Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

28.05.2015|08:19|Буквоїд

Виставка Якова Гніздовського у Національному художньому музеї України

29 травня, о 18.00, в Національному художньому музеї України (вул. М. Грушевського, 6) відкривається виставка з нагоди 100-річчя від дня народження українсько-американського митця Якова Гніздовського.

Один із наймайстерніших графіків світу, Яків Гніздовський (Jacques Hnizdovsky, 1915 – 1985) здобув цілковите визнання і став надзвичайно шанованим у Сполучених Штатах, тоді як в Україні донедавна про нього було відомо невеликому колу знавців та поціновувачів. Почасти це можна пояснити тим, що Гніздовський залишив країну ще до того, як його талант розкрився повною мірою, а почасти тим, що за радянського режиму згадки про митця-емігранта були неприпустимі. І хоча становлення Гніздовського-художника відбувалося у Варшавській та Загребській академіях мистецтв, а слави він зажив у США – Гніздовський завжди підкреслював своє українське походження і був у центрі подій, пов’язаних з Україною.

Україна відносно недавно почала відкривати для себе Якова Гніздовського – тоді як в американському графічному мистецтві 20 століття гравюри художника вважаються одним із найцінніших і найоригінальніших звершень, адже вони виконані у надзвичайно складній техніці дереворізу, яку Гніздовський фактично повернув із забуття, надихнувшись мистецтвом Альбрехта Дюрера.

Стиль художника зазнав різних впливів: архетипічні мотиви рідного Поділля, японська та європейська гравюра, американський поп-арт, – і зрештою вилився в особливе трактування форм предметного світу. Гніздовський прагнув побачити й передати гармонію простих речей та ситуацій – з відтінком ніжної філософської іронії у ставленні до навколишнього світу. Так у мистецтві Гніздовського «легковажні» мотиви зростають до рівня високих тем, а серйозні викликають посмішку.

Твори Якова Гніздовського зберігаються у поважних колекціях світу, зокрема в Національному музеї американського мистецтва, Addison Gallery, Музеї образотворчого мистецтва в Бостоні, Музеї модерного мистецтва у Більбао, Картинній галереї Вінніпега, колекції Білого Дому, багатьох університетах та приватних колекціях.

На виставці до 100-річчя від дня народження митця в НХМУ представлені твори з колекцій: Національного художнього музею України, Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, Борщівського обласного краєзнавчого музею, Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» – колекція Омеляна Пріцака, Українського Католицького Університету, Посольства США в Україні; із приватних колекцій Павла Гудімова, Ігоря Гриніва, Ярини Ференцевич, Романа Ференцевича, Ліди і Петра Матіяшеків, Катерини і Віктора Ющенків, Марти Перейми.

Куратор: Данило Нікітін

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери