Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

Юрій Луценко. Мої книги, або Розумне обличчя – це ще не ознака розуму

Французький етнолог Леві-Стросс вважав, що першим культурним актом в людській історії був поділ жінок не з репродуктивної придатності, а на гарних і не дуже. Приблизно в той же час зародження інтересу до красивих дівчат цей принцип я почав використовувати і щодо книг. За минулі з того часу три з половиною десятки років я їх прочитав сотні.

Саме вони, разом із хорошими друзями, дозволили мені залишитися людиною і в уряді, і у в´язниці.

Книги-друзі. Це ті книги, в які можна замріятися, після прочитання яких відчуваєш додаткове задоволення. Вони поєднують стиль і розум, витонченість і сенс. Такі книги хочеться дати почитати хорошим людям, а потім поділитися враженнями під келих легкого вина. У моєму розумінні це "Алмазна колісниця" Б.Акуніна, "Шантарам" Г.Д.Робертса, "12 обручів" Ю.Андруховича, "Ми, боги" Б.Вербера, "Кім" Кіплінга, "Вежа з чорного дерева" Дж.Фаулза, "Оповідання" Р.Даля, "Гайдзин" Дж.Клавелла, "Пейзаж, намальований чаєм" М.Павич, "Геній місця" П. Вайля, "Облога, або Шахи зі смертю" А.Переса-Ріверте, "Оповідання" С.Беллоу, "Лже-Нерон" Л.Фейхтвангера, "Дівчина з татуюванням дракона" С.Ларсона.

Книги-компас. Людина - єдина істота, яка знає про неминучість хвороби смерті. Це знання штовхає мислячу людину на участь в проектах, які повинні залишити її слід для майбутніх поколінь. Кожен вибирає свій проект - воїна, філософа, будівельника, художника, винахідника. Відчути при цьому своє місце в ланцюгу століть, підняти масштаб навколишніх подій і смислів дозволяє мені історія, яка, за словами В.Ключевського, нікого нічому не вчить, а тільки карає за незнання уроків.

Я - прихильник теорії пасіонарності, тому першою в величезному списку книг цієї категорії назву "Кінець і знову початок" Миколи Гумільова. А ще - "Занепад Європи" О.Шпенглера, "Історія Європи" Н.Девіса, "Підйом Заходу" У.Мак-Нілу, "Дипломатична історія Європи" А.Токвіля, "Порох, мікроби, сталь" Дж.Даймонда, "Матеріальна цивілізація, економіка і капіталізм" Ф. Броделя, "Осягнення історії" А. Тойнбі. У цей же список додам "Третю хвилю" Е.Тоффлера, "Індивідуалізоване суспільство" З.Баумана, "Витоки і зміст російського комунізму" М.Бердяєва, "Фізика майбутнього" М.Каку.

Книги-аптеки. Напевно, у кожного бувають моменти, коли опускаються руки, коли втрачаєш віру і мету, коли так хочеться пірнути в спокусу ліні духу. Ці моменти самоотруєння цинізмом і невір´ям у себе і людей взагалі потрібно негайно лікувати. Класичні ліки відомі - А.Чехов, Е. Хемінгуей, Е.М.Ремарк, У.Голдінг, Ф. Достоєвський, А. Камю, Дж.Селінджер. Але іноді організм звикає і вимагає нових засобів. Тоді ввімкніть Джо Кокера, відсьорбніть single malt віскі і відкрийте Кена Кізі "Часом примха велика" або "Над зозулиним гніздом". Або "Маятник Фуко" У. Еко, "Моллой" С.Беккета, "Не відпускай мене" К.Ішігуро, "Музей забутих секретів" О.Забужко, "Кохання під час чуми" Г.Г.Маркеса, "Норвезький Ліс" Х.Муракамі, "Ночувала хмаринка золота" А.Пріставкіна...

Книги-вчителі. Сенсом життя і питаннями віри рано чи пізно задається кожен. Тим, хто скорочує Хемінгуея до трьох літер - легше, у них все просто і зрозуміло. Я належу до людей, які перед тим, як відкривати Біблію, Дхаммапада, І-Дзин і Коран, вибирають інформований сумнів, традицію відкритих питань замість готових відповідей.

Американський філософ Джон Дьюї стверджував, що розум - це не іменник, а дієслово. Для тих, хто хоче виконати роботу в пошуках індивідуальних відповідей на вічні питання віри, без яких життя перетворюється в ланцюг безглуздь, я запропонував би під жасминовий чай "Історію західної філософії" Б.Рассела і "Історію Бога" К.Армстронга. Тим, хто віддає перевагу художній формі й вже прочитав Шекспіра, Гете, Сервантеса і Булгакова, рекомендую есе Х. Л. Борхеса, "Бесіди з Масариком" К.Чапека, "Д.Штейн, перекладач" Л.Уліцкой, "Євангеліє від Ісуса" Ж.Сарамаго, "Брати Карамазови" Ф. Достоєвського.

Книги-вітаміни. Дуже рідкісна категорія, але вони є. І дають ін´єкцію оптимізму, допомагають мріяти, будувати плани, плекати надію. Кай Краузе, німецький психолог, стверджує, що дзен-буддизм помиляється: головне не "тут і зараз", а те, що було до. Краса полягає в очікуванні події, в надії, в передчутті щастя. Мій улюблений вітамін - "У наш час" Е. Хемінгвея - добре читати під джаз Діани Кролл, відчуваючи радість навколишнього і після 45-ти життя, розуміючи, що в кожному віці, в кожному ударі серця - Всесвіт можливостей. Прекрасні також розповіді О.Генрі, "Літній ранок, літня ніч" Р.Бредбері, "Хороший рік" або "Прованс" Р.Мейла, "Сандро з Чегема" Ф.Іскандера, "Придорожній песик" Ч.Мілоша, оповідання А. Макаревича, венеціанський цикл Й.Бродського або пізні вірші В.Шимборскої.

Ну і наостанок. Якщо все вищенаписане здається занадто глобальним, а ефект потрібен негайно - візьміть "Churchill´s Wit". Російський переклад дотепів великого політика і великого скомороха недавно кинув промінь і в наше темне царство. Гумор в нинішній Україні - дуже актуально. У порядку антиурядової пропаганди мені залишається лише повторити вслід за Г.Горіним: "Розумне обличчя - це ще не ознака розуму, панове. Всі дурниці на землі робляться саме з цим виразом обличчя. Ви посміхайтеся, панове. Посміхайтеся!"    



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери