Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Що з детективного жанру обирають українські читачі?

Таємниця, інтрига та несподіваний фінал. Яким би не був детектив — фантастичним, психологічним, іронічним, шпигунським — цей жанр вже давно завоював прихильність серед читачів.

Таємниця, інтрига та несподіваний фінал. Яким би не був детектив — фантастичним, психологічним, іронічним, шпигунським — цей жанр вже давно завоював прихильність серед читачів. Автори змагаються за нашу увагу, вигадують все складніші загадки, таємниці, історії, сплітають долі та майстерно крок за кроком розкривають сюжет. Коли ми відкриваємо детективний роман, то стаємо співучасниками розслідування, й кожен хоче раніше за слідчого сказати канонічну фразу "Вбивця — дворецький". Однак, гра полягає саме в тому, що навіть отримавши усі докази та ключі, читач завжди на крок позаду.

Хвилювання під час читання детективної історії можливо порівняти зі спортивним азартом: чим динамічніший сюжет та сильніша напруга, тим скоріше хочеться дізнатися, що буде далі. Саме тому, цей жанр залишається одним з найпопулярніших серед літературних творів, наряду з фентезі. До речі, екранізуються детективи у рази частіше за інші жанри, це також додає книгам цікавості. Детективна класика — твори Едгара Алана По, Артура Конан Дойла, Агати Крісті — вже більше століття захоплюють нові покоління читачів по всьому світу. Спадщина цих письменників відбивається в роботах сучасних авторів. Едгар Алан По у своїх логічних творах, як він їх називав, заклав основи детективних сюжетів, які й досі використовуються у літературі цього жанру.

Звичайно, сьогодні класичні схеми модифікуються й ускладнюються, але детективісти й досі тяжіють до пригодницького роману зі слідчим-супергероєм, яким колись став Шерлок Холмс. До речі, щоб підкреслити надбання винахідника детективної літератури, щорічно в США вручається Премія Едгара Алана По — своєрідний Оскар у світі детективного жанру. В Україні якісні закордонні детективи стали з’являтися 5 років тому. Наш ринок швидко наповнився бестселерами останніх років: серія книг Дена Брауна, екранізовані романи, такі як "Дівчина у потязі" Поли Гоукінз, детективні романи Джоан Роулінг (видані під псевдонімом Роберт Гэлбрейт), "Правда про справу Гаррі Квебера" Жоеля Діккера, книги скандинавського автора Ю Несбьо.

Особливим попитом у читача користуються іронічні та інтелектуальні детективи. Цікавість до цієї категорії зросла після роману "Код да Вінчі" Дена Брауна. Відчувши цей попит, ми у видавництві "Віват" обираємо для нашого читача романи з заплутаним сюжетом та глибоким змістом. Іноді це ще невідомі автори для українців, але відзначені у світі. У минулому році ми видали українською роман найвідомішого французького детективіста Мішеля Бюсі "Літак без неї". 

Сюжет цього роману захоплює з першої сторінки й далі стає все заплутанішим. У авіакатастрофі вижила дитина, але незрозуміло, до якої родини вона належить. За 18 років молода дівчина, довкола якої коїться багато дивних смертей, намагається визначити, хто вона є. Ця книга й сьогодні у десятці кращих детективів за даними інтернет-магазина Yakaboo.

До Книжкового Арсеналу 2018 ми видали роман від автора серіалу "Фарго" Ноа Гоулі "За мить до падіння". 

Книга також пов’язана з авіакатастрофою, де долі незнайомців, які зустрілися на 16 хвилин, несподівано впливають один на одного. Минулого року роман взяв премію Едгара Алана По, як краща детективна книга. Серед наших новинок під час Арсеналу він став другим за популярністю.

Цього року також вийшли два знакових детективних трилери: "Сад метеликів" Дот Гатчинсон та "Вдова" Фіони Бартон.

Ці видатні твори вже зацікавили читачів своєю непересічністю та динамічністю. Перша — це оповідь про психопата, що викрадає та колекціонує молодих дівчат, а друга — історія жінки, чиє життя перетворилося на суцільний скандал після того, як її чоловіка звинуватили у вбивстві малої дитини.

Ми раді, що маємо можливість знайомити прихильників з кращими представниками жанру. Український читач, завдяки роботі видавництв, окрім гучних імен, відкриває для себе нових детективістів. Інтелектуальні детективні романи, написані на стику жанрів, неухильно стають фаворитами. Ми, як видавці, маємо ретельно підходити до вибору книг, бо на нас лежить відповідальність перед читачами. Саме тому, ми в першу чергу звертаємо увагу на книги з відзнаками й аналізуємо тенденції у світі.

Японський містичний детектив, гостросоціальний трилер зі Скандинавії, французька легкість та глибина, американська класика і традиція британського детектива-головоломки наочно демонструють, наскільки різноманітними, як за сюжетом, так і за стилем, можуть бути детективні історії. Пропонуючи незнайомого автора, ми маємо бути впевненими, що це буде якісна література, й вона зацікавить навіть вибагливих прихильників цього жанру.

Зараз ми вже плануємо видати ще одну книгу Мішеля Бюсі, книгу титулованої ірландської письменниці Тани Френч та відомий роман англійської авторки Сари Перрі. А далі будемо відкривати традиції детективу інших країн.



Додаткові матеріали

12.07.2018|12:22|Події
Львівський Форум видавців шукає волонтерів
12.07.2018|11:32|Події
10 причин відвідати ювілейний 25-й Форум видавців у Львові
Що читають рівняни на вулицях міста?
ТОП-10 книг, які варто прочитати кожній жінці
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери