
Re: цензії
- 08.10.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськЗазирнути в задзеркалля
- 06.10.2025|Ігор ЗіньчукЦікаві історії звичайних слів
- 28.09.2025|Петро ГармасійПерестати боятися…
- 24.09.2025|Микола Дмитренко, письменник, доктор філології, професорПрихисток душі
- 24.09.2025|Михайло ЖайворонПатріотизм у розстрільному списку
- 14.09.2025|Тетяна Колядинська, м. ДніпроЗа якими правилами “грали” радянські засоби масової інформації
- 03.09.2025|Ольга Шаф, м. Дніпро«Був на рідній землі…»
- 02.09.2025|Віктор ВербичКнига долі Федора Литвинюка: ціна вибору
- 01.09.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиОдухотворений мегавулкан мезозойської ери
- 25.08.2025|Ярослав ПоліщукШалений вертеп
Видавничі новинки
- Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
- Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
- Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
- «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
- «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
- Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
- Сергій Фурса. «Протистояння»Проза | Буквоїд
- Мар’яна Копачинська. «Княгиня Пітьми»Книги | Буквоїд
- "Моя погана дівчинка - це моя частина"Книги | Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
- Джон Ґвінн. "Лють Богів"Проза | Буквоїд
Події
Колишній співробітник NASA написав космічну куховарську книгу
Вчений, що займався в Американському космічному агентстві розробкою раціону для астронавтів, написав науково-популярну книгу про особливості космічної їжі.
Автор твору «Куховарська книга астронавта» (The Astronaut´s Cookbook) пояснив, чому найзвичайніші продукти на орбіті заборонені. Отже, хліб неминуче кришиться, а в умовах мікрогравітації крихти представляють небезпеку не лише для приладів орбітальної станції, але і для самих астронавтів. Оскільки крихти не падають на підлогу, а плавають по кабіні, мешканці станції можуть вдихнути їх. Тому замість хліба на станції використовують кукурудзяні коржики.
Молоко на орбіті дозволене, проте на станцію доставляють лише порошок. Свіже молоко дуже багато важить (відповідно, його доставка буде коштувати надто дорого) і легко псується. «Перебування» фруктів на орбіті також не дуже вітається, насамперед через запах. Автор відзначає, що ароматна їжа — наприклад лук та часник, які дуже люблять російські космонавти, — є причиною сварок на станції.
Одне з основних завдань при розробці космічного раціону є створення по можливості легкої їжи з тривалим терміном зберігання. Схожі завдання змушені вирішувати виробники шоколадних батончиків, бутербродів та іншої продукції, що продається в автоматах. Як відзначає автор книги, їх товар часто присутній в раціоні астронавтів.
В кінці книги приведені рецепти космічних блюд, проте більшість з них неможливо приготувати на Землі.
Коментарі
Останні події
- 13.10.2025|12:48«Гетьманіана Старицького»: Унікальна виставка відкриває зв´язок між Козацькою добою та сучасною боротьбою
- 13.10.2025|12:40«Крилатий Лев – 2025»: У Львові назвали найкращих авторів прозових рукописів
- 13.10.2025|12:35Завершується прийом зголошень на Премію імені Юрія Шевельова-2025
- 13.10.2025|12:2112 топових видавництв, десятки книжкових новинок та фігура-гігантка Лесі Українки: Україна вдруге на LIBER
- 11.10.2025|13:07Засновник Ukraїner Богдан Логвиненко мобілізувався до ЗСУ: "Не бути пліч-о-пліч - емоційно складніше"
- 11.10.2025|13:02Вероніка Чекалюк презентує у Відні унікальні "метафоричні карти" для спілкування за столом
- 09.10.2025|19:19Ласло Краснагоркаї — Нобелівський лауреат із літератури 2025 року
- 07.10.2025|17:37“Тисяча осяйних сонць”: бестселер про долі жінок в Афганістані вийшов українською
- 06.10.2025|15:47«Основи» готують до друку три романи Самюеля Бекета до 120-річчя автора
- 06.10.2025|15:34Стартував прийом заявок на Премію Читомо-2025 за видатні досягнення у книговиданні