Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

«12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину»: проект щирих одкровень

Суботній день на Книжковому Арсеналі завершився презентацією особливої книги – «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину», що народилася з однойменного річного проекту Мар`яни Савки. Про найважливіші речі у житті людини, про відчуття і переосмислення публічних розмов та їх нове прочитання у форматі книги говорили героїні проекту Зоя Казанжи, Олександра Бакланова, Лариса Денисенко та Людмила Зубко.

«Дуже важливо говорити про цінності задля самої людини, щоб їй легше жилося, працювалося, щоби вона себе більше почувала людиною, – каже Мар`яна Савка. – Цей проект – це щирі одкровення. І це теж дуже відповідально – відкривати свій внутрішній простір. Бо коли ти пускаєш на свою персональну територію інших людей, ти тим самим віддаєш частину себе, стаєш відкритішим для інших. Відповідно люди можуть більше від тебе почерпнути»
 
«Про одкровення, – продовжує Зоя Казанжи. – Хочеться не лише поділитися своїм досвідом в різних сферах, хочеться підставити руки, щоб допомогти іншим не робити купи помилок, які робив ти. Я разом з Мар`яною шукала відповіді на звичайні питання: що формує людину? Як цінності на неї вливають? І так далі. І мені здається, що нам пора від дискусії про переконання переходити до дискусії про цінності, про світоглядні речі, які змінюються повільно, але ці зміни впливають потім століттями на нас. Я вчора перечитала всі інтерв’ю у книзі, і більшість з цих жінок знаю, але я відкрила собі їх з нового боку. Кожна розмова містить дуже багато відвертості. Це дуже інтимна книжка, насправді. Інтим – це не секс, це людське життя. Коли ти влаштовуєш душевний стриптиз і відверто говориш про все те, про що ніколи не зізнавався сам собі».
Саша Бакланова поділилася думкою, що такі проекти, як цей, можуть багато чого змінити. «На мій погляд, не можна інакше змінювати світ, аніж через людей: себе, інших і тих, хто вірить у щось спільне з нами, – говорила Саша. – Переважна кількість людей – це ті, хто хочуть чогось кращого для свого майбутнього і для майбутнього найближчих людей. Зміни можливі, тільки якщо ми будемо щось робити. Для мене цей проект має дуже просту мету. Я усвідомлюю, що моє розуміння цінностей, а я говорила про свободу, залишається моїм. І для мене важливо, що прочитавши кілька розмов колег, кожен подумає про щось своє. Ці думки будуть не схожі ні на першу думку, ні на другу, ні на дванадцяту. Але це буде щось вартісне саме для тієї людини. Для мене важливі ті питання, які виникнуть в головах читачів. І навіть не одразу з’являться відповіді на ці питання, але вже стартує процес усвідомлення і переосмислення цінностей – це головне».
А ось на думку Людмили Зубко, цінності – це саме те, що може згуртувати людство: «Для мене  розмови про цінності – це те, чим ми можемо об’єднатися. Сьогодні це особливо важливо для країни. Бо коли українці об’єднаються на основі цих цінностей, ми будемо найсильнішими. Цінності важливі і в родині, і в колективі, і в оточені будь-якого суспільства. І насправді за звичними і, здавалося б, простими словами, є значно більше сенсу. Коли починаєш занурюватись у їхнє значення, постає низка питань. Що ж являє собою ця цінність? Як її реалізувати у житті? Який шлях обрати, аби дійти до кінцевої мети?».
«І справді, якщо ми з чимось часто довго живемо – перестаємо це помічати, – продовжила Лариса Денисенко. – Свобода цінується менше, бо ми її не зовсім можемо сформулювати. Незалежність цінується менше, бо вона наче б то є за замовчуванням. Справедливість не цінується, допоки тебе не вдарить несправедливістю. На милосердя не зважаєш, поки воно не торкається безпосередньо твоєї родини. І саме переоцінити ці речі можна за допомогою дітей, бо дітям пояснюєш будь-який предмет спочатку. Що таке стілець, який він є, як обрати найкращий..? Те саме стосується і справедливості, наприклад. Дитині з чотирьох років можна пояснити це поняття, треба лише підібрати слова. Так само і дорослим, потрібно обрати правильний мовний шлях. Слова справді багато важать».


Додаткові матеріали

20.05.2017|10:08|Події
Оксана Забужко: "Книжковий Арсенал" це - літературне "Євробачення"
18.05.2017|10:45|Події
«Книжковий Арсенал» в обличчях. Фото
17.05.2017|20:33|Події
У Києві стартував Книжковий Арсенал. ФОТО
Секс, зло, занепад влади: нон-фікшн до "Книжкового Арсеналу"
«Коханець леді Чаттерлей»: заборонений плід літератури
Маркетинг to read: нові видання Книжкового Арсеналу
Топ-5 підліткових новинок «Книжкового Арсеналу»
Книжковий Арсенал: 8 книжок для дітей
Видавець Катерина Міщенко: У нас недостатньо інтелектуального ресурсу, щоб працювати з минулим
Десять лучших украинских книг 2016 года
Аудгільд Сульберґ: «Зовсім не ОК – цькувати інших»
Що буде на Книжковому Арсеналі-2017
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери