Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

27.02.2019|12:39|Буквоїд

У «Видавництві 21» вийшла автобіографія Соми Морґенштерна

У «Видавництві 21» вийшла книжка письменника, журналіста і музичного критика Соми Морґенштерна (1890–1976) «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині». Над перекладом працювала Галина Петросаняк. Видання здійснено за підтримки Австрійського культурного форуму.

«В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» – це автобіографія Соми Морґенштерна, що охоплює його дитячі та юнацькі роки (приблизно кінець ХІХ століття – 1914 рік). «Він був галичанином, а точніше – подолянином, – розповідає про Сому Морґенштерна Галина Петросаняк. – Народився на Тернопільщині, дитинство провів у кількох селах Теребовлянського району, на початку ХХ-го століття навчався в Тернопільській гімназії. У Морґенштерна була чудова пам’ять: мемуари містять безліч деталей з його дитинства: сільський побут, соціальні й національні взаємини на Поділлі кінця ХІХ – початку ХХ століть, устрій польської гімназії в Тернополі, імена й особи вчителів та багато чого іншого, що пересічному читачеві буде цікаво, а для краєзнавців може стати цінним джерелом. Сома Морґенштерн володів українською мовою, якої його навчила нянька-українка. Твердив, що всіма мовами, якими він активно володіє – а таких було вісім – він розмовляє з українським акцентом. У гімназійні роки самотужки вивчав історію України й українську літературу, високо цінував і любив співати українські народні пісні, любив і знав український театр. Сома Морґенштерн написав трилогію «Іскри в безодні», й дія його романів, переважно, відбувається на Поділлі. У романі «Ідилія в екзилі» відображено життя подільського села з фільварком, яким керує орендар-єврей. Це середовище добре відоме авторові, бо він сам ріс на таких фільварках польських дідичів, де його батько був управителем. Сома Морґенштерн був близьким другом Йозефа Рота, про якого написав книжку «Втеча і кінець Йозефа Рота». Впевнена, що його автобіографія нікого не залишить байдужим».

Ця книга буде також особливо цікавою шанувальникам творчості Мартіна Поллака, вона стане своєрідним і дуже органічним доповненням до книжок австрійського автора «Цісар Америки» та «До Галичини». І, звісно, поряд з «Катериною» Агарона Аппельфельда книжка Соми Морґенштерна представить ще один єврейський кут зору на Україну, українців, українську культуру та євреїв в Україні.

Сома Морґенштерн добре знаний в американському та німецькомовному світі. Відкриття ж його творчості, його як особистості для українського читача лише розпочинається.

Більше про Сому Морґенштерна, а також його творчість можна буде довідатися під час заходів, присвячених виходу книжки, які пройдуть у Чернівцях, Тернополі, Івано-Франківську.

11 березня. Чернівці. Лекція австрійського дослідника життя і творчості Соми Морґенштерна Ґеорґа Дойча «Сома Морґенштерн і Галичина». Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, 5-й корпус (резиденція), конференц-зала Центру Gedankendach, ауд.149. Початок: 13:30. Лекція відбудеться німецькою мовою.

Організатори: Центр німецькомовних студій Gedankendach при ЧНУ ім. Юрія Федьковича, «Видавництво 21».

11 березня. Чернівці, Літературний целанівський центр (вул. О. Кобилянської, 51). Початок: 18:30. Учасники: Галина Петросаняк, Ґеорґ Дойч, Петро Рихло.

Організатори: «Видавництво 21», Літературний целанівський центр.

12 березня. Тернопіль, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка. Початок: 11:10. Організовує доцент кафедри німецької філології та методики викладання німецької мови Світлана Притолюк.

12 березня. Тернопіль, Книгарня «Є» (вул. Валова, 7-9). Початок: 16:00. Модератор – Юрій Матевощук.

Організатори: Книгарня «Є», «Видавництво 21».

15 березня. Івано-Франківськ, Підземний Перехід Ваґабундо. Початок: 18:00. Модератор – Юрій Андрухович.

Організатори: Підземний перехід Ваґабундо, «Видавництво 21».

Усі заходи відбудуться за підтримки Австрійського культурного форуму. Запрошуємо зацікавлених до участі та спілкування.

Книжка на сайті видавництва: http://www.books-xxi.com.ua/products/v-inshi-chasi-yuni-lita-u-shidnij-galichini

Довідка про Сому Морґенштерна: http://www.books-xxi.com.ua/brands/morgenshternsoma



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери