Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

15.12.2011|08:47|"Грані-Т"

На що слід звертати увагу, обираючи книги для дітей?

Здавалось би, немає нічого простішого, ніж вибір книжкових подарунків для малечі. Головне – щоб було яскраво, позитивно і повчально.

Натомість експерти «Граней-Т» – художники, письменники, журналісти, психологи, методисти – не радять батькам керуватися власними смаками під час вибору книжок для маленьких читачів. На їхнє переконання, в цій відповідальній справі слід зважати на зміст, ілюстрації, розмір шрифту, ім’я автора та видавництва, стать дитини і найголовніше – її вподобання.

 

Ольга ГАВРИЛОВА, художниця

– Головне – це зміст. Разом із розвагою до дитини приходить розуміння головних істин. Про добро і зло, про справедливість, любов і дружбу. А гарні ілюстрації допоможуть збудити цікавість до тексту і доповнять його.

 

Андрій КОКОТЮХА, письменник

– Слід звертати увагу на стать дитини. Дівчаткам не треба читати книги, орієнтовані на хлопчиків, і навпаки. Це формує неправильне уявлення про світ.

 

Сергій ПАНТЮК, письменник

– На якість тексту. Я на власні очі бачив книжечку-абетку, де на літеру «Н» був такий віршик: «НЕПРИТОМНИЙ носоріг У неділю спік пЕріг». Чесно, я не жартую:)

 

Яна ІВАНОВА, методист з бібліотечно-бібліографічної освіти

– Передовсім на анотацію, шрифт та ілюстрації. відтак на ціну. Але найголовніше – побачити вогник бажання в очах дитини: «Цю книжку я хочу!» Його неможливо підробити.

 

Тетяна ЖДАНОВА, маркетолог

 

– Можливо, на «дух» книжки. Магію, мрію, спокій, радість, мудрість... створюють і сюжет, і ритм, і ілюстрації, і фактура паперу, і навіть якість друку. На жаль, бувають книги і примітивні, і порожні, і безглузді – тут, напевно, ґарантією може бути бренд видавництва.

 

Зірка МЕНЗАТЮК, письменниця

– Дорогі батьки, не поспішайте і не лінуйтеся, добре ту книжку огляньте: погортайте сторінки, прочитайте хоч б кілька абзаців. Тоді, купивши книжку, матимете шанс не зазнати розчарування від кострубатого перекладу, мовних ляпів чи просто нудної оповіді.

 

Леонід СОРОКА, поет

– Батькам, які обирають книжку для своїх дітей, слід враховувати захоплення і смаки свого чада, про що він любить читати. Можливо, йому вже сподобався якийсь автор, і він захоче прочитати і його нову книжку.

 

Надія ДОЙЧЕВА-БУТ, художниця

– Складно щось радити батькам, бо все одно вони будуть керуватися своїми смаками. В цьому головна проблема вітчизняної ілюстрації – художники мають зважати на сприйняття дорослих читачів. Звісно, коли людина купує книжку, сумнівно, що вона встигне оцінити текст. Тому, обираючи книги для дітей, ми справді звертаємо увагу саме на ілюстрації. Вони мають бути позитивними. В Європі нині спостерігається популярність якогось нуару, такої «чорнушної» ілюстрації. Так, дитина має переживати весь спектр емоцій, – але ліпше все ж націлювати її на позитив.

 

Марися РУДСЬКА, художниця

 

– Зважати передовсім потрібно на побажання дитини. Книги купують і вибирають батьки, видавці орієнтуються на смак батьків, – а от би провести опитування, що ж подобається власне маленьким читачам? Мені здається, що результати можуть бути дещо неочікуваними.

 

Андрій БАЧИНСЬКИЙ, письменник

 

– Звісно ж, коли я говорю, що дітям треба давати читати все, то все-таки маю на увазі, що попередньо батьки відсіяли якісь відверто безграмотні чи неприйнятні для дитячого віку тексти, яких тепер розвелося немало. Як і безвідповідальних видавництв, котрі дозволяють собі таке друкувати. Тому, щоб не заплутатися у безмежному потоці нових книжок, не купити якийсь непотріб і в той же час не пропустити щось вартісне, я б радив батькам орієнтуватися або на імена вже знаних авторів, або на імена видавництв. Зрозуміло, що солідне видавництво ніколи не дозволить собі випустити у світ непотріб і тим самим зіпсувати власний авторитет.

 

Роксолана СЬОМА, журналіст

– Дитяча книжка має бути кольоровою, із крупним шрифтом, на доброму папері, ну і, звісно, цікавою!

 

Юлія ВУТЯНОВА, художниця

 

– Батькам слід звертати увагу на ілюстрації. Якщо дитинка ще не вміє читати, вона сприймає книжечку, звісно ж, через малюнки. А взагалі, книга має подобатися мамі й татові, тому що саме вони будуть читати цю книжечку дитині. Якщо ж малеча вже читає сама, то книга, окрім гарних картинок, повинна мати зрозумілий текст, що відповідає віку дитини. Гарна книга виховує гарний смак!

 

Підсумувати відповіді ми попросили літературного редактора видавництва «Грані-Т», письменника Івана АНДРУСЯКА:

 

Наші експерти завважили чимало важливих і слушних речей, без яких дитяча книжка не буде ані дитячою, ані книжкою – якісний, яскравий, колоритний, грамотний художній текст; таке ж – притому гармонійне з текстом – художнє оформлення; зі смаком і у відповідності до віку дитини дібраний шрифт, кегль, витримана поліграфія – і ще дуже багато всього… Самоочевидно й те, що книжка має зацікавити як дитину, так і батьків.

Ясна річ, батьки, які купують своїй дитині книжку вряди-годи, вибиратимуть її сумбурно, під настрій, зважаючи більше на ціну, ніж на вподобання свого малюка, – і на це нема ради… Але батьки, які ставляться до розвитку своєї дитини відповідально (а ми у своїй роботі орієнтуємося передовсім на таких батьків), знають, що забезпечити всі ці й численні інші «нюанси» підготовки дитячої книжки, а головне – згармонізувати їх, створивши книжку як цілість, де кожна складова «грає» власними, але суголосними стосовно інших барвами, може лише команда талановитих, креативних фахівців, для яких дитяча книжка – не робота, а саме́ життя.

Одне слово, відповідальні батьки самі читають книжки, які рекомендують своїм дітям, а тому знають ринок – і знають, хто на цьому ринку на що здатний. Тому вони, обираючи подарунок своїй дитині, перш за все орієнтуються на те, що хтось із експертів назвав «брендом», але я з гумором ставлюся до цих новомодних химерних словечок, – а тому назву це по-людськи: ДОБРИМ ІМ’ЯМ видавництва.

Я гадаю, що це – перший крок: обрати книжку видавництва, яке має добре ім’я, – і таким чином уже знати, що така книжка вашій дитині як мінімум не нашкодить.

А другий крок: з-поміж книжок того видавництва, яке має добре ім’я, обрати саме ту книжку, яка найкраще відповідає вікові й зацікавленням Вашої дитини. Ото вже що-що – а про зацікавлення відповідальні батьки просто не можуть не знати! Тим паче, якщо дитина має певні вподобання з-поміж письменників чи художників…

Для того ж, щоб батьки – і, ясна річ, самі діти – могли краще зорієнтуватися в тому, про що та чи інша книжка і з чим у ній доведеться мати справу маленьким читачам, ми в «Гранях-Т» віднедавна вирішили не обмежуватись анотаціями, а запровадили СТОРІНКУ ГЕРОЯ. Тепер кожен, хто бере до рук нашу нову книжку й розгортає її на першій після титульної сторінці, може познайомитися з головним персонажем, який у цій книжці діє, – а відтак уже вирішувати, чи цікаво Вашій дитині з цим героєм заприязнитися ближче, а може, й подружитися.

Крім того, в нашій новій серії «КНИГОТЕРАПІЯ» чимало цікавого й важливого для себе знайдуть не лише малюки, а й самі батьки. Адже кожна з цих книжок присвячена якійсь важливій проблемі морального, фізичного, психологічного становлення Вашої дитини, – і наприкінці Ви знайдете зорієнтовану саме на батьків післямову фахівця, який аргументовано обговорить цю проблему саме з Вами.

Підготувала Тетяна Терен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери