Іноді здається, що це вже неможливо і ніколи не вернеться. Вальсувати разом з героями в бальних залах, кататися поруч у Гайд-парку, призначати таємні побачення й спостерігати, як справжнє кохання долає всі перешкоди. І тим не менш, трапляються книжки, де все як навсправжки, і де забуваєш про наше лихоліття.

Втім, хай хоч як бувало колись насправжки, але «Лондонські хроніки: леді Амелія, Кітті» Місіс К майже наочно повертає нас у світ аристократичного Лондона, де елегантні виховані леді й справжні джентльмени цінують честь і мораль понад усе, а захопливі перипетії та інтриги вигідно цей самий світ відтіняють. При цьому варто нагадати, що Місіс К. - авторка циклу романів «Лондонські хроніки» - розповідає романтичні історії, у центрі яких молоді жінки епохи Регентства. Пригадуєте, як тоді було? Як ні, то ось вам зручний образок, з якого все у першій історії з цієї книжки про Англію 1816 року почалося. «Усі звані зустрічі в будинку лорда й леді Левенсонів на Лора Плейс у Баті славилися значною кількістю шляхетних гостей. Цей вечір не був винятком і, певно, ховаючись від шаленого гамору та постійної уваги, білява юна леді й відчинила двері бібліотеки, проте через кілька кроків раптом почула плач. Кімнату освітлювала лише одна свічка, тому вона не відразу помітила мініатюрну юнку, яка сиділа у великому кріслі біля каміна, її обличчя затуляли руки, золотаве волосся ледь скуйовдилося в безладі, а очі заливали сльози».

Тож за сюжетом першої історії, леді Амелія Ігертон, багата дочка графа, повертається до Лондона після двох років жалоби ще популярнішою, аніж раніше. Проте її доброта й турбота про друзів перетворюють дні на вир, наповнений таємними втечами, підступними інтригами, і примушують вигадувати нові плани допомоги іншим. Дівчина майстерно справляється з мисливцями за її багатством, фальшивими подругами, настирним залицяльником. Але лише одна людина може вивести молоду леді з рівноваги й примусити забути про вишукані манери й спокій - пихатий джентльмен, котрий пробуджує в ній усі страхи й невідомі до цього почуття, Але чи зможе кохання дійсно побороти різні перепони?

У будь-якому разі, друга історія з цієї книжки не менш захоплююча, оскільки мова про міс Кітті Барлоу, молоду розсудливу леді, яка приїздить до Лондона на свій черговий сезон, але до певного часу залишається в тіні своєї кузини, аж поки необхідність примушує її звернутися за допомогою до відомого гульвіси, графа з нестерпним характером. «- Що саме конкретно ви хочете від мене? – зверхньо цікавиться він. - Я не розумію, чим можу стати вам у пригоді. - Скасуйте цю дуель. Усі знають, який ви влучний стрілець, а він просто нерозумний юнак, - благально промовила Кітті. - Не певен, що ваш брат потішиться таким епітетам від сестри, і я б радив вам поговорити ліпше з ним, а не з незнайомим джентльменом. - Але ж ви чудово знаєте, що якщо він відмовиться, то в очах усіх буде сприйматися боягузом, котрий вас злякався. Тож хлопець ніколи не зробить цього».

І хоч граф не дотримується правил і на все має власну думку, але, можливо, саме цей джентльмен зможе розгледіти в скромній і мовчазній дівчині мудру душу й щирість - якості, котрих не має легковажна сестра. Ну, а ми з вами зможемо дізнатися більше про той час, коли поцілити в серце можна було не лише кулею, але й лукавим поглядом чи ніжним словом.

Місіс К. Лондонські хроніки: леді Амелія, Кітті. - Гайсин: ТУТ, - 2024