Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Re:цензії\Що читати?

Re:цензії

28.11.2011|15:15|Буквоїд

Олег Петренко-Заневський: Молодшим читачам я б порадив просто більше читати

На питання порталу «Буквоїд»: «Що читати?» відповідає книжковий графік, автор видавничого проекту «Сіма видає» Олег Петренко-Заневський.

 

- Що Ви читали останнім часом? 

- Щиро кажучи, зараз вже саме художньої літератури читаю все менше, дуже бракує часу. Тож загалом стається читати вузькофахові книжки. Мабуть, це пов´язано з моїм теперішнім заняттям, адже доводиться багато писати і редагувати, але ось декілька авторів, що я читав не так давно: John FANTE - «THE ROAD TO LOS ANGELES», «WAIT UNTIL SPRING, BANDINI»; Charles BUKOWSKI - «Ham on Rye»; J. M. COETZEE «DISGRACE». Трішки раніше: Hunter S.THOMPSON «THE RUM DIARY»; Irvine WELSH «THE ACID HOUSE». На жаль, усе це я читав у російському перекладі, але з превеликим задоволенням перечитав би їх у професійному українському. Враження від усіх дуже позитивне, але щире захоплення викликають тільки Фанте і Велш. Перефразовуючи Буковскі, я б сказав, що вони насправді до біса талановиті хлопці. 

 
- Як обираєте книжки для читання?
- Щодо обрання книжок, то частіше книжки самі мене обирають, але коли серйозно, якось не замислювався над цим. Мабуть, за рецензіями, за порадами близьких.


- Що можете порадити для читання іншим?
- Молодшим читачам я б порадив, по-перше, просто більше читати. Адже кіно - досить розважальна прогулянка, але книжка - це значно цікавіша подорож. По-друге, читати більше саме українською - ніхто крім нас нашу мову не стане плекати і розвивати. І тут питання лежить скорше не в етнічній площині, але у громадянській та культурній, бо хто з нас українець чистої крові?! Повірте, ми не гірші за фінів чи чехів, а про ізраїльтян вже годі й казати. Сьогодні складно уявити, але якби у 16 ст. не було таких подвижників як Жофре Торі, то, можливо, ми б вже й не чули французької. Тож любімо себе, ми ж не другий ґатунок



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери