Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

20.03.2020|05:02|espreso.tv

Ми помремо. Але не всі - 5 книг, які варто прочитати під час карантину

Герої цих книжок потрапляють у не менш драматичні ситуації, ніж та, що склалася нині в Україні через пандемію. Причому в «жанровому» сенсі це описується від роману про кінець світу до економічного дослідження про занепад ринку. 

У будь-якому разі, у нас більше шансів під час вимушеного карантину ознайомитися з усіма версіями пропонованих «катаклізмів», щоби визначитися з власним варіантом покращення і настрою, і здоров’я, і заодно майбутнього.

Дуглас Коупленд. Гравець 1: що з нами станеться. – Х.: Фабула, 2020

 

Вже у першій оповідці героїня цього роману, яка летить на побачення через знайомство в Інтернеті, уперше за багато місяців відчуває, що її життя – «справжня історія, а не просто низка подій, записаних у щоденник,- фальшива лінійність, накладена на хаос у спробі людства знайти сенс у своєму непевному існуванні тут, на Землі». Загалом автор роману, відомий зокрема такими міжнародними бестселерами, як «Покоління Х», «Викрадачі жуйки», «Гей, Нострадамусе!» та ін., будує свої твори так, що вічні філософські проблеми (як і проблеми вічності, життя людини і світу) розкривається у них через буденне. Тож і цього разу він пропонує відповідь на питання про те, Скільки потрібно часу, щоб життя людини повністю змінилося, вона переосмислила усе своє життя, відкрила у собі нові, ще досі невідомі почуття і, можливо, Бога. Отже, крім згаданої героїні на інтернет-побаченні, маємо бармена-невдаху, пастора-утікача і жахливу катастрофу, яку неможливо пояснити з невеличкого коктейльного бару, де зникли Інтернет, електрика і вода. І де від усіх небезпек захищають лише поспіхом забарикадовані двері. Чи зможе ця ситуація змінити героїв і заодно весь світ?

Тім О’Райлі. ХЗ. Хто знає, яким буде майбутнє. – К.: Наш Формат, 2019

 

У цій книжці про майбутнє нам нагадують про те, як звичне життя змінюється на наших очах. Uber залишив служби таксі без роботи, а згодом навіть водіїв планує замінити самокерованими авто. Airbnb, не маючи жодного власного готелю, пропонує клієнтам більше житла, ніж найбільші компанії світу. Ми інтуїтивно відчуваємо, що майбутнє буде зовсім іншим. Та хто знає, яким саме. Із новин виникає враження, що його визначатимуть компанії, котрим повірять інвестори. Але це не так, стверджує Тім О’Райлі, якого називають Оракулом Кремнієвої долини. «Ми звикли, що ХЗ вигукують на знак подиху, - нагадує він. - Проте декого бентежать і тривожать такі технології як штучний інтелект, безпілотні автомобілі й дрони. Люди хвилюються, що їхнім дітям ніде буде працювати, бо робочі місця заграбастають роботи. Для цих людей ХЗ - лайка, вони вживають цей вислів з геть іншими емоція

 

Роберт Шеклі. Пастка на людей та інші тенета, капкани, омани, а також трохи жартів і вигадок. – К.: BookChef, 2019

Автор цієї книжкивже давно зажив слави класики світової фантастики, а його неповторний стиль, сповнений блискучого гумору, яким американський фантаст описує важливі проблеми для всього людства, прагнення до змін і спрямованість у майбутнє, не залишає байдужим жодного читача. Саме це примушуючи з часом знову і знову повертатися до його творів, перечитувати і відшуковувати нові грані та прихований зміст. Цього разу оповідання, що увійшли у цю збірку, є одними з найвизначніших у творчому доробку Роберта Шеклі, і допоможуть кожному читачеві прочинити завісу до фантастичного світу космічних пригод, лишивши назавжди закоханість у таємні глибини космосу. «Проблема позначилася в ХХ столітті, - розпочинає автор, - а жахливі наслідки визріли за сто років. Після повільного тисячолітнього зростання чисельності населення у світі раптом стався демографічний вибух, людство щодалі подвоювалося. Хвороби давно здолали, харчами забезпечили достатньо, рівень смертності й далі падав, а народжуваність зростала. Людська популяція, спіймана у пастку збільшення в геометричній прогресії, розросталась мов ракова пухлина»

Ювал Ной Харарі. Sapiens. Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019

  

Дослідження, яке ламає усталені уявлення про земну історію від появи людини і народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг би бути зовсім іншим. Долучіться до історичної розвідки і вас приголомшать неочікувані і сміливі припущення. У книжці ви не знайдете нудної хронології і сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні «Чому?». Як людина розумна зуміла підкорити світ? Що стало з іншими видами людини? Коли і чому з´явилися гроші, держави і релігія? Як виникали і руйнувалися імперії? Чому майже всі суспільства ставили жінок нижче за чоловіків? Як наука і капіталізм стали пануючими віровчення сучасної ери? Чи ставали люди з плином часу щасливішим? Яке майбутнє нас чекає?

Пол Мейсон. Посткапіталізм. Путівник у майбутнє. – К.: Наш Формат, 2019

 

 

Мова у цій книжці про те, як розвиток технологій позначиться на економічному розвитку і якою буде економіка майбутнього. Адже відомо, що інформаційні технології кардинально змінюють сучасний ринок, вони створили умови для появи паралельних валют, стерли межу між роботою та вільним часом, вплинули на формування ринкових цін і породили нові форми власності, такі як спільне споживання. Усе це, на думку автора, ставить під сумнів доцільність класичної капіталістичної моделі. Система, підґрунтям якої є здатність адаптуватися, схоже, не встигає пристосуватися до цих перетворень. На зміну їй може прийти нова система — посткапіталізм. «Проблема не в тому, що «трясця, ми надрукували занадто багато грошей щодо кількості реальних товарів в економіці!», а в тому, що «трясця, ніхто більше не вірить у нашу державу». Вся система залежить від довіри до держави, що випускає банкноти, - нагадують нам. - Теперішня форма глобалізації має дефект конструкції. Якщо вона й забезпечує високе зростання, то може зробити це лише посилюючи нестійкі викривлення, які виправляє фінансова криза». 

Ігор Бондар-Терещенко



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери