Re: цензії

08.10.2025|Тетяна Торак, м. Івано-Франківськ
Зазирнути в задзеркалля
06.10.2025|Ігор Зіньчук
Цікаві історії звичайних слів
28.09.2025|Петро Гармасій
Перестати боятися…
24.09.2025|Микола Дмитренко, письменник, доктор філології, професор
Прихисток душі
24.09.2025|Михайло Жайворон
Патріотизм у розстрільному списку
14.09.2025|Тетяна Колядинська, м. Дніпро
За якими правилами “грали” радянські засоби масової інформації
03.09.2025|Ольга Шаф, м. Дніпро
«Був на рідній землі…»
02.09.2025|Віктор Вербич
Книга долі Федора Литвинюка: ціна вибору
01.09.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУ, м. Суми
Одухотворений мегавулкан мезозойської ери
25.08.2025|Ярослав Поліщук
Шалений вертеп
Головна\Події\Фестивалі

Події

19.01.2010|09:32|Буквоїд

Колишній співробітник NASA написав космічну куховарську книгу

Вчений, що займався в Американському космічному агентстві розробкою раціону для астронавтів, написав науково-популярну книгу про особливості космічної їжі.

 

Автор твору «Куховарська книга астронавта» (The Astronaut´s Cookbook) пояснив, чому найзвичайніші продукти на орбіті заборонені. Отже, хліб неминуче кришиться, а в умовах мікрогравітації крихти представляють небезпеку не лише для приладів орбітальної станції, але і для самих астронавтів. Оскільки крихти не падають на підлогу, а плавають по кабіні, мешканці станції можуть вдихнути їх. Тому замість хліба на станції використовують кукурудзяні коржики.

Молоко на орбіті дозволене, проте на станцію доставляють лише порошок. Свіже молоко дуже багато важить (відповідно, його доставка буде коштувати надто дорого) і легко псується. «Перебування» фруктів на орбіті також не дуже вітається, насамперед через запах. Автор відзначає, що ароматна їжа — наприклад  лук та часник, які дуже люблять російські космонавти, — є причиною сварок на станції.

Одне з основних завдань при розробці космічного раціону є створення по можливості легкої їжи з тривалим терміном зберігання. Схожі завдання змушені вирішувати виробники шоколадних батончиків, бутербродів та іншої продукції, що продається в автоматах. Як відзначає автор книги, їх товар часто присутній в раціоні астронавтів.

В кінці книги приведені рецепти космічних блюд, проте більшість з них неможливо приготувати на Землі.

Інформація:   lenta.ru

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

13.10.2025|12:48
«Гетьманіана Старицького»: Унікальна виставка відкриває зв´язок між Козацькою добою та сучасною боротьбою
13.10.2025|12:40
«Крилатий Лев – 2025»: У Львові назвали найкращих авторів прозових рукописів
13.10.2025|12:35
Завершується прийом зголошень на Премію імені Юрія Шевельова-2025
13.10.2025|12:21
12 топових видавництв, десятки книжкових новинок та фігура-гігантка Лесі Українки: Україна вдруге на LIBER
11.10.2025|13:07
Засновник Ukraїner Богдан Логвиненко мобілізувався до ЗСУ: "Не бути пліч-о-пліч - емоційно складніше"
11.10.2025|13:02
Вероніка Чекалюк презентує у Відні унікальні "метафоричні карти" для спілкування за столом
09.10.2025|19:19
Ласло Краснагоркаї — Нобелівський лауреат із літератури 2025 року
07.10.2025|17:37
“Тисяча осяйних сонць”: бестселер про долі жінок в Афганістані вийшов українською
06.10.2025|15:47
«Основи» готують до друку три романи Самюеля Бекета до 120-річчя автора
06.10.2025|15:34
Стартував прийом заявок на Премію Читомо-2025 за видатні досягнення у книговиданні


Партнери