Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

20.11.2014|07:00|BBC Ukrainian

Книжка для любителів історичних трилерів

Андрій Кокотюха. Київські бомби. - Харків: "Фоліо", 2014.

Андрій Кокотюха – один із найбільш надійних письменників сьогодення. Кожна його книга гостросюжетна, розрахована на масового читача і, якщо її дія відбувається в минулому, заторкує цікаві історичні періоди, спадок яких відчувається посьогодні.

У цьогорічному довгому списку Книги року ВВС – два романи Кокотюхи, обидва з яких цілком рекомендую тим, хто любить історичні трилери.

Роман "Київські бомби" - про Київ 1907 року, коли у відповідь на революційні події влада посилила репресії, і своєю чергою радикально налаштовані кола посилили терористичну діяльність.

Дійові особи цього революційного Києва – загартоване підпілля соціалістичного спрямування, новостворене і "зелене" національне угруповання, влада разом із секретними службами; і тлом проходять прості кияни, що потрапляють у заплутані стосунки між ними.

Два підпілля, соціалістичне і українське, знайомляться випадково, при спробі вчинити один і той самий теракт. Контакт зав´язується між Фаїною, учасницею соціалістичної революційної групи, що складається переважно з єврейської молоді, і вигнаним з університету студентом - українським патріотом на прізвисько Полтава, який робить перші кроки в терорі під тиском сестри та її коханця-радикала.

Як складатимуться їхні стосунки між собою та з представниками російської імперської влади? В цьому, власне, і цимес книги.

Кокотюха не боїться складних завдань і не приховує, а навпаки – наголошує на тому, хто з його героїв представник якої етнічної групи і як це впливає на їхні життєві рішення.

Часто в українській літературі такі конфлікти вирішуються примітивно: наші – хороші, не наші – погані.

Кокотюха, хоч і балансує на грані, але досить вдало вирішує ці творчі завдання, знайомлячи читача з досить великою кількістю персонажів, серед яких кожна група має своїх героїв і антигероїв, тож хоч симпатії автора і очевидні, у читача не виникає відчуття, що його примушують думати так чи інакше. Навпаки – складається враження, що розумієш мотивацію кожного з героїв.

Жваві діалоги, добре історичне тло, пристойне знання людської психології – все це робить книги Кокотюхи цікавими і популярними, і "Київські бомби" - один із найкращих його творів.

Світлана Пиркало



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери