Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

11.02.2022|16:20|Ганна Осадко

Дитячий егоїзм і пташка Аліса

˅ Весь уклад сім’ї крутиться довкола одного Сонця, і Сонце це – ваша дитина?

˅ Уся родина «працює у поті чола», аби принести малюку «на тарілочці» будь-яку його забаганку?

˅ І при цьому дитині щиро наплювати на думку та почуття інших?

Мусимо вас засмутити – ВИ ВИХОВАЛИ ЕГОЇСТА...

І це насправді дуже погано, передусім для вас самих. Можете забути про омріяну «склянку води», яку дитина мала би подати в старості.

А ще це дуже погано для самої дитини, адже, коли подорослішає, вона не зможе сформувати правильних і продуктивних стосунків із суспільством і навряд чи буде щаслива у власно створеній родині. А ще її діти (а ваші внуки!) страждатимуть від егоїзму батька чи матері…

Тому, якщо ще не все втрачено, і ви лише почали помічати «перші квіточки» егоїзму малюка, давайте зупинимося глибше на цій темі та розберемося, як усе це можна виправити.

 

 

Дитячий егоїзм – коли усе починається?

 

0-1 рік.

Одразу заспокоїмо – коли ваше немовля репетує і проситься на руки – це не егоїзм. Це звичайні інстинкти виживання. Ну бо як ще дитина, яка не вміє говорити і ходити, може звернути на себе увагу? А увага їй ой як потрібна! І полягає вона не в банальному «нагодувати» і «покласти спати»! Малюк життєво потребує ЕМОЦІЙНОГО КОНТАКТУ з батьками!

Психологи і педіатри давно довели, що діти, яких не брали на руки, виростають хворими і нещасними людьми. Приміром, у сиротинці немовля плаче-плаче, просить-просить, аби мама взяла його на руки, а мами – немає. Уже через тиждень-другий дитина зневірюється, розуміє, що всі її спроби – марні. І замовкає. І це не може не відобразитися на формуванні її психіки, психоемоційному та навіть фізичному здоров’ї. 

 

1-3 роки.

Ні, ще ні)

У цьому віці дитина лише починає «виокремлювати» себе у повноцінну особистість, пізнавати світ та «приміряти» його до своїх потреб. Зазвичай малюк у 2-3 роки надто рухливий, йому все цікаво, його життя – суцільна гра і фантазії та він, звісно, приносить у дім чимало проблем своєю «буйністю». Регіт, плачі, навіть дитячі істерики, суперечки з однолітками в пісочниці – це все матиме місце. Але, повторюємо, ЦЕ ЩЕ НЕ ЕГОЇЗМ.

 

3-7 років.

Так, це воно. Почалося. Саме у цей час батькам потрібно  попередити розвиток егоїзму.


Як це зробити?

1. Регулярно наголошувати і пояснювати, що вона живе у соціумі (сім’я, родина, сусіди, друзі у садочку тощо), і кожна людина має власні бажання та інтереси, на які потрібно зважати.

2. Навчити (на власному прикладі!) йти на компроміс, уступати і піклуватися про інших, ставитися до них із розумінням та повагою.

3. Не плутати поняття «егоїст» і «лідер»!

4. Усвідомлювати, що за егоїзмом часто ховаються глибинні дитячі страхи бути недолюбеним і неприйнятим.

 

 

Які причини дитячого егоїзму?

Психологи стверджують, що «ноги» в дитячого егоїзму ростуть із сім’ї, із того укладу, який присутній в родині.

І тут є дві крайнощі, які однаково небезпечні:

1. Гіперопіка, намагання зробити з дитини «пуп Землі».

Це дуже небезпечна тактика, адже малюк з народження бачить, що він – найголовніший, а всі інші члени родини – вторинні, та їхня думка й інтереси не враховуються. І з часом ця проекція перейде на весь соціум загалом…

2. Емоційна байдужість батьків, спроби «відкупитися» грошима й подарунками.

Коли батьки самі є егоїстами і їм байдуже до внутрішніх проблем дитини, коли малюк наче поділитися з батьками найсокровеннішим, хоче бути прийнятим, а його відсторонюють: «Не заважай! Я зайнятий! Відчепися», а у вихідні, аби «домовитися» із власним сумлінням, ведуть його в гіпермаркет і купують чергову цяцьку, то, на жаль, це пряма дорога до того, що і дитина виросте егоїстом.

 Вона просто віддзеркалить батьківську поведінку і врешті ображено подумає: «Ну гаразд… Якщо ви так зі мною, то начувайтеся. І грошей побільше давайте, так…»

Поради батькам : як подолати дитячий егоїзм?

1. Зверніть увагу на власну поведінку!

Памֹ’ятайте, що як би ви не виховували малюка на словах, він все-одно повторюватиме ваші вчинки! Тому, коли помічаєте у дитини перші прояви егоїзму, придивіться – а чи ви не такі ж самі?

Якщо батько, повернувшись з роботі, завалюється на диван, а «запарена» мама намагається, попри втому, «обслужити» його: прибирає, готує вечерю тощо, то скоро місце на сусідньому дивані займе і дитина

Працюйте разом і відпочивайте разом! Перебирайте на себе обов’язки одне одного, допомагайте і підтримуйте!



2. Заохочуйте дитину робити добрі справи!

Починайте з простого: покажіть, що робити добро – приємно! Подавайте приклад – допоможіть старенькій сусідці купити продукти, нагодуйте безхатнього кота, допоможіть дідусеві перейти дорогу. Прості, буденні речі, за які ДЯКУЮТЬ – якщо не словами, то внутрішнім теплом (бо кіт навряд чи зможе нанявкати «спасибі»)))

Привчіть малюка допомагати вам у хатніх справах, давайте йому нескладні доручення (полити квіти, наприклад), а потім, коли вазон розцвіте – похваліть: «Це завдяки тобі! Молодець!».

Навчіть дитину ДІЛИТИСЯ ЧИМОСЬ, проявляти турботу, робити благородні вчинки.

 

3. Заведіть домашнього улюбленця!

Всі діти мріють про песиків і котиків! Та бодай про хом’ячків! Дозвольте дитині втілити цю мрію, та наперед «проговоріть» умови: він і лише він має тепер дбати про домашнього улюбленця: гуляти з ним, годувати, прибирати

Це чудова «школа життя» для юного егоїста! 

4. Дозвольте дитині бути більш самостійною!

 Не «тисніть» на дитину гіперопікою, не змушуйте відчувати себе безпорадною, коли ви забороняєте робити навіть найелементарніші справи, з якими вона може впоратися і сама. Не стійте «над душею», коли вона малює, чи прибирає у своїй кімнаті, чи робить уроки, не пильнуйте за кожним її кроком, намагаючись «підстрахувати». Дозвольте їй робити власні помилки і виправляти їх! Довіряйте своїй дитині! І тоді, коли «щось піде не так», вона прийде до вас за допомогою!

5. Навіть малюка радіти чужим успіхам.

Часом батьки чинять неправильно, порівнюючи свою дитину з іншими, більш успішними дітьми.

«Ти нездара, досі не застелив ліжко, і отримав двійку з математики, а от син Марії Іванівни ….!!!»

Це – найвірніший шлях до того, що дитина почне комплексувати, відчує себе недостойною і нелюбимою, нічого не вартою. А це, в свою чергу, породжує ЗАЗДРІСТЬ до успіхів інших. І це дуууууже погано!

Отож, і самі звертайте увагу на успіхи інших людей лише у позитивному ключі, щиро радійте, коли комусь щось вдається зробити краще, беріть з нього приклад, і навчіть цього вашого малюка! Це йому ой як знадобиться у майбутньому та зробить з нього гармонійну, щасливу, самодостатню, впевнену у собі людину.

6. Читайте з дитиною «правильні» книги!

Які? Ті, в яких персонажі дбайливо ставляться одне до одного, допомагають, підтримують, чинять благородно. Саме це стане тим зразком, до якого малюк буде тягнутися і приклад якого наслідуватиме. Адже поради і настанови батьків часто  «пролітають повз вуха», тоді як герої книг – це справжні авторитети!

7. Вам потрібна «Пташка Аліса»! 

Адже вона і є тією «правильною» книгою для юних егоїстів!  

Отож, якщо ваша дитина росте егоїстом, вимагає все більше і більше, тупає ногами в магазині і сама не знає, чого ще хоче, якщо у неї завищені вимоги до життя, тоді ви знайшли те, що шукали! Адже головна героїня книжки така ж самісінька!

Що важливо, «Пташка Аліса» –  аж ніяк не менторське повчання типу «так робити не правильно, а так – правильно». Це – казка. Адже до повчань діти зазвичай не прислуховуються, а до казок – навіть дуже прислуховуються!

Отож, жила-була собі дівчинка Аліса – у дорогому великому будинку, із мамою і татом, а ще з купою прислуги – нянею, кухарем, покоївками, шофером, садівником і домоправителькою.  І характер у тієї Аліси був прикрий-преприкрий, аж такий, що мама втекла займатися виключно собою (спортзал-басейн-салон краси та навіть благодійний фонд), тато намагався допізна сидіти на роботі, а бідолашна прислуга аж сивіла від постійних вибриків Аліси. І як же вони втішилися, коли їхня вихованка нарешті пішла до школи… Але тепер додалося клопотів вчителям, так!)

І все би було по-старому, якби одного разу тато не відмовився купувати доньці черговий ляльковий будиночок... Ох, як це розлютило дівчинку!

–      Ти жаднюга! Нечемний! Поганий! – репетувала Аліса у крамниці, аж раптом… батько перетворився на горобця , а сама вона – на ще меншу пташечку!

От біда! Хто це зробив?! А зробив це Всесильний Хмаринковий Дракон, який стежив за рівновагою між добром і злом. Так-так, і такі бувають, хіба ви не знали?

Ой, що почалося, коли Аліса про це дізналася?!

–      Що-о-о?! Це справа ваших лап? Ах ти стара беззуба мордо, зроби все як було, а то як дам тобі! – погрожувала Пташка Аліса, на що Дракон лише розсміявся: «Щоби знову стати дівчинкою, треба зробити десять добрих справ, за які тобі люди подякують». 

І дав часу на це 40 днів. А інакше, сказав, Аліса назавжди залишиться пташкою…

Тут і починається найцікавіше! Чи зможе Аліса змінитися? Чи вдасться їй подолати власний егоїзм і пиху? Чи здатна вона робити добрі справи? А як вона житиме сама, якщо не вміє геть нічогісінько?

Ну, першу добру справу Алісі вдалося зробити дуже швидко – вона побачила, як злодій поцупив із кишені незнайомої жінки гаманець, і тихесенько та непомітно повернула його на місце. Добра справа? Однозначно! Але ж… за неї не подякували! Отже, вона не рахується?

Рахується насправді, адже у Хмаринкового Дракона власна бухгалтерія, і непомітні добрі діла навіть важливіші за ті, які всі бачать! Так-так, а ви хіба не знали?

(Цей момент насправді дуже важливий у вихованні дітей – не чекати миттєвої віддяки за добрі справи, навчитися робити добро непомітно!)

А далі вас чекає захоплива історія про «внутрішню еволюцію» Аліси, яка таки змогла зробити 10 добрих справ, пожертвувати власними інтересами, позбутися егоїзму та нарешті знову стати дівчинкою.

Ба більше – зміни, які відбули у ній, спонукали до того, що її батьки теж переоцінили свої життєві погляди та змінилися настільки, що народили іще двійню, звільнили численну челядь кухарок-виховательок і виховували діток самостійно, даруючи їм свою любов та увагу!

Ось така вона, «Пташка Аліса», яку написала й намалювала тернопільська авторка Наталя Головач. Сподіваємося, що завдяки цій книзі та нашим рекомендаціям ваші діти не виростуть егоїстами і їх чекає довге й щасливе життя у гармонії з родиною та зі світом!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери