13.12.2016|07:40|Марія Вишневецька

Казка для дорослих

Дара Корній. Зворотний бік темряви. Х.: Клуб сімейного дозвілля. 2013.

Ще від найстародавніших часів людина завжди мала потяг до чарівного й казкового, безліч письменників від Вільяма Шекспіра до Тараса Шевченка надихалися міфологічними сюжетами національного фольклору. Поволі епічні мотиви перетворилися на потужний жанр, який ми знаємо як фентезі. У сучасному світі воно пустило міцне коріння, охопивши літературу, живопис, кіно, комп’ютерні ігри, музику тощо. Його популярність стрімко росте, відвойовуючи все більше культурного простору, маючи великий попит з боку читацької і глядацької аудиторії. В Україні ж навіть поважні дослідники масової літератури старанно оминають своєю увагою вітчизняне фентезі попри те, що українська література має потужний пласт містичних творів від «Марка Проклятого» Олекси Стороженка аж до сучасних авторів (В. Арєнєв, В. Єшкілєв, Я Каторож, О. Михед, Н. Савчук, М.Горностаєва, Тала Владмирова, Дара Корній тощо).

Дуже дивно спостерігати, як українські критики наполегливо і безпідставно порівнюють роман Дари Корній про пригоди львів’янки Мальви і «Сутінки» Стефані Майєр (до речі, нещодавно Макс Кідрук поскаржився на те, як важко позбутися ярликів, і що його порівнюють зі Стівеном Кінгом, хоча перший пише технотрилери, а другий – романи жахів), але єдине, що вони мають спільного, – це те, що центральним персонажем є юна дівчина, яка протягом твору переживає безліч пригод і випробувань і зазнає суттєвих змін характеру.

Фольклорні мотиви, літературна казка і фентезійні традиції

Центральним персонажем твору є Мальва – підліток із українського Львова. У сучасних традиціях авторка наділяє головного героя жіночою статтю. Водночас усе нам нагадує про казкові мотиви: чарівне народження, відміченість родимою плямою, виховання на чужині, допомога надприродних сил (мудрий наставник, потойбічні помічники), чарівні предмети (варган,  камінь-плавунець, що водночас нагадує і компас, і епічний чарівний клубочок). А також вимушений від’їзд із дому і проходження багатьох випробувань, що є ініціацією.

Однак варто трохи відступити від фольклорного казкового шаблону, як приклади цієї ж формули можна побачити у багатьох зразках масової культури. Наприклад, культовий герой сучасності – персонаж «Зоряних війн» Люк Скайвокер. Що єднає космічного пілота з американських коміксів і Мальву, яка потрапляє з України не куди-небудь, а прямісінько в місто безсмертних богів? Те саме, що і з казковими героями! І навіть більше! Обидва мали темного батька і войовничу матір, яка помирає під час пологів, вирощені чужими людьми в чужому світі, мають наставників (Птаха й Посолонь, Йода й Обі-Ван), обидва вступають у протиріччя зі злом, що неминуче мають обернутися війною. Схожість долі простежується і з популярним персонажем британської письменниці Дж.Роулінг, Гарі Потером. Як ми знаємо, книга стала бестселером, екранізації мали шалений успіх, а по всьому світу крокує привид «потеріани». Цей шаблон, багаторазово випробуваний давнім фольклором і сучасною культурою, робить персонажа привабливим і цікавим. Отже, Дара Корній творить свою героїню, ґрунтуючись на національних традиціях і сучасних смаках. Це ефективний спосіб зацікавити читача національним супергероєм і водночас популяризувати серед мас забуту українську міфологію.

Протиборство Світлого й Темного світів також має ще казкові і міфологічні традиції зображення. Це не тільки мандрівка героя у Зачароване Підземелля або ж навіть у самісіньке Пекло (Геркулес, Орфей, Еней). У сучасних читачів і глядачів виникає багато асоціацій. Наприклад, «Нічна варта» і «Денна варта» Сергія Лук’яненка, «Володар перснів» Джона Толкіна або ж «Хроніки Амберу» Роджера Желязни. І, якщо у творах перших двох письменників світи співіснують в одній площині, в останнього, так само, як у Дари Корній, вони існують окремо і вхід на територію одне одного обмежений. Бурштинове королівство (місто Амбер) схоже на Яроворот і є зразком демократії і довіри,  Хаос і Мордор нагадують Оселище Відтіні, презентуючи тоталітарне суспільство, в якому мешканці підкоряються авторитарному правителю. Вдумливий читач неодмінно побачить у цьому паралелі із сучасною світовою політикою.

Шлях Мальви цілком узгоджується із ідеями Джозефа Кемпбела, викладеними у його роботі з порівняльної міфології «Тисячолиций герой». Спочатку вона живе буденним життям, знайомі її недооцінюють чи навіть зневажають, однак у ній тече кров бога і царівни, та й народилася дівчинка не де-небудь, а у сакральному світі амазонок, має заступництво Птахи (ніби Попелюшка Чарівницю-Хрещену, яка допомагає у скрутну хвилину); згодом потрапляє у «межовий світ», переживаючи лімінальність в Оселищі Відтіні. Це і відрізаність від «свого» світу (Мальва нагадує одночасно і проковтнуту Вовком Червону Шапочку і пророка Іону в китовому череві, або ж Геркулеса, ув’язненого у замку Омфали), і численні заборони (на одяг, сміх, лайку, їжу, вільне пересування), і таємний амулет (зелена стрічка Мари, мушля Остапа). Присутній і конфлікт з батьком, але тут він набирає нового вигляду, аніж класичний перерозподіл влади між батьком і сином. Є тут і поворотний для історії момент спокушення героя (тобто героїні), що авторка теж повністю переосмислила.

Поєднуючи безліч фольклорних, міфологічних і літературних рис, роман Дари Корній буде цікавий не лише дітям і підліткам, але й тим дорослим, що в душі залишилися мрійниками.

Під час читання впадає в око «словник жаргонізмів», укладений авторкою на сторінках роману. Часто-густо у намаганні передати якомога більше сленгових слів і виразів їх вжито забагато й не завжди доречно. Подекуди навіть складається враження, що авторка іноді аж надто захоплюється. Але, оскільки твір спрямований на підліткову аудиторію і є у певній мірі романом виховання, надмір вуличної лексики у першій частині (Мальва до знайомства зі світом Світлих безсмертних і під час навчання у Птахи) компенсується стрімким спадом у другій книзі («перевиховання» Мальви Мороком), що є логічним, але виглядає дещо штучно. Водночас письменниця демонструє важливий поворот у поглядах героїні: її слова матеріалізуються у вигляді різноманітної пакості, душать і мучать її. Тут, у світі темних вона усвідомлює те, що раніше не цінувала свободи, щирості і дружби.

У другій частині роману читач дізнається про давні події з життя богів і людей, що врешті призвели до війни між світами, усвідомлює важливість кожного вчинку героїв, спостерігає, як весела й непокірна Мальва гартується у мудрого й хороброго воїна, як її добро рятує навіть безнадійну істоту, а любов близьких звільняє її від всевладдя Морока. Як? Читайте в романі Дари Корній «Зворотний бік темряви».