Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

25.04.2019|15:09|Буквоїд

Рада ухвалила закон про функціонування української мови як державної

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної

Про це повідомляє Еспресо.TV.

На підтримку законопроекту проголосували 278 народних депутатів.

Відповідно до пояснювальної записки, завданням законопроекту є забезпечення державою:

  • захисту державного статусу української мови як мови громадянства України;
  • утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування і порозуміння в Україні;
  • функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності та національної безпеки;
  • застосування української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, а також у міжнародному спілкуванні та при здійсненні посадовими особами представницьких функцій;
  • розвитку української мови, як самобутньої мови титульної нації з метою зміцнення національної самосвідомості українців та збереження національної культури, традицій, звичаїв та історичної пам’яті української нації.

"Прийняття цього закону сприятиме злагоді у суспільстві, утвердженню української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, консолідації та розвиткові української нації", - йдеться у пояснювальній записці.

Під час голосування за законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної 278 нардепів підтримали документ, 7 - утрималися, 25 - не голосували, а 38 парламентарів проголосували проти

Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

Так у фракції БПП зі 135 членів законопроект підтримали 106 депутатів, утрималися двоє, не голосували п´ятеро, 22 були відсутніми. Проти не проголосував жоден.

У фракції "Народного фронту" з 80 депутатів за законопроект проголосували 66, не голосували двоє, були відсутніми 12 депутатів. Із присутніх жоден не утримався і не проголосував проти.

У фракції "Опозиційного блоку" з 38 нардепів 31 проголосував проти мовного закону, відсутніми були четверо, не голосували троє. Із присутніх у залі не утримався від голосування жоден "опоблоківець".

У фракції "Об’єднання "САМОПОМІЧ" із 25 депутатів: за проголосував 21, четверо були відсутніми. Відповідно, жоден не утримався і не проголосував проти.

У групі "Партія "Відродження" з 24 депутатів за законопроект проголосували 4, проти - двоє, ще двоє - утрималися, 8 не голосували, ще 8 були відсутні.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка виявилася найдисциплінованішою - всі були присутні, фракція проголосувала за законопроект у повному складі: 21 депутат підтримав мовний закон.

У фракції "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" з 20 депутатів за законопроект проголосували 16, четверо були відсутніми.

У групі "Воля народу" з 19 депутатів за законопроект проголосували 7,  Відсутніми були 8, не голосували 4 нардепи.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери