Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

16.12.2009|07:26|Буквоїд

Брати Капранови: Минулий рік був поганим. Прогнози на наступний рік сумні

«Буквоїд» звернувся до основних гравців книжкового ринку України із проханням підсумувати рік, що минає, і зробити прогнози для галузі на 2010 рік. Сьогодні слово власникам видавництва «Зелений пес» – Віталію та Дмитрові Капрановим.

- Яким був рік, що минає, для книжкового ринку?
- Минулий рік був поганим і це яскраво показав Львівський форум - мабуть, вперше за останні кілька років на ньому не було яскравих прем´єр, та й взагалі з новинками зараз у видавництвах сутужно. Особливо постраждали ризикові проекти - нові автори, нові серії, сьогодні лічені видавництва готові вкладати гроші у не розкручені імена. За нашими оцінками оберти порівняно з минулим роком впали мінімум на 30%,  багато видавництв  зупинили видання книжок. І головна біда в тому, що з часів початку кризи Уряд не зробив жодного кроку - не те, щоб для допомоги, а навіть для того, щоб розібратися, чи можливо врятувати галузь. Жодного разу не покликали до себе порозмовляти - ані Асоціацію видавців, ані окремих видавців. Ви будете сміятися, але при віце-прем´єрі з гуманітарних питань існує Міжвідомча комісія з питань книговидання та книгорозповсюдження - так от, востаннє вона збиралася ще до кризи, і всі наші намагання ініціювати її засідання зустрічає рішучий спротив Кабміну. Чому - невідомо. Це, певно, вже має відношення до психоаналізу, а не до економіки.

Який проект, на Вашу думку, був найбільш вдалим (невдалим)?
- Нас цікавлять нові ідеї, нові проекти, і тому для нас особисто найбільш вдалим проектом буде Передріздвяний «Книжковий світ» - незалежно від того, як він пройде. Адже ми свою роботу зробили, втілили купу гарних ідей і отримали велике задоволення. Якщо цього разу щось знову завадить - значить наступного разу точно вдасться. Наша задача - консолідувати цікавих і розумних людей та об´єднати їх у спільній роботі задля того, щоб коло читачів розширювалося, бо це вигідно усім.

Чи позначилась економічна криза на Вашому бізнесі (роботі)? Як саме?
Криза поставила багатьох на межу виживання, і ми тут не є винятком. Якщо минулого року наше видавництво видало 60 нових книжок, то цього року - 8. Єдине, чим ми можемо пишатися - тим, що не звільнили жодної людини. Чого нам це коштувало - окрема історія.

- Ваш особистий вибір: книга року-2009.
- В умовах кризи видання книжок з бізнесу перетворюється на подвиг. Тому будь-яка книжка, яка вийшла з друкарні цього року є книжкою року 2009.

Ваші прогнози для книжкової галузі на 2010 рік?
- Прогнози на наступний рік сумні. Уряд не збирається захищати ринок (хоч, до речі, ЗМІ вони захищають, ввели нові правила розповсюдження для іноземних). Про Верховну Раду навіть говорити смішно. Отже нас залишили сам на сам із низьким попитом та потужними іноземними видавництвами. А значить українське книговидання знову маргіналізується, зосередившись на вузьких суто українських напрямках - етнографія, історія, інтелектуальна та псевдоінтелектуальна література. Дитяча книжка залишається єдиною нішею, яка може існувати, проте вона сьогодні тримається тільки на українській системі освіти - якщо, не дай Боже, тут будуть якісь зрушення в бік російської мови, це дозволить росіянам возити сюди більше дитячих книжок, і наш дитячий ринок теж згасне. Висновок - якщо ринок не захищати, його захопить більш потужний сусіда, а значить наші перспективи цілком залежать від усвідомлення цієї тези на всіх рівнях. Усвідомлення, на жаль, немає ані у владі, ані серед видавців, тому робіть висновки самі.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери