Новини

03.09.2024|12:35|Буквоїд

Чеслав Маркевич. «Тропи»

Перше українське видання творів відомого польського письменника Чеслава Маркевича (в перекладі Світлани Бреславської) – це поетична збірка, концепцією якої є пошук ідентичності шляхом занурення в пласт минулого, переосмислення власного існування і загалом сенсу буття через образи рідних, в площині міста дитинства, будинку, родинного гнізда.

Основною рисою поетичної творчості Чеслава Маркевича є динамічний розвиток власної концепції вірша-есея, надзвичайно місткого з точки зору жанру і тематики. Це поезія урбаністична, неповторна за глибиною образності і метафоричності. Водночас це поезія інтелектуальна, що вимагає від читача відповідного рівня ерудиції, а також –  правильного прочитання культурних кодів, читацьких тропів, літературних, соціологічних, філософських та історичних посилань, якими наповнені рядки. Нарація творів, нагадуючи філологічне конструювання, віртуозну гру слів, наповнена різноманітними мовними засобами, термінами,  топонімікою, представляє нам автора уважним спостерігачем, який в поетичних рядках фіксує незворотну проминальність світу і водночас намагається збудувати невидимі мости між минулим і сьогоденням. Його поезія непроста для сприйняття, але здатна викликати зацікавлений неспокій, пошук прихованих думок оповідача. 

В компонуванні своїх поетичних збірок письменник уникає спонтанності, настроєвості, кожній з них притаманна тематична зосередженість, чітка продуманість навіть у послідовності розміщення текстів.

Щодо самого автора, то відомий в Польщі поет, прозаїк, літературний критик, радіожурналіст – Чеслав Маркевич – належить до покоління, яке почало свій шлях в літературу в 70-х роках минулого століття, у розквіті творчого потенціалу пережило кризу переходу від так званого «комунізму» до екзистенції капіталізму і продовжує розвивати власний неповторний стиль в поезії і прозі. Поетичний дебют письменника відбувся у 1976 році, а вже наступного (1977) року в престижній серії «Покоління, яке приходить» Молодіжної Видавничої Агенції з’явилася його перша поетична збірка «Молитва ошуканих», якою він узагальнено зарахував себе до «Нової приватності», відомої також як «Покоління ‘76”, однак, швидко відмовився від типової для авторів цієї формації прив´язаності до особистих переживань, а також – від оминання соціальних проблем на користь висвітлення питань етичних.

Сьогодні Чеслав Маркевич – автор восьми поетичних збірок, п’яти прозових книжок та збірника критичних нарисів. Окрім того, що його твори публікуються у відомих видавництвах та на сторінках поважних літературно-мистецьких часописів, відзначені численними нагородами, в тому числі одна з перших нагород пов’язана з класиком сучасної польської літератури – Збіґневом Гербертом; цілком заслужено двічі удостоєна престижної нагороди «Любуський літературний лавр». 

Літературні критики та колеги визнають, що Чеслав Маркевич – автор непересічний, оригінальний, який зумів за власним герметичним кодом, вигадливою закрученістю конструкцій і часто складними для сприйняття символами, передати універсальне послання сучасникам, а саме тим, які в епоху повної автоматизації ще здатні розуміти, сприймати і мислити.

Маркевич Чеслав. Тропи / пер. з пол. С.Бреславської. – Брустури: Дискурсус, 2024. – 72 с.  



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

12.09.2024|10:28
Книжкові події на Coffee, Books & Vintage #5
11.09.2024|10:54
Фестиваль TRANSLATORIUM оголосив повну програму подій
11.09.2024|10:44
4 міста Австрії, 10 презентацій, 6 авторів: як «Фронтера» розповідає про українську літературу за кордоном
11.09.2024|09:04
Тетяна Пилипчук стала лауреаткою Премії імені Василя Стуса за 2024 рік
09.09.2024|12:44
Українська перекладачка Ганна Яновська потрапила до Почесного списку кращих дитячих книжок 2024
07.09.2024|08:55
Детектив Елін Гільдербранд “Ідеальна пара”, за яким Netflix зняв мінісеріал з Ніколь Кідман у головній ролі, вийшов друком у “Видавництві Старого Лева”
06.09.2024|10:26
Книжка Олександра Гавроша увійшла до Почесного списку Міжнародної ради з книг для молоді (IBBY)
30.08.2024|11:09
«Книгарня «Є» готується до відкриття першої книгарні нового формату у своїй мережі
27.08.2024|08:10
«Книжка року’2024»: Тиждень книжкової моди Лідери літа у номінації «Візитівка»
26.08.2024|21:11
Українські підручники вперше потрапили до коротких списків BELMA 2024


Партнери