Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

05.06.2014|21:18|Буквоїд

Побачив світ роман «Іван Сила на прізвисько «Кротон»

Видавництво «Наш Формат» вперше в Україні видало повну версію роману «Іван Сила на прізвисько «Кротон» журналіста та письменника Антона Копинця.

Письменник був близьким другом Івана Сили (справжнє прізвище атлета було Фірцак), проводив з ним багато часу, записуючи думки та коментарі, які видав через два роки після смерті богатиря. Саме виняткові фізичні здібності Івана Сили, мабуть, продиктували долю, насичену і пригодами, і добрими друзями, прихильниками і підступними ворогами Лише в 2012 році рукопис роману повернувся в родину нащадків письменника Антона Копинця, і зараз читач матиме можливість ознайомитися з повною версією життєпису славетного атлета, оскільки у 1972 році вже після смерті Івана Фірцака світ побачив лише скорочений та ідеологічно відредагований тексту. Причиною цього було те, що Антон Копинець не був членом тогочасної Спілки письменників України і ніде не друкувався, бо двічі постраждав за прихильність України: побував у карцері за часів мадярської окупації та провів 2 роки заслання в Архангельській області.

Роман «Іван Сила на прізвисько «Кротон» можна із певністю зарахувати до кращих зразків пригодницького або й навіть авантюрного роману за всю історію української літератури і поставити в ряд із «Тигроловами» Івана Багряного, «Містом» Валер’яна Підмогильного, «Пригодами Мак-Лейстона, Гаррі Уперта та інших» Майка Йогансена та іншими вагомими зразками українських пригодницьких творів.

Цей роман буде цікавим і для  любителів й дослідників етнографії, історії, географії через те, що мова самого твору надзвичайно багата та колоритна, наповнена екзотичними закарпатськими діалектами та чи не вперше в українській літературі урбаністичними описами великих європейських міст повоєнної Європи очима українця.

Головною сюжетною лінією роману є колоритна біографія найсильнішої людини у світі 1928 року - двадцятирічного Івана Фірцак - вихідця із закарпатського села Білки, що поїхав на заробітки до Чехословаччини, де своїми перемогами у бійцівських турнірах швидко здобув імідж фантастичного силача та непереможного спортсмена. Згодом Іван долучився до празького цирку та гастролював із карколомними трюками у країнах Європи та США. В афішах же спортсмен значився як «Іван Сила».

Під цирковим іменем «Кротон» Іван Сила вразив своїми надзвичайними атлетичними здібностями глядачів 64 країн світу, подолав у двобоях найсильніших людей трьох континентів та був визнаний наймогутнішою людиною планети.

На очах у захопленої публіки силач розривав залізні ланцюги, жонглював гирями, згинав цвяхи «сердечками», а коли у 1928 році його визнали найсильнішою людиною світу, на піку слави, кинув усе і повернувся на батьківщину, аби доживати віку на рідній землі.

До самої смерті в 1970 році Іван Фірцак мав славу народного кумира. Проте радянська влада не зробила жодних кроків до його офіційної популяризації, зводячи життя цієї постаті до рівня чудернацьких силових трюків, другорядності, сфери розваг та анекдотів.

Роман «Іван Сила на прізвисько «Кротон» зацікавить найширше коло читачів, навіть тих, які не особливо читають українську літературу. Вважаємо, що саме такі твори повинні бути рекомендовані для шкільної програми з літератури для обов’язкового прочитання.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери