Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

09.03.2020|18:26|MIND

«Як я провів карантин»: 5 книжок для ефективного сидіння вдома

Чому варто приділити час читанню на час суворого режиму

Попри негатив від коронавірусу, є і корисні моменти від карантину. У багатьох з’явився час, який пропонуємо провести з користю.

MIND публікуватиме рекомендації від бізнесу – топ-5 книжок українських видавництв, які варто прочитати під час вимушеної самоізоляції. Так можна зробити дві добрі справи одночасно – знайти корисне для себе та підтримати українських книговидавців.

Отже, сьогодні читацькій увазі ми пропонуємо добірку від Опанаса Карліна – партнера esquires, керівника практики кримінального права та захисту бізнесу, адвоката року-2019 за версією Асоціації адвокатів України.

Насім Ніколас Талеб «Чорний лебідь»

Видавництво: «Наш формат»

Книга про те, як не бути лохом у сучасному житті.

Її найбільше цитують і згадують останнім часом, проте чи всі осягли її утилітарну філософію та впровадили поради у свою буденність?

Деякі сфери життя вкрай важко піддаються (радше, зовсім не піддаються) прогнозуванню (у його звичному розумінні), а окремі події у них («чорні лебеді») мають вкрай небезпечні наслідки. Це здебільшого царини, у яких діють складні нелінійні системи: суспільство, економіка, політика.

Кожна з цих книг невимовно резонує з основними викликами, страхами, викривленнями, ілюзіями та очікуваннями сучасного життя, пояснюючи сутність і природу останніх подій та даючи стимули й поради до подолання кризи.

Попри поширену помилку, минуле може не давати жодних підказок для передбачення майбутнього: ефект індички, весь життєвий досвід якої –це  винятково годування й догляд, аж до Дня подяки. При прийнятті рішень у сферах «Крайнєстану» варто абстрагуватися від прогнозування вірогідності настання події, а зосередитися на її можливих наслідках, спрогнозувати які набагато реальніше.

Автор розкрив: перевагу негативних порад над позитивними, незастосовність рафінованих ігрових моделей до реального життя та чому невірні прогнози набагато гірші за відсутність прогнозів. Книга дає ключ розуміння принципів здійснення інвестицій в умовах невизначеності (метод штанги).

Зрештою, не залишить байдужим іронічно-войовничий стиль книги: витончений інтелектуал безжально нищить звичні уявлення та авторитети. Книга залишає відкриті питання, а також післясмак, як від захоплюючого спілкування з надцікавою людиною.

Насім Ніколас Талеб «Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті»

Издательство:«Наш формат»

Істотний розвиток та практичне наповнення ідеї «Чорного лебедя» знаходять у книзі «Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті».

Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. Затерта формула Ніцше здобули неочікуване наукове обґрунтування та практичне застосування у різних сферах життя: економіці, політиці, медицині та навіть вихованні дітей.

Антикрихкими є системи, які не лише витримують натиск негативних факторів, але й стають від цього кращими, системи, яким певна частка хаосу і стресу – лише на користь.

Важливо розпізнавати крихке та прагнути антикрихкості (не плутати із невразливістю). Варто усвідомити, що антикрихким системам спокій шкодить, та впустити помірний хаос у деякі сфери життя.

Книга про крихкість усього великого, централізованого, тотально контрольованого, регульованого, про те, як діяти та вдосконалюватись в умовах хаосу – незамінний путівник у сучасне життя.

Джаред Даймонд «Зброя, мікроби і сталь»

Видвництво: КМ-Букс

Озброїтися безліччю величних і жахливих прикладів Чорних лебедів у історії людства допоможе книга «Зброя, мікроби і сталь» Джареда Даймонда. Доленосні й цілком непередбачувані події безжально формували сучасний світ. Відкриття й стрімке підкорення Нового Світу, найзнаковіші наукові відкриття – все це плоди випадковості, які мають глибокі (у першу чергу географічні) детермінанти, проте, ніяк не могли бути передбачені або свідомо досягнуті людством.

Автор досліджує історичні підстави нерівності сучасних держав, починаючи від географічного розподілення у світі диких їстівних рослин і пращурів свійських тварин, закінчуючи аналізом ефективності різних типів організацій. Винайдений автором «принцип оптимальної фрагментації» вкрай співзвучний ідеям Талеба.

Також це книга про способи поширення ідей і технологій, підвалини мовного і культурного розмаїття, селекцію, пояснення успіху різних форм державного управління. Значний інтерес наразі становитимуть дослідження еволюції вірусів.

Крім цікавого викладу історичних подій, заснованого на останніх наукових відкриттях, автор висвітлює перевірені алгоритми і принципи дій, які приводили до успіху окремих людей, організації і цілі народи.

Джо Діспенза «Керуй своєю підсвідомістю»

Видавництво: BookChef

Попри велику кількість літератури про можливість керувати власним життям силою думки, найбільш науково обґрунтованою та практичною є книга Джо Діспензи «Керуй своєю підсвідомістю. Зміни власне життя».

Потужне поєднання відкриттів у квантовій фізиці, нейробіології, генетики та психології із сакральними практиками дозволило автору виробити перевірений на власному досвіді метод поступової докорінної зміни свого життя, аби стати людиною своєї мрії. Автор навчить буквально програмувати своє майбутнє. Книга містить техніки дієвої медитації.

Це книга для сучасних людей, які скептично ставляться до різного роду езотерики, але прагнуть до саморозвитку та вдосконалення свого життя – безцінна в умовах ізоляції.

Фредерік Лалу «Компанії майбутнього»

Видавництво: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»

Розібратися нарешті із модним поняттям «бірюзова компанія» допоможе книга Фредеріка Лалу «Компанії майбутнього».

Автор аналізує типи організацій, що склалися у процесі історичного розвитку людства, та присутні у сучасному суспільстві. У книзі детально досліджені переваги, недоліки та обмеження кожного з типів організацій, притаманні їм моделі управління, розподіл відповідальності й способи прийняття рішень. Кожному виду організацій притаманні специфічні якості: здатність до масштабування, замінність ланок, ефективність.

Найбільший інтерес становлять винайдені людством способи делегування, вирішення конфліктів та пошуки щастя працівників, які розібрані на прикладах окремих «бірюзових» компаній.

Як не дивно, Лалу (хоч і зовсім з іншого ракурсу) підкреслює ефективність самоврядності, децентралізації, певної невизначеності та оптимальної фрагментації у побудові і роботі організацій, що дозволяє гармонічно вплести ідеї його книги у світоглядне панно, майстерно створене описаними вище авторами.

Наостанок, якщо вам здалося, що життя останнім часом вкрай несправедливе до людей, наполегливо раджу до прочитання філософську казку Вольтера «Задиг, або Доля».

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери