Головна\Події\Культура

Події

12.03.2012|12:18|Буквоїд

Боремося з цензурою: практичні рекомендації Obreey Store

Чотири роки тому авторитетна міжнародна організація журналістів «Репортери без кордонів» заснували день боротьби з цензурою в інтернеті.

Юзери всього світу сьогодні виступають проти незаконного блокування сайтів, переслідування блогерів, введення санкцій за вільне висловлювання в мережі.

Obreey Store пропонує декілька тематичних книжок. Не всі герої тут змагаються з цензорами, але всі відкривають ресурси свободи в собі.

Свобода бути собою - одна з  найбільш складних свобод. Її намагається показати Ірен Роздобудько в романі «Я знаю, що ти знаєш, що я знаю».

Персонажі роману - українські заробітчани в Німеччині. Кожен займається своїми справами: працюють повією, прибиральницею, автомийником, ювеліром, вахтером, менеджером середньої ланки.

Еміграція для кожного з них - ніби спроба знайти себе. Щоправда більшість із них таки втікають від себе.  Як знайти себе і мати сміливість собою залишитися - читайте на Obreey: https://store.obreey.com/ukr/books/823862

Свободу пересування українським читачам показав зокрема Артем Чапай. У своїх оповідках з книжки «Подорож з Мамайотою» він розповідає, як вирушив на пошуки України.

Пошуки ці нагадають «Щоденник мотоцикліста» та історії Че Гевари. Звісно, не радикальністю, а романтичним молодим настроєм. Артем Чапай на мотоциклі подорожує Україною з заходу на схід та записує свої розмови з людьми, що трапилися в дорозі. Ну а далі читайте на Obreey: https://store.obreey.com/ukr/books/806653

Свобода дорослішання приходить не одразу. Підліткам взагалі живеться не солодко. Вони ніби однією ногою в дитинстві, іншою - в дорослому житті з дуже дорослими проблемами.

Героїня роману Барбари Космовської «Буба: мертвий сезон» переживає саме цей непростий період. Вона живе в нестандартній родині талановитих і нестерпних дорослих. І потроху вивчає, ким є сама вона насправді. Як розібратися з цими дорослими читайте на Obreey: https://store.obreey.com/ukr/books/807189

Свобода робити свою справу сьогодні ніби є у всіх. Але тоталітарні режими такої волі не давали. Персонажі серії детективів Валерія та Наталі Лапікур «Інспектор і кава» є чудовим прикладом цієї несправедливості.

В центрі уваги письменників - старший інспектор Київського карного розшуку Олекса Сирота і його вчитель ветеран міліції на прізвисько Старий. Ці двоє користуються дедуктивним методом. Тобто логіка стоїть на першому місці. Їм немає діла до «номенклатури» та інших політичних тварин - всі злочинці мусять бути покарані.

Це справжній київський детектив у стилі ретро. Зазирнути в минуле можна на Obreey : https://store.obreey.com/ukr/books/751195

Свобода бути живим класиком  доступна лише митцям. Зате читачі запросто можуть насолоджуватися текстами улюблених письменників. Наприклад, шанувальникам Жана-Марі-Гюстава Леклезіо пощастило. 2008 року їхній кумир став Нобелівським лауреатом. Це означає, що весь світ більш жваво перекладати і ретельно читати цього надзвичайного письменника.

Українські читачі можуть про дегустувати цікавезну прозу Жана-Марі-Гюстава Леклезіо на прикладі його роману «Потоп». Дивовижна притча з кількома шарами смислів тепер ж на Obreey: https://store.obreey.com/ukr/books/822291

Свобода слова насправді є однією з найбільш важливих. І непростих. Говорити правду - велика робота. Це стосується і професійної діяльності ЗМІ, і побутового життя всіх інших людей.

За сприяння Українського наукового інституту Гарвардського університету Володимир Кулик дослідив українське середовище. В результаті він написав книжку «Дискурс українських медій: ідентичності, ідеології, владні стосунки».

Дослідник стверджує: «За півтора десятиліття після падіння комунізму й імперії кількість та різноманітність медійних продуктів збільшилися в багато разів, їхній зовнішній вигляд став яскравішим і привабливішим для більшости читачів і глядачів, однак утілені в тих продуктах ідеології почасти все ще працюють на збереження радянської тяглости й пострадянської єдности, яке співіснує в медійному дискурсі з утвердженням національної незалежности, демократії та орієнтації на Европу».

Погодитися чи заперечити можна на Obreey: https://store.obreey.com/ukr/books/823861



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери