Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Зустрічі

Події

07.12.2009|10:16|Буквоїд

«Американський астронавт» у «Смолоскипі»

10 грудня о 19.00 у кіноклубі «Смолоскип» відбудеться перегляд фільму Корі МакЕбі «Американський астронавт» (США, 2001).

 

Американський андеграунд – явище погано досліджене, бо серед широкого залу і навіть серед тих, хто серйозно цікавиться кіно, розповсюджена думка, нібито у Сполучених Штатах немає нічого, окрім Голівуду, де знімаються виключно тупі блокбастери та комедії про підлітків, що страждають від надмірного метеоризму. Саме тому ця картина Корі МакЕбі – найяскравішої фігури альтернативного кіно США – надзвичайно цікава для українського глядача, бо відкриває несподівані боки мистецтва цієї країни.

«Американський астронавт» знятий у химерному жанрі «космічний-вестерн/мюзікл» і. звичайно, він цими рамками не обмежується. Безумовно, сама часова структура картини, що знята в уявному минулому, «коли космічні подорожі були розпочаті рафнеками», явно пародіює «Зоряні війни» Джорджа Лукаса, але… Фільм МакЕбі – це сучасна казка, що дуже відрізняється від фантазій про космічні подорожі 40-річної давнини: на думку режисера, майбутні мандрівники міжзоряного простору будуть мало схожі на прекрасних принців та принцес. Озброєні важкими гайковими ключами та монтировками, вони у бруді та мазуті, витираючи з чола радіоактивну грязюку інших планет, поводитимуться, мов ті хлопці-герої американського Фронтиру, що за гроші ладні піти на все та здолати будь-які перешкоди. У зв’язку з цим окремо пояснити, хто ж такі ці «рафнеки». Згідно зі словником, це або робітники важкої фізичної та малокваліфікованої праці, або просто покидьки. Головний герой картини – міжпланетний торговець Семюел Кертіс – мандрує на космічному кораблі, що був спроектований таким чином, що здається, ніби його можна полагодити тільки важким молотом. Майбутнє за МакЕбі охоплене строгою сексуальною сегрегацією: на Венері живуть тільки жінки, а на одному зі супутників Сатурна – лише чоловіки, яким у якості особливої винагороди показують Хлопця, Який Насправді Бачив Жіночу Грудь.

Картина знята на 35-мм чорно-білу плівку із бюджетом трохи більше 1 млн. доларів. Такі обмеження спричинили особливу вигадливість режисера, який всі спец-ефекти та космічні сцени подає у вигляді нерухомих малюнків.

Картина отримала Спеціальну нагороду Журі «за оригінальне бачення» кінофестиваля у Флориді, а також була номінована на гран-прі кінофестивалю у Санденсі.  

Фільм демонструватиметься англійською мовою з українськими субтитрами.  

Адреса клубу: Межигірська, 21 (Контрактова площа), середні двері, третій поверх.
УВАГА! Вхід за безкоштовними абонементами, які видають всім покупцям книгарні «Смолоскип» за тою самою адресою з 10.00 до 19.00.

Ведучий вечора: письменник, журналіст та перекладач Олег Шинкаренко.


Подальша програма кіноклубу «Смолоскип»:
24 грудня: Гай Меддін «Боягузи згинають коліна» (Cowards Bend The Knee, 2003);

7 січня: Гай Меддін «Клеймо на мозку» (Brand upon the Brain, 2006);

21 січня: Карел Рейш «У суботу ввечері, у неділю вранці» (Saturday Night and Sunday Morning, 1960).



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери