Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Конкурс

Події

21.04.2010|14:19|Буквоїд

Стартував ІІ щорічний конкурс «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу»

21 квітня на прес-конференції, що відбулася в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ», було оголошено про початок ІІ щорічного регіонального конкурсу «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу», який стартує цього року 1 травня у всіх областях України.

Організаторами конкурсу виступають Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури і туризму України, Державний комітет телебачення та радіомовлення України. Співорганізатор та координатор конкурсу – видавництво «Грані-Т».

Основною метою конкурсу є заохочення учнів 4–5 класів загальноосвітніх навчальних закладів до систематичного читання сучасної української літератури задля постійного підвищення культурного рівня учнів та покращення якості й ефективності процесу читання.

Завданнями конкурсу є:

•    популяризація сучасної вітчизняної книги та розвиток читацької культури учнів загальноосвітніх навчальних закладів;
•    поповнення фондів шкільних бібліотек новими сучасними виданнями;
•    посилення ролі української книги в розвитку юних громадян України.

Книга для сучасної дитини – це не тільки джерело інформації, спосіб проведення дозвілля, а й інструмент для самовдосконалення, духовного та розумового зростання.

Заохочуючи дітей до читання книги, організатори конкурсу сприяють становленню яскравих особистостей, активних і позитивно налаштованих членів суспільства.

У рамках конкурсу організатори планують проведення зустрічей школярів із сучасними дитячими письменниками. У всіх регіонах відбудуться виставки-презентації сучасної дитячої літератури, бібліотечні уроки та різноманітні виховні заходи, спрямовані на підвищення читацького попиту учнів.

Брати участь у конкурсі мають право всі учні 4-5 класів загальноосвітніх навчальних закладів України.

Порядок і терміни проведення конкурсу:

Конкурс проводиться в три етапи:
•    шкільний (очний, базовий) – з 1 травня по 31 жовтня;
•    районний, міський (заочний, проміжний) – з 1 по 15 листопада;
•    регіональний: республіканський для АР Крим, обласний, міський для м. Києва та м. Севастополя (заочний, підсумковий) – з 20 по 30 листопада.

Оголошення результатів конкурсу та нагородження переможців проводиться з 10 по 19 грудня 2010 року.

Переможці конкурсу в кожній області отримають від видавництва «Грані-Т»:

•    Учні – ноутбуки;
•    Учителі-координатори – цінні подарунки;
•    Найактивніші школи – книги видавництва «Грані-Т»  для поповнення шкільних  бібліотечних фондів.

Цього року організатори конкурсу ввели спеціальний приз від олімпійського чемпіона, Героя України Сергія Бубки.

Тетяна Шахнік (директор видавництва «Грані-Т»): «Минулого року в конкурсі взяли участь понад 190 000 учнів з усієї України. І це при тому, що конкурс проходив з 1-го вересня по 31 жовтня. Діти написали прекрасні відгуки, дехто вийшов за рамки конкурсних правил і оформив роботу малюнками, віршами. Ми сподіваємося, що цього року ще більше дітей прочитають книги, ще більше дітей напишуть відгуки. Ми звертаємося до обласних та районних управлінь освіти з тим, щоб підтримали конкурс на місцях, адже від них особливо залежить те, чи прочитає дитина книжку, чи напише відгук та чи отримає подарунок. Адже таке заохочення як ноутбук має стимулювати дитину взяти книгу до рук, прочитати її, отримати нові знання».


Олена Ночвінова (завідувач відділу інформаційних технологій відділення навчальної, методичної та наукової літератури Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України): «На сьогоднішній день ми спостерігаємо таку тенденцію, що діти не дуже люблять читати. Звичайно комп’ютер дає значно більше можливостей, але він не може замінити духовності, емоційності, що несуть книги. Учні, що будуть брати участь у конкурсі (це на сьогодні ще третьокласники, а у вересні – перейдуть до 4 класу), мають ціле літо, щоб підготуватися: прочитати книжки і написати відгуки. Ми звертаємося до обласних бібліотек, оргкомітетів, шкіл з проханням допомогти донести до дітей інформацію про можливості, які вони матимуть влітку та під час навчального процесу».


Роман Кіфлюк (помічник, прес-секретар Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України): «Випадкова зустріч з книгою може змінити на краще життя кожної людини. Тому бажаю читати, перемагати в конкурсі та здобувати ноутбуки».


Анастасія Кобзаренко (генеральний директор  Національної бібліотеки України для дітей, Герой України): «Ми звернулися до обласних бібліотек з проханням створити розгорнуті виставки, на яких діти могли б ознайомитися з сучасними українськими книжками, а також проінструктувати учнів про написання творів-відгуків. Бібліотекарі теж зауважили, що на сьогодні наші діти стали менше читати, тому те, що такий конкурс проходить на теренах України, заохочує до читання».

«Родзинкою» цьогорічного конкурсу стане участь у ньому Фонду голови Національного олімпійського комітету Сергія Бубки. За словами прес-секретаря Фонду Олександра Мащенка, саме спорт робить людину цілеспрямованою особистістю, яка вміє долати всі життєві негаразди. Олександр Мащенко наголосив, що є багато гарних книг про спорт, але художніх – катма. Тому, підкреслив він, голова НОК вирішив приєднатися до цього конкурсу і закликав сучасних українських дитячих письменників звернути увагу на цю проблему – написати художній твір про відомих українських спортсменів.
Олександр Мащенко (прес-секретар Фонду Сергія Бубки):
  «Ми з радістю долучилися до конкурсу в якості партнера. Адже поєднання інтелекту та спорту в дитині формує гармонійну особистість. Таким ми хочемо бачити підростаюче покоління.  Для ще більшого стимулювання дітей брати участь у конкурсі ми створили власну номінацію. Тепер відгуки на «спортивні книги» із серії «Життя видатних дітей», які виявляться найкращими на думку Сергія Бубки, отримають від нього особливі подарунки. Скоріше за все це буде  екіпірування з автографом Сергія Назаровича Бубки.


Леся Воронина (відома українська дитяча письменниця): «На сьогодні книгарень стає менше, тому не має можливості донести до читача якісну українську книжку. Нині у видавництві «Грані-Т» ми маємо видання різних жанрів на улюблені теми дітей, загалом величезний вибір книжок. Завдяки цьому конкурсу діти спостерігають, як на очах «оживає» книжка. Адже українські письменники – «живі», досить бадьорі та сповнені енергії й ентузіазму».

Владислава Гречкосій (переможниця  І щорічного регіонального конкурсу «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» у м. Києві, учениця 4 класу СШ №43 «Грааль» Солом’янського району м. Києва): «Я дуже люблю читати. Все починалося з того, що батьківський комітет дарував нам на усі свята книги, зокрема книги видавництва «Грані-Т». Вони мені завжди подобалися – яскраві такі. Я написала чотири відгуки, і моя вчителька відібрала їх. Ось так я перемогла. Усім дітям раджу читати та писати свої враження від книги, а найкращим – отримати ноутбук. За ці три місяці я написала та видала власну книжку з віршами й цього б не сталося без виграного мною комп’ютера».

Інформація: «Грані-Т»



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери