Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

16.11.2012|08:00|Євген Магда, кандидат політичних наук, політичний експерт

На межі відвертості

Допитливість та цікавість давно перетворилися на рушійні сили сучасного світу. Хіба може бути інакше в суспільстві, яке змінюється щосекунди?

Сьогодні громадянам світу недостатньо знати про наслідки ухвалення політичних рішень, вони намагаються дізнатися про механізми формування позиції керівників провідних країн світу. Одним з головних джерел з цього питання є мемуари, насамперед, президентські. Традиція публікації спогадів про перебування на високій політичній посаді є однією з складових демократичного суспільства. Ми були практично позбавлені цього у Радянському Союзі, та й в незалежній Україні, відверто кажучи, хіба що Президент Леонід Кучма тішить прихильників свого політичного таланту.

Спогади 43-го Президента США Джорджа Вокера Буша (молодшого) «Ключові рішення», які вийшли  друком у видавництві «Брайт Стар Паблішінг» - цікавий та відвертий документ. 500 сторінок тексту можна проковтнути напрочуд легко та швидко, проте у вдумливого читача виникнуть і питання, і необхідність залишити помітки на полях книжки. Це природно, адже на долю Буша-молодшого в якості глави наймогутнішої держави світу випали непрості випробування, про які він розповідає з властивою далеко не всім політикам відвертістю. Хоча популярність колишнього президента США в англосаксонському світі не надто висока, це не завадило комерційному успіху його спогадів. Мільйонні наклади мемуарів - свідчення інтересу, що не вщухає, та прагнення зазирнути за лаштунки великої політики.

Зізнаюсь, що книга викликає неоднозначне враження. Часом видається,  ніби Буш-молодший надто відвертий. Проте його одкровення про проблеми з алкоголем в молодості більше нагадають маневр, який дозволяє за показовою відвертістю приховати кістяки в шафі, наявність яких все частіше сприймається як ознака значної політичної ваги. За президентства Буша світ з одно полярного став багатополярним, і цей факт складно занести до активу його політичної кар´єри.  Нині колишньому американському президентові нема потреби доводити власну ефективність, і кожен читач може на власний розсуд оцінити наслідки його перебування на посаді.

Джорджу Бушу довелося відповідати на численні виклики. Головним з них, поза сумнівом,  стала боротьба з тероризмом. Хоча Усама Бен Ладен був знищений американським спецназом вже за президентства Барака Обами, саме Джорджу Бушу-молодшому довелося ухвалювати непрості рішення у справі протистоянні тероризму. Президент не намагається ухилятися від відповідальності за віддані накази про застосування спеціальних методів допиту по відношенню до захоплених терористів. Імітація утоплення під час допиту, за словами Буша, допомогла попередити терористичні акти у Великій Британії. Ми ж маємо можливість переконатися, що принцип «Мета виправдовує засоби» і зараз лишається актуальним у світовій політиці.

Джордж Буш-молодший визнає, що відсутність зброї масового знищення, яка стала приводом для американського вторгнення до Іраку, в цій країні залишила в його душі осад. Проте не варто думати, ніби мемуари американського президента - це зразок каяття. Ні і ще раз ні - це швидше прагнення продемонструвати, що саме людина зробила для Америки у Білому домі. І ухвалення рішення про вторгнення до Афганістану попри серйозні втрати та неоднозначність наслідків цього кроку не викликає у Буша сумнівів щодо його доцільності.

Хоча про Україну у «Ключових рішеннях» не йдеться, можливість ознайомитися з мемуарами американського президента українською заслуговує на увагу. Наша держава все більш впевнено долучається до числа тих, хто цікавиться розвитком сучасного світу. Вихід мемуари президента США Джорджа Буша-молодшого - переконливий доказ того, що українці активно цікавляться міжнародною політикою та закулісними іграми сильних світу цього. Ми маємо право знати, як твориться політика, адже нам жити в цьому світі, який змінюється щохвилини, руйнуючи сподівання та прогнози найдосвідченіших експертів та аналітиків.



Додаткові матеріали

23.10.2012|15:49|Re:цензії
Джордж без ключів
04.11.2012|11:28|Новинки
Джордж Буш. "Ключові рішення"
11.10.2012|22:27|Новинки
Джордж Буш-молодший розповів, як він боровся із алкоголем
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери