Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Культура

Події

04.11.2019|17:06|Буквоїд

У Києві відкриється виставка “Троянда Чілі. Пам’яті Михайла Грицюка”

6 листопада у Мистецький центр "Шоколадний будинок", Київська НКГ відбудеться відкриття виставки “Троянда Чілі. Пам’яті Михайла Грицюка”.Виставка присвячена 90-річчю від дня народження та 40-річчю від дня смерті видатного українського митця-шістдесятника, великого пластика М. Грицюка (1929–1979).

Першим унікальним і масштабним проектом, з якого розпочалась його творча біографія, став пам’ятник Тарасові Шевченку в Москві (1964, спільно із А. Фуженком і Ю. Синькевичем). Досі він - чи не найкращий в світовій Шевченкіані. А у французькій Тулузі височіє славнозвісний пам’ятник Пабло Пікассо авторства українського скульптора. Загалом, митець брав участь у створенні 9 пам’ятників і меморіалів, 5 проектів лишились нереалізованими (серед них – проекти пам’ятника жертвам фашизму в Бабиному Яру)…

Уродженець Волині (у ті часи – територія Польщі), Михайло Грицюк 18 років прожив разом із родиною в аргентинському Буенос-Айресі, а, повернувшись до батьківщини, став киянином. Йому судилося “реформувати” тогочасну українську скульптуру, оновити її формальну мову, відійшовши від усталеного академізму та натуралізму, зрештою, зсунити світоглядні, змістовні акценти. Зі своїм попереднім художнім досвідом, орієнтацією на найкращі, модерні зразки європейської пластики, оригінальною експресивною візуальною мовою він не вписувався у вузькі рамки офіційно дозволеного мистецтва соцреалізму. Хоча не цурався й замовних речей, ніде правди діти: треба було якось виживати. Проте навіть у кон’юнктурі залишався великим професіоналом і намагався сумлінно ставитися до справи.

Сьогодні головним доробком Михайла Грицюка можна вважати станкову скульптуру портретного жанру, в якому виявилися своєрідність і значущість його таланту. У галереї створених ним образів - видатні особистості, справжні титани духу та великі гуманісти: Д. Аліг’єрі, іконописець Ф. Грек, Е. Хемінгуей, С. Параджанов, Ф. Достоєвський, Б. Пастернак, С. Рахманінов, І. Стравинський, хірург М. Амосов, український композитор XVIII ст. А. Ведель, скрипаль Г. Кремер. ]

Деякі з названих творів будуть презентовані у рамках виставки “Троянда Чілі. Пам’яті Михайла Грицюка”, так само, як і низка жіночих образів (зокрема, кілька творів останньої “балетної” серії митця). Глядач матиме дивовижну можливість побачити в одному просторі роботи скульптора із родинної, музейної та приватних колекцій.


Відкриття - 6 листопада о 18.00. Вхід на відкриття - вільний.

 

Виставка триватиме з 5 до 17 листопада 2019 року в МЦ “Шоколадний будинок”

за адресою: м. Київ, вул Шовковична, 17/2.

38 (044) 253 05 21



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери