

Травень. Іван Малкович став лауреатом премії імені Свідзінського.

Травень. Юрій Андрухович став лауреатом міжнародної премії Вілениці, яку вручають у Словенії. 

Червень.  І премію «Коронації слова-2017» у номінації «Романи» отримав Віктор Михайлов (Херсон)  за «Останній бій Урус- шайтана». І премія у номінації «Твори для дітей» у Олени Терещенко (Чернігів) за «Скарб вікінгів».  І премію у номінації «Кіносценарії» присуджено Віктору Рибачуку (Вінниця) за рукопис «Військовий доктор».

 

Липень. Літературна премія імені Бориса Нечерди за 2017 рік присуджена поетові Павлу Коробчуку за збірку «Хвоя» (« Видавництво Старого Лева»).

Липень. Переможцем конкурсу на посаду директора Українського інституту книги конкурсна комісія обрала Тетяну Терен.

 

Липень. Художник зі Львова Андрій Данкович став першим українцем, якого запросили на фестиваль коміксів та популярної культури Comic-Con у Сан-Дієго (США). Андрій – автор трьох книг коміксів: «Cвіт 912», «Cон» та «Війна Богів».

Серпень. Диплом лауреата Премії Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського отримав поет та перекладач, член НСПУ Василь Степаненко за переклад з грецької мови поеми Віцендзоса Корнароса «Еротокрит» (видавництво «Веселка».

 

Вересень.  У Львові пройшов 23-ий Форум Видавців. Цього року журі вирішило не присуджувати Гран-прі форуму. У номінації Класична українська література перемогла книжка Івана Франка «Мойсей», «Видавництво Львівського національного університету імені Івана Франка». У номінації Сучасна українська проза перемогла книжка Сергія Жадана «Інтернат», видавництво « Meridian Czernowitz ». У номінації Сучасна українська поезія перемогла книжка «Антологія української поезії XX століття: від Тичини до Жадана» (упорядник Іван Малкович), видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га». У номінації Класична зарубіжна література перемогла книжка Мацуо Басьо «Поезії», видавництво «Веселка»). У номінації Сучасна зарубіжна література перемогла книжка Хорхе Луїса Борхеса «Книга вигаданих істот», « Видавництво Старого Лева ». У номінації Місто-Харків перемогла книжка Максима Розенфельда «Фасади. Харків», видавництво «АССА». Особливу відзнаку Харківського журі отримала книжка Алли Підлужної «Код Володимира Дахна», видавництво «АВІАЗ». У номінації Література для дітей віком від 0 до 9 перемогла книжка Оксани Були «Зубр шукає гніздо», « Видавництво Старого Лева ». У номінації Література для дітей віком від 10 до 12 перемогла книжка Ульфа Старка «Маленька книжка про любов», «Видавництво Старого Лева ». У номінації Підліткова література перемогла книжка Яни Подосєльнік «Глосарій моди. Ілюстрації одягу українських дизайнерів», видавництво «Artbooks». У номінації Біографія перемогла книжка Леоніда Ушкалова «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди», видавництво «Дух і літера». У номінації Історія перемогла книжка Оксани Кісь «Українські жінки у горнилі модернізації», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля». У номінації Місто-Київ перемогла книжка Владислава Гриневича «Бабин Яр. Історія і пам´ять», видавництво «Дух і літера». Особливу відзнаку Київського журі отримує книжка Тараса Лозинського «Рушники Наддніпрянської України», видавництво «Майстер книг». У номінації Український non-fiction перемогла книжка Тимура Ворони «Стартап на мільйон. Як українці заробляють на технологіях», видавництво «Vivat». У номінації Перекладений non-fiction перемогла книжка Христі Фріланд «Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи», видавництво «Наш формат». У номінації Навчальна, довідкова, професійна література перемогла книжка Альберто Каїро «Функціональне мистецтво: вступ до інфографіки та візуалізації», «Видавництво УКУ». У номінації Візуальна книга переміг графічний роман Івана Франка, Міхая Тимошенка, Кирила Горішного «Герой поневолі», видавництво «Леополь»У номінації Місто-Львів перемогла книжка Катажини Котинської «Львів: перечитування міста», «Видавництво Старого Лева ». Особливу відзнаку Львівського журі отримав арт-бук Ярини Винницької «Наречена», видавництво «Terra Incognita».

 

Вересень. Письменниця Лариса Денисенко була змушена скасувати дитячу презентацію книги «Майя та її мами», що мала відбутися під час Форуму видавців через погрози з боку радикальних організацій.

 

Вересень. Українських письменників Любка Дереша,  Ларису Денисенко  та Мар’яну Савку обрано посланцями доброї волі ООН в Україні.

Жовтень. Лауреатом Міжнародної премії імені Івана Багряного у 2017 році став відомий вчений, діяч української культури, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко.

Жовтень. У Києві презентували книгу еротичної фотографії Ukrainian Erotic Photography", що побачила світ у видавництві "Основи".

 

Жовтень.  «Сузір’я Курки» Софії Андрухович та Мар`яни Прохасько потрапило до міжнародного каталогу «Білі круки 2017».

Жовтень. У Києві відкрилась перша книгарня-кав’ярня «Видавництва Старого Лева».  

Жовтень. Художник Кость Лавро та письменниця Зірка Мензатюк номіновані на премію Ліндґрен. Це вперше з часів заснування премії у 2002 році до списку претендентів потрапили українці. Усього до списку номінантів увійшло 235 кандидатів із 60 країн.

Жовтень. Книга Мар`яни Прохасько і Тараса Прохаська  «Хто зробить сніг» вийшла у Словаччині.

Жовтень. Україна вперше представлена на міжнародному фестивалі «Poetry Africa», що проходить у місті Дурбан в Південно-Африканській Республіці. Піонерами стали поетки Оксана Куценко та Ганна Яновська.

  

Жовтень. Відзнаку імені Олеся Ульяненка за нонконформізм у творчості та «схильність до позитивної асоціальності» отримав письменник Маркіян Камиш.

Листопад. Художниця Валерія Соколова серед переможців Міжнародного  бієнале ілюстрації «Золоте перо» у Сербії.  

Листопад. Твори Лесі Українки переклали арабською мовою в Єгипті вперше в історії.

Листопад. Премію Конрада-2017 отримала Катерина Калитко.

Листопад. У «Видавництві Старого Лева» побачила світ ілюстрована книга «Під скляним ковпаком» Сильвії Плат. Українською мовою цей роман перекладено вперше.

 

Листопад. Уперше оповідання українських класиків Івана Франка, Лесі Українки та Василя Стефаника переклали китайською мовою.

Грудень. Книгою року ВВС-2017 стала збірка оповідань Катерини Калитко «Земля загублених, або маленькі страшні казки», а переможцем у номінації Дитяча книга року ВВС-2017 обрано книгу Анни Коршунової «Комп і компанія».

Грудень. У Чернігові викрали бронзове погруддя з могили Михайла Коцюбинського.

Грудень. « БараБука » назвала найкращі родинні видання 2017 року. Дебют року в прозі: Анастасія Левкова. Старшокласниця. Першокурсниця (ВСЛ). Дебют року в ілюстрації: Наталя Кащак. Вовк під вікном (Маміно). Дитячий поет року: Іван Андрусяк. Лякація / Ілюструвала Лілія Курцеба (Фонтан казок). Дитячий прозаїк року: Леся Воронина. Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава / Ілюстрував Володимир Штанко (Знання). Ілюстраторка року: Надія Кушнір (Як Гусь свою любов шукав, Де Ойра? (Віват), Хлопчик і відьма (Ранок)). Пізнавальна книжка року: Настя Мельниченко. #ЯНеБоюсьСказати (Фоліо). Перша книжка малюка: Оксана Лущевська, Світлана Балух. Пташина колискова (Читаріум). Підліткова книжка року: Надя Біла. Крута компанія (ВЦ «Академія»). Шпаргалка для вчителя: Пиши сильно (Пабулум). Соціальна книжка року: Надійка Гербіш. Мене звати Мар’ям / Ілюструвала Марія Фоя (Віват). Переможцем читацького голосування стало видання Майя і її мами (Лариса Денисенко, Марія Фоя, Видавництво).

Грудень. Українська художниця Надія Дойчева-Бут стала однією з переможниць міжнародного конкурсу ілюстрації IJungle Illustration Awards-2017.

Грудень. Письменник і перекладач Андрій Любка став цьогорічним лауреатом Премії імені Юрія Шевельова.

Грудень. У Бухаресті вийшов роман Володимира Даниленка «Клітка для вивільги»

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери