Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

31.08.2009|10:12|Буквоїд

Сучасні литовська каліграфія і типографіка в проекті «Подорожуючі літери»

13 вересня 2009 року у рамках Форуму видавців буде представлена виставка сучасної литовської каліграфії і типографіки «Подорожуючі літери», що пройде у Музеї Ідей (вул. Валова, 18-а).

До вашої уваги – роботи тридцяти трьох литовських художників, у яких використовуються, створюються та концептуально змінюються літери. Серед добре відомих у Литві авторів – чимало й молодих митців.

Ініціатор виставки – Аушра Лісаускєнє – підготувала її у співпраці з Вільнюською академією мистецтв і Асоціацією графічного дизайну Литви. Минулого року «Подорожуючі літери» мали великий успіх у Санкт-Петербурзі, а в травні цього року любителі мистецтва мали нагоду побувати на виставці в Києві. У концепції назви проекту «Подорожуючі літери» – вказівка на письмо як культурний «багаж», що невід`ємний від подорожі через час і країни, невід`ємний від людей.

«Подорожуючі літери» – це своєрідна подорож мистецтвом каліграфії і типографіки. Каліграфи, дизайнери, майстри художнього текстилю різних поколінь у цьому проекті «говорять» про шрифт, пов`язуючи його з проблематикою національної ідентичності.  Адже національна своєрідність доволі часто популярно і спрощено усвідомлюються як новотвір, що отриманий у поєднанні всіх  привабливих, модних, популярних аспектів форм літер у єдине ціле. Тому учасники проекту «Подорожуючі літери», представники писемного мистецтва з Литви та інших країн, мають на меті показати найпривабливіше, шукаючи своєрідності, і намагаються це щонайкраще осмислити та передати формами писемного мистецтва – каліграфії чи типографіки.

Опорна крапка проекту – аннали Кведлінбурга,  записані у сакському (німецькому) жіночому монастирі Св.Серваціюса у ХІ сторіччі – перше історичне джерело, в якому зафіксовано ім’я Литви. Запис анналів Кведлінбурга 1009 року для нас – не лише історичний факт. Ці майже тисячолітні письмена , що дійшли до нашого століття, не лише інформація, але і письмова композиція , що кольорами, формами шрифтових знаків відображає свій час. У проекті – спроба зосередитись на мистецьких особливостях письма своєї країни, свого часу.

«В Україні, на жаль, нечасто бувають виставки сучасного дизайну. «Подорожуючі літери» – саме така сучасна експозиція для тих, хто цікавиться мистецтвом, текстом, читанням, книгами. Сьогодні новітні технології і віртуальний простір мають неабияке значення у розвитку мистецтва письма. У ньому – особливо значний  зворотній зв’язок між змістом і формою повідомлення, між історією та сьогоденням, між шрифтом і медіа.  Традиційні шрифти знаходять нові форми і культурні значення, створюються нові шрифти, з’являються неочікувані творчі їх інтерпретації. Крім того, це виставка-спогади про важливу частину культури», – розповідає Форуму видавців Габріелє Жайдітє, організатор виставки, Аташе Литовської Республіки в Україні і Грузії з питань культури.

Переглянути деякі експонати можна за посиланням: http://www.intv-inter.net/news/article/?id=57770110

Акредитація журналістів і довідки: presa@bookforum.com.ua

Інформація: Прес-служба Форуму видавців



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери