Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

Домашня бібліотека: варто чи ні

Скільки книг у вас має бути, щоб ви могли впевнено заявити про домашню бібліотеку? Тут усе дуже суб’єктивно, як завжди, у книг немає рамок і обмежень. Та якщо у вашій домівці менше, ніж десяток книг, то пропоную задуматись над поповненням полиць, але... чи потрібно воно вам?

Читати — це не як хобі, це як рівень певної насолоди. От можна смакувати кексами, а можна сторінками (найкраще, якщо водночас і тим і тим, але я цього тут не писала!). Ймовірно, якщо ви читаєте, то у вашій домівці є книги, так-так, напевно, ви активно відвідуєте бібліотеку й кількість прочитаних книг значно менша за ту, яка красується на ваших полицях, однак деякі все ж живуть у кутках ваших кімнат і виконують там певну місію, чи не так?
 
А як вам словосполучення «домашня бібліотека»? Думаю, асоціюється із чимось грандіозним, з тоннами старих книг, кадрами із атмосферних фільмів. Для когось це звучить як мрія, а комусь стає трохи лячно, адже треба дуже добре вміти контролювати себе, щоб мати за сусідів купу дивовижних історій. Та як щодо розвіювання міфів?
 
Дайте відповіді на такі запитання:
- Чи корисне читання?
- Чи важливе читання?
- Чи розвиває читання вас як особистість, фахівця, соціального представника?
- Чи буває таке, що ви не можете відірватись від захопливої книги?
- Чи є книги, які ви перечитували чи готові це зробити?
- Чи подобається вам запах книг?
- Чи насолоджуєтесь естетичним художнім оформленням видань?
 
Якщо ви відповіли на усі запитання «так», то вам точно варто працювати над поповненням домашньої бібліотекої, адже це буде місцем вашого душевного притулку, спокою, затишку, спогадів, найкращого запаху, а ще це буде родзинкою вашої домівки і точно найголовнішим гігантським елементом інтер’єру.
Рухаймось далі. Якщо ви готові наважитись на бібліотечну пригоду, то ловіть кілька порад щодо того, як облаштувати книжковий світ удома.
 
1. Визначте площу вашої майбутньої бібліотеки, певні обмеження врятують вас від хаосу і розкинутих по кутках виданнях, які не матимуть загальної композиції.
2. Оберіть конкретні місця, де будуть книги, адже зовсім не обов’язково мати сотню полиць, достатньо підвіконня, шафи, стола, вінтажного пуфика, місця над шафою чи дверима, ну, ви зрозуміли.
3. А зараз найцікавіше: створіть принцип, за яким хочете облаштувати бібліотеку: за розмірами, кольорами, темами, віком, видавництвами, алфавітом, хронологією, емоціями, особистою симпатією до книги тощо.
4. Розкладіть своїх паперових улюбленців за принципом, який обрали.
5. Заваріть горня львівської кави чи карпатського чаю і впевнено насолоджуйтесь своїм затишним, по-справжньому осіннім  досягненням.
 
Усе складне — просто, тож нема чого відмовляти собі в паперових домовичках!
 
А ще нагадаємо, що кожне з видань «Видавництва Старого Лева» завжди дуже тішиться, коли потрапляє до чиєїсь домашньої бібліотеки :)

Наталія Марчак


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери