Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

16.07.2012|12:31|Буквоїд

200 книжок Юрія Луценка. ПЕРЕЛІК

Народна Самооборона оприлюднила список із 200 книжок, які прочитав у СІЗО Юрій Луценко. Пропонуємо повний перелік видань і коментарі  до них екс-міністра внутрішніх справ.

Майбутній Нобелівський лауреат Йосип Бродський після відсидки із граничною точністю зазначив, що тюрма - це місце, де нестача простору надміру компенсує надлишки часу.

Дійсно, час в тюрмі (а якщо вдуматися - то і в житті вцілому) є єдиним належним людині ресурсом. Можна втрачати його на спогади, на мрії, на плекання помсти, на нічогонероблення. Але найрозумніше використати його на самоосвіту. Так, щоб кожний прожитий місяць означав не просто втримання позицій розуму й духу, а підняття на щабель вгору по драбині розвитку.

Нещодавно прочитав відповіді дітей на запитання «навіщо читати книжки». Найкращим здалося пояснення «для того, щоб бути цікавим друзям і самому собі». Як часто це буває у дітей - дуже точно сказано.

На 565-й день у Лук´янівському СІЗО я закінчив читати 200-ту книжку. Це була колосальна внутрішня дискусія і самоосвіта. Можливо, мої оцінки прочитаного допоможуть тим, хто не має так багато часу як я :), але так само цікавляться художньою, історичною, філософською та науково-популярною літературою. Тим паче зараз - час відпусток.

Звичайно, оцінки - чисто суб´єктивні.

! означає вищий клас, ++ і + позначають дуже гарні і просто добрі книжки. * позначає речі, які не викликали у мене задоволення.

Буду вдячний за аналогічні рекомендації.

P.S. Принагідно висловлюю респект книгарні «Є», яка стала для моєї дружини неоціненним джерелом більшості із цих книжок.


 

Позначка

Автор

Книга, анотація


!

Е.Хемінгвей

«В наш час» - шикарна збірка оповідань молодого Ернесто, потужний антидепресант, після якого хочеться жити у будь-якому віці.


++

Э.-М.Ремарк

«Время жить и умирать» - дещо ідеологізована уже ГДР-івською системою річ, але рятує рука майстра


!

Ф.Искандер

«Сандро із Чегему» - неповторна суміш мудрості, іронії та життєлюбства. Як ковток вина «мукузані» опівдня на розпеченому пляжі


++

Ю.Андрухович, Т.Прохасько, М.Маринович та інші

«Leopolismultiplex» - збірник історичних, публіцистичних й інтимних візій Львова. Цікаво.


!

Л.Костенко

«Записки українського самашедшего» - сповідь серця великої громадянки України. Надихає.


+

А.Джилман

«Сарацини» - історична розвідка арабського світу, по-англійськи зверхня.


!

А.Чехов

«Оповідання» - досконалість, яка з кожним разом прочитання відкриває нові грані мудрості.


!

Л.Фейхтвангер

«Лже-Нерон» - геніальна історична притча про наслідки правління порожньої, злобної і жадібної людини. Адміністрації Президента - читати обов´язково


!

Р.Мейл

«Хороший год»,

«Прованс» - книжки-вітаміни для замордованого українського середнього класу. Легкий стиль, аромат Франції, англійська іронія.



++

Р.Вербер

«Муравьи», І-ІІІ томи. Легке чтиво для відпочинку. Багато нової інформації, захоплюючий сюжет, інколи складно відірватися.


!

Р.Даль

«Рассказы» - неперевершений збірник англійського чорного гумору. Прочитане можна переповідати друзям за столом, звання «душі компанії» гарантовано.


++

Г.Мензіс

«1421 год, когда Китай открыл мир» - аргументований доказ величі Китаю династії Мін. Рідке для білої людини правдиве визнання першості цивілізаційних досягнень Піднебесної XV ст.


+

І.Попов

«Россия и Китай: 300 лет на грани войны» - для тих, хто любить історію і моделює варіанти майбутнього.


!

А.Токвіль

«Дипломатическая история Европы» - найкращий підручник історії європейської дипломатії, афористична мова і точність оцінок


!

Л.Гумилев

«Конец и вновь начало» - підсумкова робота класика теорії етногенезу та пасіонарності. Читати всім, хто хоче зрозуміти пророду історичних подій.


+

С.Хантингтон

«Столкновение цивилизаций» - класика геополітичної літератури, по-американські відверта і спрощена в підходах.


!

К.Чапек

«Бесіди з Масариком» - джерело мудрості, толерантності і християнської філософії у формі бесід з першим президентом Чехословаччини. Для тих, хто думає над сенсами життя і віри.


!

Л.Улицкая

«Д.Штейн, переводчик» - з розряду тих книг, які переживаєш як одкровення духовного життя. Трагічні історії різних людей, мозаїка країн, релігій, ситуацій, які в цьому плетиві дають оцінку світу і людині в ньому. Книжка написана біллю серця, щоб лікувати інших.


+

Х.Томас

«Гражданская война в Испании 1931-1939» - найдетальніша і тому найстрашніша книжка про рукотворне пекло Іспанії, яке використали і комуністи, і фашисти, і демократи, як полігон наступного поєдинку.


*

В.Людвинская

«История религии» - поверховий огляд для загальної інформації


++

А.Ушаков

«Феномен Ататюрка» - дуже цікава і детальна історія Батька сучасної турецької держави. Маловідомі сторінки життя великого революціонера, який особистою волею збудував єдину успішну світську європейськи орієнтовану державу мусульманського народу. Безліч цікавих фактів - від введення нового алфавіту, турецьких прізвищ і указу про шляпи до «холодного» союзу з СРСР і контактів з Будьонним і Фрунзе.


*

Ч. Уільямс

«Аденауер» - холодний аналіз для любителів ЖЗЛ


*

К.Роуз

«Георг V» - холодний аналіз для любителів ЖЗЛ


+

 


«Історія самураїв» - чудова книжка, багато нової інформації, що уточнює, а місцями - розвінчує міфи.


+

Э. Севела

«Одесса-мама» - книжка-шансон для тих, хто ностальгує за Привозом і тією Одесою, яка загинула або виїхала.


++

Л.Альфам

«Великие империи варваров» - академічний, глибокий і детальний твір для законаних в історію.


++

А.Макаревич

«Вся проза Андрея Макаревича» - блискучі есе для тих, хто сповідує принцип «чудака, что сделает не так. И его костёр взовьётся до небес» з пісні-гімну «Машины времени». Антидепресант.


!

Б.Акунин

«Алмазная колесница» - кращий твір чудового письменника. Детективний сюжет, японська екзотика, філігранність стилю. Не відірватися до останньої сторінки. Вдруге читається теж чудово :).


++

Х.Мураками

«Танцующая фея», «Токийские легенды» - книга-настрій. Оповідання, які залишаються в пам´яті як прекрасна мелодія молодих років.


+

Е.Іхсаноглу

«Історія османської держави, суспільства і цивілізації» - академічний твір, неупереджені оцінки, доступний виклад.


!

Д.Фенбі

«Альянс» - блискучий опис відносин Великої трійки - Черчілля, Рузвельта і Сталіна - на тлі Великої війни. Битва титанів, насичена унікальними подробицями та анекдотичними ситуаціями.


*

 


«Історія Шотландії» - історія британської України з неймовірними аналогіями щодо нашої батьківщини. Неглибокий аналіз


*

В.Пелевин

«Ананасная вода для прекрасной дамы» - сюр а-ля рюс


*

Л.Улицкая

«Зелёный шатёр» - сага про московських кухонних інакодумців. Яскраво показує різницю наших дисидентів, які боролися за свою державу і їхніх, які добивалися виїзду зі своєї.


!

И.Бродский

«Избранное» - ліки для душі, особливо гарно «Венецианский цикл» під дощ.


*

 

«Історія християнства» - підручник для мігрантів, нуль глибини


++

Дж.Уінтл

«Історія Китаю» - шикарна картина 5 тисяч років історії, в якій вже було все. Безліч аналогій, прикладів, алюзій.


!

Т.Прохасько

«Непрості» - блискуча маркесівська стилістика з карпатським ароматом. Один із найкращих ковтків українського за останній час.


!

Дж. Тіндалл, Д.Шай

«Історія Америки» - дуже інформативна, на диво об´єктивна і легка в читанні «цеглина». Приклад не закомплексованого викладу історії вільної нації.


+

А.Міхнік

«З історії честі та гнилі» - на жаль, актуальна для сучасної України історія протистояння Системи і лідера опору. Радянська Польща пробує зганьбити лідера антикомуністичної Армії Крайової, посадивши його в камеру з есесівцем. Допінг для людей принципів і віри.


+

А.Яковлев

«Сумерки» - сповідь диригента радянської Перестройки. Місцями щиро.


+

А.Камю

«Чума» - ще одна актуальна в Україні притча для вільних людей.


+

М.Павич

«Хозарский словарь» - кайф для любителів красного письма. Ні слова про половецьке село Януки в Білорусі :).


++

Э.Радзинский

«Три царя» - блискучі історії темних часів Російської імперії. Як завжди, в тексті навіть чути голос автора, з його унікальною манерою «вєщанія».


*

Д.Браун

«Цифровая крепость» - слабенька, як для автора «Коду да Вінчі», річ.


+

Д. і Т. Наленч

«Пилсудский» - біографія великого поляка, брат якого разом із братом Леніна готував замах на царя. Молодші брати зробили різні висновки - Ленін убив царя, Пілсудський назавжди відгородився від кривавої імперії. Гіркий приклад чужого успіху, який не змогли повторити українські вожді.


!

Л.Борхес

«Избранное» - збірник есе, які відкривають нові бачення знайомих речей. Для тих, хто любить філософську гімнастику для мізків і не хоче втрачати «листки календаря, которые осыпаются как перхоть времени»


!

Сол Беллоу

«Рассказы» - для тих, хто любить Хемінгвея і Голдінга. Глибоко психологічні story, які ще довго щемлять серце.


+

Т.Снайдер

«Червоний князь» - життєпис Габсбурга «Василя Вишиваного», який мріяв очолити королівство Україна, але закінчив життя в камері Лук´янівського СІЗО. Проситься на кінострічку.


!

С.Беккет

«Моллой» - твір високої естетики, ствердження Людини в багнюці середньовічного життя: «В хождении на костылях есть свой восторг. Потому как это цепочка маленьких полетов, стелющихся по земле. Отрываешься, приземляешься посреди толпы шустрых, которые не смеют ноги над землей поднять, не пригвоздив перед тем к ней другую. И даже самый радостный их бег не столь воздушен, как моё ковыляние».


++

А.Кофман

«Рыцари Нового света» - найглибша і найінформативніша книжка про Конністу XVI століття. Два континенти завойовані і об лаштовані за 40 років через приватну ініціативу як противага 80 років війн за Голландію з іспанського імперського центру. Свинопас Пісаро переміг герцога Альбу!


+

Гарленд

«Пляж» - психоделіка за мотивами «Повелителя мух» Голдінга.


++

Ж.Сарамаго

«Євангеліє від Христа» - Нобелівська премія адекватна глибині авторської версії історії Ісуса.


+

Мак´юен

«Амстердам» - англійський роман, класична річ для відпочинку і не без моралі.


++

Дж.Клавел

«Гайдзин» - книжка для відпустки: сюжет Анжеліки і японська екзотика. Пригоди, секс, гумор.


!

Мак-Ніл

«Піднесення Заходу» - глибокий аналіз історії цивілізації Європи, як результат акумуляції надбань Сходу, помножений на конкурентність держав західного світу. Вищий клас!


++

Ортега-і-Гассет

«Безхребетна Іспанія» - філософський твір початку ХХ ст., читати всім українським політикам. Дуже чітко про «хто винен?», правда майже немає про «що робити?».


!

К.Ишигуро

«Не отпускай меня» - англійський роман з японською чуттєвістю. Книжка, яка залишить гематому на будь-якому живому серці.


*

Д.Г.Лоуренс

«Рассказы» - не моє.


!

Н.Девіс

«Історія Європи» - найкраща праця, бездоганна криниця фактів і вільного від догм аналізу. Супер!


*

Чеслав Мілош

«Поезія» - не моє.


++

А.Бадак, І.Войніч, Н.Волчек

«Всемирная история» - академічний чотиритомник, помітні рудименти радянського «класового аналізу», але безліч важливої інформації


++

Смолій, Степанков

«Богдан Хмельницький» - важка до читання, суперкорисна для розуміння історії України як історії боротьби за незалежність на кордоні цивілізацій. Руйнує міфи і стереотипи. Респект академікам.


+

Л.Сатурчак

«Galіція» - польська рефлексія на трагедію поляків та українців 40-х років. Чіпляє.


!

Ч.Мілош

«Родинна Європа» -маніфест Центральної Європи, яка прагне вернутися додому з-під тиранії.

«Придорожній песик» - Щирі сповіді живої людини.



+

О.Уайльд

«Застольные беседы» - посттюремні есе, байки і притчі великого британця. Не для українського застілля :).


!

Дж. Фаулз

«Башня из черного дерева» - шедевр імпресіонізму в літературі. Для відпочинку від буденності та чорнухи.


*

Орхан Памук

«Біла фортеця» - турецько-європейський діалог через історичну притчу.


+

Фернан Бродель

«Матеріальна цивілізація, економіка і капіталізм» - спроба наукового аналізу необ´ємного об´єму. Несистемність, компенсована кількістю засушених в гігантському багатотомному гербарії фактів.


+

У.Еко

«Vertigo» - для поціновувачів сучасних культурологічних візій.


+

Цалик, Селігей

«Таємниці письменницьких шухляд» - про класиків української літератури у ярмі. Бажан, син підполковника УНР, в страху перед неминучим ночує на пляжах Дніпра, там з клаптя газети дізнався про своє нагородження орденом Леніна. Тичина, з роду козацької старшини лінії Полуботків, пише «Партія веде» в страшний 1933-й рік. Історія зламу хребтів еліти.


+

Л.Гумилёв

«Древняя Русь и Великая степь» - історично точна і доступно викладена картина європейських пертрубацій.


+

Бібліотека газети «День»

«Сила м´якого знаку»,

«Две Руси» - історія України в коротких нарисах кращих авторів найінтелектуальнішої газети



+

С.Коваленко

«Іван Богун» - розкішна книжка, чудове слово


+

Г.Лільєгрен

«Записки дипломата. Від Таллінна до Туреччини» - цікаві подробиці небайдужого шведського дипломата. Дає розуміння причин авторитету шведської традиції боротьби за права людини у світі.


+

Дж.Фаулз

«Волхв» - розкішний банкет для екзистенціалістів. Висока майстерність матеріалізації слова.


!

Р. Кіплінг

«Кім» - відкриває таємниці Індії з незабутньою душевністю Мауглі. Шпіонаж, містика Сходу, поетичність.


*

А.Камю

«Посторонний» - не вразило.


!

О.Генрі

«Оповідання» - вічно живі вітаміни для душі багаторазового використання.


!

З.Бауман

«Индивидуализированное общество» - фокусує думки політика, ніби окуляри від короткозорості. Найглибші думки про сенс життя, суспільні цінності і виклики глобалізації.


*

С.Браун

«В ожидании ливня» - ще одна історія про «людину дощу» з американської глибинки.


++

Дж. Джойс

«Улисс» - ікона сучасної літератури, описувати так само складно, як і читати. Але враження - неповторні, як китайська кухня, побудована на контрасті смаків.


++

П.Вайль

«Слово в пути» - кращий автор в жанрі словесних подорожей. Книжка-компас, за якою цікаво звірити враження від Праги Кафки і Гашека, Барселони Гауді, Парижу Дюма, Флоренції Джотто, Львова Пінзеля і Крушельницької.


*

Б.Вербер

«Смех Циклопа» - невдала книга автора блискучих «Мы, боги» та «Муравьи».


+

Б.Рассел

«Человеческое познание»- академічна річ для тих, хто не боїться абстрактних, філософських дефініцій.


+

О. Фейгин

«Никола Тесла: Наследие великого изобретателя» - цікава зв´язка ідей американця Н.Тесли і долі радянських фізиків Ландау та Капіци. Компетентний погляд, подробиці історії харківського УФТІ.


++

А.Перес-Реверте

«Осада, или Шахматы со смертью» - чудова книжка для відпочинку на дивані. Химерний сюжет, майстерність слова, містика і історичний антураж.


!

 

«Дхаммапада» - священна книга Буддизму. Неймовірна мудрість і поетичність. Книга-вчитель, особливо корисна для самовиховання тих, від кого залежать долі людей.


!

У.Еко

«Маятник Фуко» - краща книга в стилі історичних інтелектуальних ігор великого італійця. Для покоління сумнівів і розчарувань він дає точку відліку - цінність людини як центру всесвіт. Безліч афористичних роздумів та іронічних висновків на тлі містики і пригод.


++

И.Дзин

«Книга перемін» - основа китайського дао. Глибоко.


*

Й.Літтлвуд

«Історія Франції» - посередній довідник з історії.


*

Р.Коул

«Франция. История страны» - історичний буквар для жіночих журналів.


!

Ю.Андрухович

«Лексикон інтимних міст» - кайф співставлення думок, емоцій, історії із освоєних і ще небачених міст. Краща книжка для нічного очищення мозку, налаштовує на позитивні сновидіння.


!

В.Ключевский

«Дневники и мысли об истории» - глибокі і все ще актуальні думки про «единорожие и самодержавие». Одне з найкращих джерел афоризмів.


!

Р.Бредбери

«Летнее утро, летняя ночь» - книжка-вітамін, як духмяне яблуко серед зимової хандри. Ін´єкція доброти і самовчитель щастя.


*

Д.Франс

«Боги жаждут» - патетичне занурення в бурхливе ХVІІІ століття Франції. Але дуже пластикові персонажі і діалоги.


+

М.Хайдеггер

«Бытиё и время» - академічна робота засновника екзистенціалізму як філософської течії.


+

С.К´єркегор

«Страх и трепет» - академічна робота засновника екзистенціалізму як філософської течії.


+

І.Томан, М.Томанова

«Сократ» - історичний роман без блиску, але дає ефект занурення в епоху «золотого часу» Греції.


*

Ж.П.Сартр

«Стена» - не вразило.


+

У.Еко

«Празький цвинтар» - простенька як для одного із найбільших інтелектуалів Європи книжка про витоки масонства і походження «Списку сіонських мудреців».


+

О.Гван´їні

«Хроніка європейської Сарматії» - шикарне джерело вражень європейця від життя в Польщі, Україні, Литві та Московії. Лікує від міфу про спільну українсько-російську тисячолітню історію.


+

В.Сергійчук

«Тарас Бульба-Боровець»- підкріплена документами розвідка одного з лідерів антирадянської партизанки на Поліссі.


!

Г.Бокль

«История цивилизации в Англии» - приклад, що може зробити людина без догматичної освіти (20 років самоосвіти, 18 мов, перечитано сотні книг) і колосального само устремління. Знаючи приреченість від хвороби, автор встиг написати два томи із 18-ти задуманих, які стали проривом в історичній науці. Химерний стиль мови ХІХ ст. з абсолютно сучасним твердженням про притаманність свободи і науки для розвитку суспільства.


!

М.Матіос

«Майже ніколи не навпаки» - чудова українська книжка, повна світлотіней життя. Карпатський колорит, жива мова, сильні емоції.


+

Дж. Риган

«Коллекция исторических курьезов» - збірник відповідає назві.


+

В.Дмитренко

«Октавіан Август»,

«Тіберій. Калігула. Клавдій»,

«Нерон» - рідкі для української літератури якісні історичні книжки




*

Аналдр

«Власть» - черговий прояв невизнаного російського пророцтва про світову змову


++

В.Гроссман

«Жизнь и судьба» - одна з найкращих книжок про гітлерівщину, сталінщину і людину у Великій війні.


!

В.Лис

«Століття Якова» - явище в українській літературі. Живі герої, динамічний сюжет, досконалість мови. Проситься на кінострічку.


+

А.Камю

«Изгнание и царство» - якісний харч для інтелекту.


++

Сорочан, Войтович

«Історія Візантії» - блискуча енциклопедія одного зі світових центрів цивілізації. Найвищий фаховий рівень у бездоганному літературному викладі. Браво львівським і харківським університетам!


++

Л.Костенко

«Річка Геракліта» - прекрасна лірика сучасного класика. Реально очищає і підзаряджає батарейки


++

Т.Антипович

«Хронос» - яскрава подія в сучасній літературі, заявка на нове ім´я. Дає фору похмурим утопіям Пелевіна, потенційний фантастичний блокбастер, якщо Янукович погодиться на роль.


!

Кен Кізі

«Порою блажь великая» - велика книга для людей з пріоритетом принципів і переконань. Дуже американська і місцями несподівано лірична історія людини, яка не прогнулася під мінливий світ.


+

Н.Морріс, Д.Д.Роттман

«Оксфордська історія в´язниць» - цікава історична інформація про сумні заклади.


+

В.Рубель

«Історія середньовічного сходу» - уривки із першоджерел для вивчення зазначеної теми.


!

К.Армстронг

«История Бога» - краща книжка з історії духовних пошуків іудаїзму, християнства і мусульманства. Величезний масив інформації, глибокий аналіз, ненав´язування висновків.


+

В.Згарби

«Италия. Страна чудес» - історія італійського митецького внеску до епохи Відродження.


++

Р.Лэнгуорт

«Churchill´s Wit. Изречения и размышления Уинстона Черчилля» - найповніша збірка афоризмів і жартів великого політика і великого скомороха. «Я давно готов к встрече со Всевышним. Вопрос лишь в том, готов ли Он к такому тяжкому испытанию, как встреча со мной».


++

В.Бутролієв та ін.

«Классическая японская поэзия» - ілюстроване видання, кращі приклади японської поезії і малярства. Розкішний подарунок коханій людині.


+

Дж.Харрис

«Ежевичное вино» - гарний англійський роман в стилі «повернімося в дитинство» для читання під джаз.


*

Ю.Лавріненко

«Розстріляне відродження» - антологія української літератури ХХ ст., яку від наховали майже 100 років.


*

Ф.Кастро

«Размышления Команданте» - нецікава пропаганда для комсомольського активу


!

Матио Каку

«Физика будущего» - найкраща науково обґрунтована футурологія досягнень найближчих 20, 50, 100 років. Відкриває очі.


++

Сервантес

«Дон Кіхот» - книжка про те, як зберегти честь і гідність у світі, який має цінності за ніщо. Найкраща літературна українська, яку я будь-коли читав. Це видання 1955 року варто було б перевидати як посібник безмежних і часто забутих багатств української мови.


!

Г.Д.Робертс

«Шантарам» - унікальна книжка про сучасну Індію. Широка панорама, екзотика, пригоди, філософія. Роман, який лишає додаткову вартість для читача.


++

М.Кундера

«Невыносимая лёгкость бытия» - антитоталітарний і дуже ліричний гімн. «В імперії тоталітарного кічу відповіді дані зарані і виключають будь-які запитання. З цього випливає, що істинним противником тоталітарного кічу є людина, що ставить питання».


!

Б.Рассел

«История западной философии» - найкращий огляд пошуків істини людства від Еллади до Ніцше.


+

К.Исигуро

«Когда мы были сиротами» - його величність англійський роман.


*

Р.Шпорлюк

«У пошуках майбутнього часу» - публіцистика.


*

Х.Кортасар

«Выигрыши. Повести и рассказы» - не моє.


+

Дж. Конрад

«Зроби, або помри» - непогані оповідання для закоханих у море.


!

А.Міхнік

«У пошуках свободи» - роботи різних років інтелектуального лідера «Солідарності». Безліч аргументів, щоб боротися за свободу людини і нації.


+

Ю.Мицик

«Іван Сірко» - легендарна постать без легенд. Дуже якісна робота.


+

К.Исигуро

«Художник зыбкого мира»- якісний роман про кінець тоталітарних ілюзій і повернення до сімейних цінностей в повоєнній Японії.


++

Дж. Клавелл

«Король крыс» - гімн американському духу підприємництва в... японському концтаборі. Захоплююча і переконлива «картина маслом». На одному подиху


+

О.Забужко, Ю.Шевельов

«Вибране листування на тлі епохи» - цікава книжка, вишукана мова, жива і неповторна Забужко.


!

С.Ларссон

«Девушка с татуировкой дракона» 1-3т. - найкращий скандинавський детектив, який влюбляє в Швецію.


!

Дж. Брокман

«Интеллектуалы XXІ века о современной науке» - намисто глибоких думок кращих філософів, генетиків, фізиків, психологів та інших. Книга духовних відкриттів і дискусій.


+

О.Ірванець

«Сатирикон ХХІ» - книжка гарного настрою і бунтарського духу покоління 80-х.


*

О.Токарчук

«Веди свій плуг понад кістками мертвих» - трилер-чтиво.


++

О.Забужко

«Хроніки від Фортінбраса»- найякісніша українська публіцистика.


++

І.Карпа

«Піцца «Гімалії» - пригоди, екзотика, мат, духовні пошуки. Книга для молоді, але щось в ній таке карпівське, що притягує і найвибагливішого читача.


*

К.Хитченс

«Бог - не любовь» - макулатура, атеїзм в брутальному виконанні.


*

В.Корнеев

«Философия повседневных вещей» - не моє.


!

О.Шпенглер

«Закат Европы: очерки морфологии миров истории» - попри спірну морфологію світів - блискуча теорія розвитку культур як організмів як вичерпний зміст історії людства. Дуже оригінальна точка зору на пов´язаність розвитку філософії. Математики, музики та архітектури. «Слова і числа - форми світовідчуття». Розкішний бенкет духовної їжі.


!

Макъюэн

«Дитя во времени» - чудовий взірець його величності англійського роману.


+

Дж. Харрис

«Шоколад» - книжка для відпочинку десь на південних морях.


++

В.Познер

«Прощание с иллюзиями» - найвідвертіша автобіографічна книжка-сповідь. Викликає подив і повагу до автора.


!

Ф.Достоевский

«Братья Карамазовы» - якби Достоєвський написав тільки цей роман - він все-рівно вважався б генієм. Якби він написав тільки розділ про Великого інквізитора - його б все-рівно варто читати кожному.


+

Р.Фейнман

«Вы, конечно, шутите, мистер Фейнман?» - про велике життя одного із батьків американської ядерної програми, Нобелівського лауреата - з максимальним градусом американського гумору. Цікаво порівняти незрівнянну атмосферу розкріпаченості західних вчених з описаним Солженіциним «В круге первом» мороком сталінських «шарашок».


++

К.Д.Крейго

«Как читать архитектуру» - путівник у світ течій і стилів архітектури.


++

Дж.Глэнси

«Архитектура. Полная энциклопедия» - путівник у світ течій і стилів архітектури.


++

Дж. Гуадалули

«Открытие Китая. Тайны Поднебесной империи» - шикарне ілюстроване видання з прекрасними текстами. Реальне відчуття відкриття Китаю.


!

Кен Кизи

«Над гнездом кукушки» - книжка-свічка, з якою я бачу себе в дзеркалі посеред оточуючого абсурду напівдурдому-напівтюрми. Моє прочитання сенсу і стилю життя.


*

Дж. Блек

«История британських островов» - неінформативна.


*

Дж. Стейнбек

«Зима тревоги нашей» - не вражає.


*

Р.Шандель

«Война за Грааль» - паразитування на модному тренді.


+

Л.Донскіс

«Влада та уява» - чудова інтелектуальна річ для читання на дивані. Родзинка: автор - євродепутат.


+

Є.Грицяк

«Норільське повстання» - обов´язкова для українця книжка. Рівень Горіліс-Горського.


*

Г.Грасс

«Фотокамера» - не краща книжка великого німця.


!

Ст.Хокинг

«Мир в ореховой скорлупе» - найрозумніша книжка великого фізика. Складно про складні процеси Всесвіту.


++

К.Эмис

«Старые черти» - шикарний англійський роман з неперевершеним англійським гумором.


++

Л.Лопухин

«Библейская история Нового и Ветхого Завета» - енциклопедія академічного російського православ´я.


+

Брокгауз

«Історія Німеччини» - інформативний довідник.


+

К.Пензев

«За китайской стеной» - цікава для дослідників етногенезу Євразії.


++

З.Фрейд

«Введение в психоанализ» - базові лекції засновника вчення. Доступно і розумно.


!

Дж. Даймонд

«Порох, мікроби, сталь» - перший відомий мені досконалий аналіз причин перемоги західної цивілізації на кінець ХХ ст. Книга-відкриття!


*

К.Воннегут

«Колыбель для кошки» - не до мого смаку, але безсумнівний талант.


++

Т.Манн

«Поздние новеллы» - шедеври великого майстра психології та підтекстів.


!

Г.К.Честертон

«Человек, который был четвергом» - крім маяковщини, що потрапила в заголовок, - книга найвишуканішої публіцистики, яка могла розквітнути тільки в Англії. Тонка суміш консерватизму, гумору, свободи особистості, інтелекту і стилю. Книга-делікатес для поціновувачів слова і думки.


!

Ф.С.Фицджеральд

«Ночь нежна»,

«Великий Гэтсби» - шедеври друга і конкурента Хемінгвея. Більш по-англійськи, але не менш хвилююче.



*

Дж. Апдайк

«Кролик, беги» - песимізм і розруха в голові.


+

Дж. Лондон

«Зов предков» - вічні story, простуваті за формою, базові за сенсом.


*

О.Хаксли

«О дивный новый мир» - утопія, що вже не лякає і не дивує. Світ виявився винахідливішим і страшнішим.


++

М.Кундера

«Занавес» - літературознавство і людинознавство довершеній інтелектуальній формі. Респект


!

 

«Весь Шекспир» - вічні твори неймовірної сили. Коли вже Андрухович зробить український переклад?


+

Инь Шелинь, Чжен Цзянго, Ван Дуань

«Китай: 5000 лет истории» - колекція історій і персонажів Піднебесної для тих. Хто хоче зрозуміти цей світ «іншої сторони Землі».


++

Л.Фейхтвангер

«Иудейская война» - історично і психологічно точна річ про події початку нової ери. Замість Іосифа Флавія перед очима - Г.Герман :).


!

К.Поттер

«Вы находитесь здесь» - краща і найдоступніша розповідь про науковий погляд на Великий Вибух, структуру Всесвіту, історію Сонячної системи і механізму зародження життя на Землі. Маса корисної інформації під однією палітуркою.


+

У.Фергюссон

«Невероятные путешествия по Японии» - жорстка, але інформативна книжка.


+

У.Дил

«Япония» - ґрунтовний довідник.


+

Дж. Макдоно

«Последний кайзер.Вильгельм Неистовый» -


++

Г.Г.Маркес

«Глаза голубой собаки» - чудові мініатюри ще молодого літературного Босха. Космос загублених душ з латиноамериканським акцентом.


+

В.Пелевин

«SNUFF» - російський сюр про сенс «совка» в історії людства. Прикольно.


+

З.Фрейд

«Тотем і табу» - ґрунтовний доказ дієвості методу психоаналізу. Чітко пояснює суть явищ і їх рудименти у сучасному світі


!

Р.Бредбері

«Вино из одуванчиков» - потужна доза життєлюбства і доброти від Великого казкаря сучасності.


++

Д.Горчев

«Поиск Предназначения» - російське бачення правди-матки життя. Блискучий авторський стиль.


+

А.Азімов

«Числа» - історія математики для «чайників».


+

К.Галло

«Правила Джобса» - know-how гуру сучасного технологічного суспільства.


++

Л.Толстой

«Анна Каренина» - нереальна Росія, якої ми вже не бачили.


+

Ш.Эллис

«Свой среди волков» - цікава книжка і маса вражень для тих, хто не був в українській політиці.


++

П.Г.Вудхаус

«Вечори з містером Мулінером» - книга великого майстра витонченого англійського гумору.

 

PP.S. Прошу ваші ґрунтовні враження та зауваження надсилати за адресоюpressa-samooborona@ukr.net.



Додаткові матеріали

07.10.2011|09:05|Події
Юрій Луценко порадив Януковичу почитати книгу «Лже-Нерон»
26.01.2012|15:52|Події
Юрій Луценко передав Юрію Винничуку свій респект
15.07.2012|21:18|Події
Юрій Луценко читає у СІЗО книги Черчилля та про Наполеона
23.12.2011|08:30|Події
Юрій Луценко: за рік у СІЗО я прочитав 110 книжок
24.03.2011|16:27|Події
ТОП-40 книжок від ув´язненого Юрія Луценка
14.02.2011|16:38|Події
Ернест Хемінгуей і Ліна Костенко рятують Луценка у СІЗО
Юрій Луценко. Мої книги, або Розумне обличчя – це ще не ознака розуму
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери