Літературний дайджест

17.05.2016|16:11|"День"

Бомба для агресора

Юрій Щербак представив новий «документально-фантастичний» роман.

Лише трохи більш як півтора року минуло з часу представлення попередньої книжки Юрія Щербака — останньої з трилогії «Час тирана. Прозріння 2084 року». І ось світ побачило вже нове видання. У Національному музеї літератури України автор представив «документально-фантастичний» роман «Зброя судного дня». Дія твору відбувається в наші дні — щоб зупинити агресію Росії, група українських патріотів намагається створити ядерну зброю. Як ідеться в анотації, роман написано в суворій, епічний стилістиці апокаліптичного пророцтва: фантазія автора може стати реальністю історії.

На літературну подію прийшли перші читачі новинки: публіцист та літературознавець Вадим Скуратівський, поет Дмитро Павличко, директор Інституту української мови НАН Павло Гриценко, письменники Сергій Грабар, Любов Голота, Валерій Гужва та інші. Модерував зустріч письменник і видавець Михайло Слабошпицький. Також була присутня родина Юрія Щербака та численні шанувальники творчості (люди стояли навіть у проходах).

— Коли читаєш цей роман, охоплює шалене відчуття впізнаванності всього, що в ньому відбувається, — ділиться враженнями М. Слабошпицький. — Таке враження було й від попередніх трьох романів Ю. Щербака. Інколи навіть виникає якийсь спротив — не хочеш цього читати, бо вже знаєш, відчуваєш кожною клітиною свого тіла. Події відбуваються сьогодні, тут і, на жаль, не так, як нам хочеться. Макабричність нашого життя ввійшла в цей роман. Як читач із певним стажем, можу засвідчити, що такого роману — інтонаційного, сюжетного, геополітичного — в українській літературі ще не було.

— Мене вразила глибина розуміння автором атмосфери, що властива для людей, які працюють на напівлегальному стані, — розповідає ветеран розвідки, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський. — Психологічні аспекти поведінки військовиків, співробітників розвідувальних і контррозвідувальних структур відображені дуже точно. Читаючи роман, повсякчас порівнював його з підручниками, які мені свого часу доводилося вивчати, тому можу засвідчити високий професіоналізм автора. Переконаний, що роман Ю. Щербака змусить глибоко замислитись тих, хто відповідає сьогодні в Україні за безпеку. Це — «набат» і дороговказ для Порошенка, Турчинова, керівників спецслужб».

На завершення зустрічі слово взяв Ю. Щербак: «Книжку писав упродовж року. Метод лазерного збагачення урану, описаний у творі, — реальний спосіб створення ядерної зброї. Щодо цієї теми у мене був геніальний консультант, прізвище якого назвати, на жаль, не можу. Хочу покаятись — коли відбувалось ядерне роззброєння України, я був українським демократом-лібералом, вірив у те, що ми можемо співіснувати з Москвою. У книжці «Україна: виклик і вибір» обґрунтовано пояснював, чому нам необхідно було віддати ядерну зброю. Нині в Росії залишилась, можливо, одна людина, з якою я все ще можу спілкуватися. Під час Революції Гідності ми з дружиною мешкали в 500 метрах від Майдану. Ходили туди, переживали, але коли розпочалася справжня битва, могли лише дивитися і плакати. Потім росіяни анексували Крим, розпочалася війна на сході... Відповісти на те, що відбувається, я міг лише словами, текстом. Ця книжка — відповідь на ту ситуацію, в якій опинилася сьогодні Україна».+

Роман ГРИВІНСЬКИЙ



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

19.05.2024|11:47
В Україні видали першу частину з трилогії Соми Морґенштерна
19.05.2024|11:41
«Мій розмір – Чернівці»: у «Видавництві 21» триває передпродаж нової книжки Володимира Килинича
19.05.2024|11:36
Вільні голоси Криму. До друку готують документальну книжку про кримських політв’язнів
17.05.2024|14:06
Оголошено короткий список VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея
10.05.2024|18:25
ВСЛ оголосило передзамовлення на книжку Сергія Руденка "Анатомія ненависті. путін і Україна"
07.05.2024|08:27
11-12 травня у Львові відбудеться Coffee, Books & Vintage Festival #4
03.05.2024|13:07
Видавництво "Комубук" відкрило передзамовлення на новий роман Софії Андрухович "Катананхе"
02.05.2024|06:31
У Києві відкриється виставка фоторобіт Максима Кривцова
30.04.2024|08:08
100 найкращих книжок фестивалю «Книжкова країна»
27.04.2024|18:07
Культовий роман Любка Дереша "Культ" вийшов у ВСЛ


Партнери