Re: цензії

12.08.2025|Тетяна Торак, м. Івано-Франківськ
Полтавська хоку-центричність
07.08.2025|Ігор Чорний
Роки минають за роками…
06.08.2025|Ярослав Поліщук
Снити про щастя
06.08.2025|Валентина Семеняк, письменниця
Час читати Ганзенка
16.07.2025|Тетяна Качак, літературознавиця, докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
Правда про УПА в підлітковому романі Галини Пагутяк
"Щасливі ті люди, природа яких узгоджується з їхнім родом занять"
Антивоєнна сатира Володимира Даниленка «Та, що тримає небо»
27.06.2025|Ірина Фотуйма
"Коні не винні" або Хроніка одного щастя
26.06.2025|Михайло Жайворон
Житомирський текст Петра Білоуса
25.06.2025|Віктор Вербич
Про що промовляють «Вартові руїни» Оксани Забужко
Головна\Події\Фестивалі

Події

19.01.2010|09:32|Буквоїд

Колишній співробітник NASA написав космічну куховарську книгу

Вчений, що займався в Американському космічному агентстві розробкою раціону для астронавтів, написав науково-популярну книгу про особливості космічної їжі.

 

Автор твору «Куховарська книга астронавта» (The Astronaut´s Cookbook) пояснив, чому найзвичайніші продукти на орбіті заборонені. Отже, хліб неминуче кришиться, а в умовах мікрогравітації крихти представляють небезпеку не лише для приладів орбітальної станції, але і для самих астронавтів. Оскільки крихти не падають на підлогу, а плавають по кабіні, мешканці станції можуть вдихнути їх. Тому замість хліба на станції використовують кукурудзяні коржики.

Молоко на орбіті дозволене, проте на станцію доставляють лише порошок. Свіже молоко дуже багато важить (відповідно, його доставка буде коштувати надто дорого) і легко псується. «Перебування» фруктів на орбіті також не дуже вітається, насамперед через запах. Автор відзначає, що ароматна їжа — наприклад  лук та часник, які дуже люблять російські космонавти, — є причиною сварок на станції.

Одне з основних завдань при розробці космічного раціону є створення по можливості легкої їжи з тривалим терміном зберігання. Схожі завдання змушені вирішувати виробники шоколадних батончиків, бутербродів та іншої продукції, що продається в автоматах. Як відзначає автор книги, їх товар часто присутній в раціоні астронавтів.

В кінці книги приведені рецепти космічних блюд, проте більшість з них неможливо приготувати на Землі.

Інформація:   lenta.ru

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

14.08.2025|15:07
На BestsellerFest Юлія Чернінька презентує трилер «Бестселер у борг»
14.08.2025|14:56
Чесна книга про життя з ДЦП, довіру і дружбу — «Незвичайна історія Бо і Тома» вже українською
14.08.2025|07:27
«Книжка року’2025». Тиждень книжкової моди: Лідери літа у номінації «Минувшина»
13.08.2025|07:46
Книжка року’2025». Тиждень книжкової моди: Лідери літа у номінації «Софія»
12.08.2025|19:17
Коран українською: друге, оновленне видання вічної книги від «Основ»
12.08.2025|19:06
Meridian Czernowitz видає новий пригодницький роман Андрія Любки «Вечір у Стамбулі»
12.08.2025|08:01
«Книжка року’2025». Тиждень книжкової моди: Лідери літа у номінації «Хрестоматія»
12.08.2025|00:47
Манхеттен у сяйві літератури: “Діамантова змійка” у Нью-Йорку
11.08.2025|18:51
У видавництві Vivat стартував передпродаж книжки Володимира Вʼятровича «Генерал Кук. Біографія покоління УПА»
11.08.2025|07:58
«Книжка року’2025». Тиждень книжкової моди: Лідери літа у номінації «Красне письменство»


Партнери