Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

18.03.2024|12:45|Ігор Зіньчук

Кумедні несподіванки на щодень

Віктор Полянко. Халепи Грицька Траблюка – К.: Видавнича майстерня Yar/ Передм. Олени Ставничої, 2024 - 256 с.

Грицько Траблюк – головний персонаж збірки оповідань Віктора Полянка «Халепи Грицька Траблюка», сподіваюсь, автор пробачить мою зухвалість, а читач – спойлер напочатку тексту, але в процесі читання дуже виразно відчувається автобіографічний підтекст, тому що персонаж, так само як автор книги, працює у сфері Інформаційних технологій, розповідає про рідне село персонажа настільки невимушено легко, ніби й сам там неодноразово бував. 

В цілому, книга буде цікавою любителям легкого гумору, допоможе, хоч на певний час, відірватися від жорстокої реальності, сповненої страждань, сліз, болю, у якій всі ми перебуваємо зараз.

Грицько Траблюк – програміст, що постійно потрапляє у різноманітні кумедні, а іноді, небезпечні ситуації, проте, чи то янгол-охоронець, чи то сама доля рятують його і в кожній історії нашого «невдаху» очікує несподіваний, але завжди щасливий фінал пригод.

В текстах оповідань уважний читач помітить алюзії на романи Герберта Велса «Машина часу», на детективи Артура Конан Дойла про пригоди Шерлока Холмса та доктора Ватсона. Якщо відверто, то такі відсилання або ж перегуки можна вважати надто простими, але від цього, не менш дотепними. 

В іншому оповіданні, героїня носить магічні бурштинові сережки, які передавалися по жіночій лінії в родині та мають незвичайну силу, от тільки питання: Хто та як застосовує цю силу?, вона «служить» силам добра і світла, чи навпаки – силам Темряви, чий руйнівний вплив ми відчуваємо щодня, щохвилини у цій жорстокій війні, яка досі триває, відбираючи життя наших мужніх Героїв –Захисників України?.

Грицько дуже відкритий до світу, людей, прагне завжди всім допомогти, усіх врятувати, але, натомість часто порятунок потрібен йому самому. Ця наївність, добродушність спонукає читача співпереживати персонажеві, хоч стає смішно від його «пошуків злочинця на грядці з огірками» в рідному селі.

Цікаво, що книгу можна читати дітям і разом з дітьми, таке читання зближує, допомагає знайти порозуміння, зрештою, гарно провести вільний вечір на вихідних. 

В процесі читання можна впізнати Підгорецький замок, Олександрію, Кропивницький та інші туристичні місця нашої рідної України, отже, можемо зробити висновок, що для героя подорожі стали способом емоційного «перезавантаження», можливістю відшукати ресурси для оновлення життєвих сил.

Наприклад, в оповіданні «Машина квасу» Траблюк, випивши «чудодійний напій», потрапляє в минуле, де спостерігає знущання радянської влади над українцями, вкорінення в нашу свідомість цього «комплексу меншовартості», «другосортності», «двомовності», що мають настільки руйнівний вплив на формування національної свідомості та самоусвідомлення українців, як вільної, європейської нації. Устами персонажа Віктора Полянко закликає не повторювати помилок минулого, пам`ятати та вчити історію нашого народу, популяризувати та відроджувати національну культуру, цінності, а найважливіше –  об`єднуватися, щоб подолати ворогів-загарбниківзагарбників, що віроломно вдерлися на територію України та вбивають нас.

Книга сповнена непохитної віри в людей та щасливе майбутнє нашої країни – саме в цьому полягає суперсила Грицька Траблюка, а його «халепи» насправді можуть трапитися з кожним із нас... можливо, варто придивитися уважніше до реальності, яка нас оточує, чи все довкола лише «бульбашка»? – читайте, якщо хочеться дізнатися правду, або ж просто відпочити з книгою в руках. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери