Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

02.04.2014|20:36|Буквоїд

Виставка робіт кримськотатарських майстрів у Музеї Івана Гончара

5 квітня, о 16.00 в Музей Івана Гончара (вул. Лаврська, 19) відбудеться відкриття виставки творів кримськотатарського декоративно-вжиткового мистецтва «Зінджір».

«Кільця ланцюга» –  ланцюга згуртування – це проект, який вперше представляє твори кримськотатарського мистецтва з приватних збірок.

Кияни та гості столиці зможуть оцінити високий рівень майстерності декоративно-вжиткового мистецтва Криму. На виставці, організованій Творчою студією «El-Cheber», будуть представлені роботи кримськотатарських майстрів з приватних колекцій Києва: зразки  народних промислів, згадувані в епосі та легендах Криму. Минемов перенесемося у світ  чарівних казок і прекрасної східній історії.

В експозиції – близько ста творів кримськотатарського декоративно-вжиткового мистецтва: керамічні панно і настінні тарілки, килими, батік-панно, гончарний посуд, розпис на склі, різьблення по дереву, кавові столики, ювелірні прикраси, срібна філігрань, вишиття шовком, золоте шиття, пластика малих форм, фігурки людей у народному вбранні  та традиційні іграшки.

Любов до своєї землі чітко простежується в роботах кримськотатарських майстрів. Предмети  мистецтва, сповнені художньої гармонії  й естетики, унікального поєднання витонченості, делікатності і елегантності. Вони вже не одне сторіччя викликають захоплення у естетів всього світу. Твори корінних промислів Криму стали об´єктом захоплення багатьох колекціонерів та прикрашають світові збірки.

Експонати виставки «Зінджір» люб´язно надані працівниками посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та іншими приватними колекціонерами. Виставка стала можливою завдяки партнерам та кураторам: Земляцтву кримських татар міста Києва, Центру фольклористики та етнографії Інституту філології Київського державного університету імені Тараса Шевченка та Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Автори робіт – учасники творчого об´єднання «Чатир-Даг» проекту «Кримський стиль», керівником якого є кримськотатарський художник-мистецтвознавець Мамут Чурлу. Серед них – майстер срібної філіграні Айдер Асанов, Мамут Чурлу, Ельміра Сеїт-Аметова, Рустем Скібін, Ельдар Гусенов, Ельміра Асанова, Юлія Тулупова, Гульнара Негляденко, Абдюль Сеїт-Аметов, Хатідже Юнусова, Ірина Ушакова, Ельвіра Османова. Також представлено ​​графіку відомого кримського художника Амета Сеїт-Аметова.

«Зінджір» – це маніфестація глибокої любові до своєї землі, це відгомін болю дивовижного талановитого народу, що зберігає відданість корінній культурі. «Зінджір» в Києві – це визнання вірності тій дружбі – давній, як світ, дружбі, – яка склалася між кримськотатарським та українським народами.

Виставка діятиме з 5-14 квітня, щодня, окрім понеділка з 10.00 до 17.30

Вхід у музей

для дорослих - 15 грн.,  для дітей та пенсіонерів - 3 грн.

На світлині робота Ельдара Гусєнова



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери