Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Авторська колонка

Гра в слова

Не дивитися телевізор уже давно стало правилом доброго тону. Принаймні в колі людей з мого оточення. Адже всі просунуті інтелектуали користуються інтернетом. Щоправда, не так багато людей виходять у це відкрите море і запливають за буйки news feed у facebook.

Стереотип про телебачення як менш інтелектуального медіа очевидно пов´язаний із надмірною кількістю розважальних програм. Вуді Аллен колись влучно на цю тему зауважив, що, мовляв, сміття в Голівуді більше не викидають - з нього роблять телешоу.

Але телебачення - це не тільки розваги. І навіть українське телебачення - це не тільки розваги.

Річ у тім, що будь-яка глядацька (як і читацька) аудиторія може скористатися своїм правом на «умняк». Це слово тут не позначає занудство - воно позначає факт наповненості змістом.

Відтак і робота над створенням змісту та форми програми «Гра в слова» захопила буквально з першої миті.

Не треба читати Лотмана, щоб розуміти, як непросто буквену свідомість перетворити на візуальну. Простий літературний оглядач не завжди розуміє, що таке «картинка», і де її шукати.

Зате тепер я почала пробувати знімати. Так що буде в програмі купа ґонзо-репортажів із місця подій. Типу того, що я зняла про виставку Івана Семесюка.

Мої буквенні рефлекси збереже рубрика «Нові букви». Це буде щотижневий відеоблог. Важити у виборі «Нових букв» буде змістова наповненість і зв´язок із наскрізною темою програми.

Крім того, я вирішила розширити розуміння «букв». І тому говоритиму не тільки про книжки, але і про цікаві літературні блоги, нові номери улюблених журналів, самвидав (паперовий і мережевий), опубліковані ентузіастами та фахівцями переклади української чи зарубіжної літератури.

Тобто в один тиждень це може бути свіжесенький «Світанок сексу», в другий - вже майже річної давності «Хронос» Тараса Антиповича, а в третій - свіжий «ШО» із новими поезіями Лінор Горалік.

До речі, мій співавтор і співведучий Віталій Гайдукевич матиме аналогічну рубрику - «Нові ноти», де говоритиме про свою улюблену музику та свіжі релізи.

Всі інші можливі рубрики ми зібрали в уявний мішок. З нього будемо діставати те, що буде доречним. Тут є різноманітні жарти, демотиватори та стьоб... ну і безперечно щось просто хороше, цікаве чи просто смішне.

Попри все вищесказане я особисто думаю, що осердям програми стануть розмови з гостями.

В кожному ефірі буде 2 або 3 гостя. Хтось приходитиме в першу частину ефіру, хтось - в другу.  Ми прагнули, щоб розмова не перетворювалася на «базар», а залишалася простором для обміну думками.

Формат розмови можна окреслити французьким словом «conversation». Мистецтво «conversation», тобто вміння вести та підтримувати бесіду, ніжно плекали у Франції мало чи не з часів появи куртуазного етикету. Як на мене, воно розквітло зокрема у 18 та в 20 століттях. Принагідне спасибі отцям-просвітникам, гламурним світським дамам з літературними салонами і Бернару Піво з його телепрограмами.  

Звісно, в мене немає жодних претензій на лаври Бернара Піво. Лише бажання змістовно спілкуватися.

Я вірю, що в Україні є аудиторія, що потребує змістовного обміну думками. До речі, ми дуже сподіваємося на наших глядачів. Кожен із них може стати співавтором програми.

От-от буде створено групу на facebook, де кожен охочий зможе запропонувати нам свій фоторепортаж чи відеорепортаж. Доречні матеріали буде використано в програмі - з зазначенням авторів і всіма копірайтами. Я особливо мрію про активних глядачів у регіонах, бо не хочеться обмежуватися Києвом.

Результат всіх цих умоглядних вправ можна буде побачити в суботу 19 травня о 20.30 на телеканалі ТВі. Там вже з´явилася окрема сторінка програми. Поки що вона порожня, але з 19 травня почне наповнюватися. В очікуванні на прем´єру можете долучатися до цієї події бодай віртуально - ось тут.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери