Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

25.03.2013|21:19|Gazeta.ua.

Василь Шкляр не може знайти режисера для зйомок "Чорного ворона"

Українські історичні фільми ще не скоро зніматимуть у Голлівуді, вважає письменник Василь Шкляр.

Про це він сказав, коментуючи питання щодо екранізації його роману „Чорний ворон".

„Наші люди в Голівуді є, я говорив з ними. Мені пояснили, що потрібно мати переклад англійською. Це вже є. Далі пишеться синопсис – це 50 тисяч доларів. Потім пишеться сценарій – це мільйон доларів. Далі мільйон доларів вкладаєш у промоцію, я так зрозумів, що це по-їхньому хабар. Словом, вкладаєш 2 мільйони з гаком, а потім вони розглядають комерційну перспективу. Якщо вони бачать комерційний зиск, то далі ти не даєш ні копійки, але якщо ні – гроші ніхто не поверне. Я їм сказав, що це рулетка", - розповів він.

За словами автора, у Голівуді планували звернутися до Мела Гібсона. Така ідея спала на думку, коли знімати фільм за романом Шкляра відмовився Єжи Гофман. Письменник розповів історію переговорів з Гофманом, натякнувши на втручання третьої сторони.

„Марек Вавжкевич – голова польських письменників, передав з рук в руки Гофману роман, - пояснив Шкляр. - Той сказав, що читає українською, але повільно, тож за місяць прочитає. Потім на Шевченківські свята приїхав Марек Вавжкевич і при величезній аудиторії сказав: „Панове, я вас вітаю. Гофман прочитав роман, йому сподобалося". Ющенко подзвонив до Гофмана, а той йому заявив: „Буде кіно, але ви досі не заплатили за чотири серії документального фільму. А це кіно буде дуже дороге, бо там чотири пори року, батальні сцени і потрібно залучити зірок. Тому беріть гарного українського режисера, а я буду художнім керівником". А вже пізніше на фестивалі „Молодість" Гофман слово в слово повторив слова Фельдмана (Президента Українського єврейського комітету - Gazeta.ua./a>) „це шлях в нікуди, цей фільм націоналістичний". Ви розумієте? Вони вміють впливати. Молодці! Нам потрібно вчитися у них!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Солодка Даруся", "Чорний ворон", "Повія" - письменники про українську книгу, яку варто екранізувати

При цьому Шкляра здивувала позиція української еліти.

„Єдине, що мені було прикро, що наші поважні діячі розмовляли з цим метром, коли ліпив про ксенофобію і націоналізм. Я їм сказав, що я ще й расист, це для мене більший комплімент. І ніхто Гофману не заперечив: „Чоловіче добрий, ти себе весь вік позиціонуєш як антирадянщик, а приїхав нам навішувати ярлики. Та в нас і Підмогильний, і Хвильовий, і Сосюра вже побували націоналістами. А ти приїхав  і розповідаєш нам хто тут фашист", - признався він.

Щодо проблем зі створення фільму, які існують сьогодні, письменник зазначив коротко:

„У мене проблема з режисером. Приходили хлопці молоді, показували мені свої короткометражки і всі говорили про майбутній фільм із якимось сумнівом. А треба, щоб був режисер-загорілець. Щоб сказав мені: „Якщо ти не даси мені зняти цей фільм, я тебе вб´ю, бо це буде фільм мого життя". А немає таких".


Ольга СКОРОХОД

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери