Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

У Вінниці презентували літклуб «МАРУСЯ»

У вінницькій книгарні «Є» відбулася презентація літературного клубу «МАРУСЯ», спеціальним гостем якої була переможниця цьогорічного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Романи» Вікторія Гранецька.

 

Захід розпочався зі слайдової презентації літклубу, що відображала напрями його діяльності - зустрічі із сучасними українськими письменниками, літературні читання, вояжі, дискусії на літературні теми, участь у фестивалях, живі буккросинги, відкриття філій по Україні, реалізація оригінальних проектів таких як «Перша літня літературна школа» та «Книга за 24 години», проведення літературних конкурсів та ін. Особливо журналістів та відвідувачів книгарні зацікавило, як ми проводимо літературні читання та дискусії, як ми допомагаємо молодим авторам, з ким співпрацюємо та звідки така впевненість, що саме літклуб «МАРУСЯ» може змінити літературне обличчя країни. Запитань було дуже багато, на які учасники літклубу дали ґрунтовні відповіді. Дискусією під час презентації віртуозно керувала Юлія Броварна, яка в буквальному сенсі оживляла публіку, задавала тон розмові та невимушено ставила досить цікаві запитання.

В рамках презентації відбулася перша прес-конференція переможниці «Коронації слова-2011», вінничанки Вікторії Гранецької. Молода літераторка розповіла про свій коронований роман «Мантра-омана»: змісту не хотіла переказувати, оскільки так буде нецікаво читати книжку, зате похвалилась, що книжка буде видаватися у видавництві «Клуб сімейного дозвілля» і її вихід заплановано до львівського Форуму видавців. Все ж присутнім журналістам таки вдалося дещо вивідати про сам роман: у ньому йде мова про жінку, у якої ніби все добре, але вона накладає на себе руки і опиняється між двома світами. Авторка зауважує, що  не пропагує суїциди, а тільки як психолог намагається дослідити це явище, визначити його мотиви та показати його на прикладах. Тобто цей твір слід трактувати як роман-дослідження.

Пані Вікторія поділилася своїми враженнями від перемоги у «Коронації слова»: «Я розраховувала стати хоча б лауреатом цього року, не мріяла потрапити навіть у трійку лауреатів. Але перемогла. Оскільки я тепер не можу надсилати свої твори у номінацію «Романи», мені пропонують брати участь в інших номінаціях наступного року. Але я вирішила, що краще дам можливість старту іншим талановитим авторам і як експерт «Коронації слова-2012» (туди потрапила автоматично як переможниця) буду обстоювати твори, які мені сподобаються, і робитиму все, щоб вони здобули цю нагороду. Сама ж хочу взяти участь в одному польському літературному конкурсі, мені сподобалася його статуетка,  і я її хочу! Статуетку «Коронації слова»  я теж хотіла і врешті-решт  отримала!». Також було цікаво слухати, як Вікторія Гранецька, що здобула освіту практичного психолога і ніколи не працювала за спеціальністю, прийшла до літературної творчості. Виявилось, що раніше Вікторія писала багато чого «в стіл», вважаючи недостойним показувати свої надбання. Проте вона активно збирала методичні матеріали з літературної творчості, особливо з написання романів, і зараз готова ними поділитися з усіма охочими (обіцяє викласти ці матеріали на своєму сайті, що зараз створюється). Журналісти ставили багато питань з приводу того, як змінилося життя Вікторії Гранецької після перемоги в цьому конкурсі і як вона збирається розвивати свою літературну кар´єру, на що отримали таку відповідь: «Нічого суттєво не змінилося. Я так само їжджу в громадському транспорті, ходжу в магазин, можу навіть погризтися з касиркою, якщо мені щось не подобається. Змінилися лише записи в моєму щоденнику. Тепер мені треба кудись їхати, з кимось розмовляти (і треба думати над тим, що ж я їм буду говорити) і писати далі».

Що ж до діяльності літклубу «МАРУСЯ», то пані Вікторія сказала, що спостерігає за нею, навіть торік хотіла взяти участь в Першій літній літературній школі, але не склалося. Тепер вона має велике бажання співпрацювати з літклубом і впливати на літературне життя України.

Юлія Броварна, Оксамитка Блажевська та Вікторія Гранецька


Презентація літклубу


Микита Лунін

Оксамитка Блажевська, Вікторія Гранецька, Юлія Броварна та Оксана Долга

Між двома Оксанами - арт-менеджер вінницької книгарні «Є» Олександр Вешелені

Після жвавої прес-конференції відбулися поетичні читання учасників літклубу  - Оксамитки Блажевської, Микити Луніна та Оксани Долгої. Виступи супроводжувались запитаннями від зацікавлених слухачів, що внесли в традиційне читання-монолог інтерактивний елемент.

Презентація завершилась фотосесією, після якої учасники літклубу та Вікторія Гранецька знімалися у сюжеті ВДТ (Вінницьке державне телебачення).

На фото вгорі: Вікторія Гранецька з логотипом літклубу

Фото: Олександр Вешелені, Оксана Долга



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери