Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

27.01.2010|07:19|Буквоїд

Завен Баблоян: У 2009 році стало помітно наскільки ворожа до книжки система книгопродажу

«Буквоїд» продовжує знайомити читачів із думками основних гравців книжкового ринку України про рік, що минає, та їхніми прогнозами для галузі на 2010 рік. Сьогодні слово – заступнику директора видавництва «Треант» Завену Баблояну.

Яким був рік, що минає, для книжкового ринку?
- Безумовно важким. Політика розповсюджувачів стала жорсткішою, оскільки погіршилися їхні справи в цілому. Кредитування обвалилося. На тлі цього стали більш помітними деякі важливі речі: наскільки ворожа до книжки система книгопродажу в цілому (саме як система, бо насправді в ній працює багато чудових людей, справжніх експертів та ентузіастів), наскільки вона не відповідає суспільній функції книжки. До цього додалися тенденції електронізації, правда, на українському ринку ще доволі слабкі. Але всі ці ніби печальні речі вказують нам якраз певні вектори розвитку :)

- Який проект, на Вашу думку, був найбільш вдалим (невдалим)?
- От навіть не знаю. Не хотілося б «валити» чийсь проект, бо, як правило, люди щиро та героїчно в такі речі вкладаються. Хоча ні, скажу. Очевидно, найбільш невдалим проектом була національна програма «Українська книга»... Передбачувано, так? 

- Чи позначилась економічна криза на Вашому бізнесі (роботі)? Як саме?
- Так, на жаль, більш ніж позначилася. Всі фінансові конструкції завалилися, і ми не змогли реалізувати свій потенціал. Маємо чудові книги в «портфелі» (неправда, що українці погано і мало пишуть! просто галузь дуже недорозвинена), але змушені чекати... чекати... Також мусимо реалізовувати стратегії «точкових ударів» замість «килимового бомбардування», що насправді не дуже добре. Я особисто маю відволікатися від «Треанту», який фактично є старт-апом, потребуючим інвестування, задля фахової роботи в інших видавничих проектах. Але принаймні продовження «точкових ударів» від «Треанту» я гарантую :)

- Ваш особистий вибір: книга року-2009.
- Ну який же в мене може бути вибір? ;-) Звичайно, для мене найважливіші - поява нового письменника Олександра Сидоренка з книгою «Ели воду из-под крана» (скоро чекайте на наступну!), наша спроба реалізувати інший підхід до публікації Олеся Ульяненка («Там, де Південь»), одного з найбільш революційних та найменш прочитаних письменників України (цей підхід ми продовжимо в републікації «Жінки»), та вихід на «велику сцену» чудового стиліста (це не значить «перукар», якщо хтось забув) з Донецька Олега Солов´я з книгою «Ельза». Кінець рекламної паузи :)

Насправді серед багатьох чудових книжок цього року назву - бо всі перелічити неможливо - ті, що для мене стали особистою подією. Це зріла та дуже сучасна «Комашина тарзанка» Наталки Сняданко, прозора та пронизлива «Ефіопія» Сергія Жадана, збалансований та майстерний «Звірослов» Тані Малярчук - Таня, пиши вже роман! і дякую за «Свиню», це мій фаворит. Потішила також Світлана Поваляєва з «Бардо online», яка майже одна розробляє сюрреалістичний «сектор» в нашій літературі.

Ваші прогнози для книжкової галузі на 2010 рік?
- В Україні? Н-ну-у... Навряд чи слід чекати помітного збільшення накладів. З іншого боку, наскільки вистачатиме сили, видавці намагатимуться і далі збільшувати кількість назв. Буде збільшуватись, думаю, кількість, умовно кажучи, «функціональних книжок» - книжок-іграшок, в тому числі для дорослих (не в сенсі adult, хоча, хе-хе, хто знає), книжок-розваг, книжок-сюрпризів, дитячих, подарункових і т.п. Якимось чином до нас докотиться хвиля електронізації - підозрюю, знову з російськими книжками, тепер в такому вигляді. Далі не стільки прогнози, скільки побажання :) Може, хтось спробує інакше продавати книжки - я не знаю, через соціальні мережі, мережі малих книгарень чи щось таке :) Може, й видавці трохи стримають жадібність і зроблять ще один крок назустріч читачеві з якісною в матеріальному сенсі книжкою.



Додаткові матеріали

28.12.2009|07:18|Події
Діана Клочко: Для українського книжкового ринку 2009 рік був майже провальним
24.12.2009|07:17|Події
Анетта Антоненко: Думаю, у 2010 році деякі гравці зникнуть з ринку, наприклад, мережа книжкових супермаркетів «Буква»
17.12.2009|13:52|Події
Сергій Пантюк: Криза вдарила мене дуже відчутно – поетична серія «Двітисячідесятники» – поки що підвисла
16.12.2009|07:26|Події
Брати Капранови: Минулий рік був поганим. Прогнози на наступний рік сумні
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери