Re: цензії
- 04.11.2025|Дана ПінчевськаГаличани та духи мертвих: історія одного порозуміння
 - 04.11.2025|Надія Гаврилюк“Перетворює затамування на захват”: поезія Богуслава Поляка
 - 03.11.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськІспит на справжність
 - 02.11.2025|Богдан СмолякЗахисник Істин
 - 31.10.2025|Володимир Краснодемський, журналіст, Лозанна, ШвейцаріяЯк змосковлювали ментальність українців
 - 30.10.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськХудожній простір поезії Мирослава Аронця
 - 27.10.2025|Ігор ЧорнийПекло в раю
 - 20.10.2025|Оксана Акіменко. ПроКниги. Що почитати?Котел, в якому вариться зілля
 - 19.10.2025|Ігор Фарина, письменник, м. Шумськ на ТернопілліПобачити себе в люстерці часу
 - 19.10.2025|Ігор ЧорнийКовбої, футболісти й терористи
 
Видавничі новинки
- Анатолій Амелін, Сергій Гайдайчук, Євгеній Астахов. «Візія України 2035»Книги | Буквоїд
 - Дебра Сільверман. «Я не вірю в астрологію. Зоряна мудрість, яка змінює життя»Книги | Буквоїд
 - Наомі Вільямс. «Пацієнтка Х, або Жінка з палати №9»Проза | Буквоїд
 - Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
 - Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
 - Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
 - «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
 - «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
 - Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
 - Сергій Фурса. «Протистояння»Проза | Буквоїд
 
Літературний дайджест
ТОП-5 книжок для гурманів
Коли ще практикуватися у кулінарних здібностях та «прокачувати» свої навички, як не під час затяжних зимових свят і затишних посиденьок з найближчими? 
       
Коли ще практикуватися у кулінарних здібностях та «прокачувати» свої навички, як не під час затяжних зимових свят і затишних посиденьок з найближчими? Разом зі Старим Левом підготувала добірку кулінарних книжок, які допоможуть вам вразити родину та гостей або ж стануть вдалим новорічним подарунком під ялинки. Тож вмикайте якийсь кулінарний фільм (як щодо «Джулі і Джулії»?) і надихайтеся творити щось ароматно-смачне!
«Спадщина чотирьох господинь» Ярослави Зелинської-Джонсон
Книжка Ярослави Зелінської-Джонсон присвячена «Бабуні, Тітці Ганні, Тітці Марії та Мамі» – тим чотирьом господиням, що виплекали її любов до української кухні. Ярослава – донька українських емігрантів, яких після Другої світової війни переселили до Балтимора, Америки. Зібрані у цій кулінарній книзі рецепти, випробувані трьома поколіннями жінок, є частиною минулого, яке авторка прагне вберегти для своїх дітей та онуків, відрізаних від українського коріння. Збереглися рецепти не всіх страв, чий смак жінка так виразно пам’ятала: «Щоб відновити деякі втрачені рецепти, я прозондувала чимало різноманітних джерел — українських, польських, російських, білоруських. Потім випробовувала кожну страву по кілька разів, щоб встановити, чи піймала я той смак та запах, що таїться у моїй пам’яті ще з дитинства».
У книжці, якою Старий Лев потішить читачів вже наприкінці цього року, ви знайдете прості й смачні рецепти закусок, перших та основних страв, гарнірів, випічки та напоїв, що завжди стануть в пригоді господині, яка хоче смачно нагодувати близьких чи потішити гостей. Книжка доповнена історією родини Слави Джонсон, фотографіями із сімейного архіву, які якнайкраще передають дух того часу, та ремарками й «секретиками» до тої чи іншої страви. «Спадщина чотирьох господинь» стане чудовим подарунком для тих, хто лише починає опановувати кулінарне мистецтво.
«Підкори свою кухню. Рецепти, що додають сил і натхнення» Енн Баррел, Сюзанни Ленцер
Експресивна та життєрадісна шеф-кухарка Енн Баррел давно підкорила телеглядачів. Тривалий час вона вела кулінарні програми на каналі «Food Network», а її книжка «Готуйте, наче рок-зірка» увійшла до списку бестселерів «New York Times». Енн – випускниця Американського кулінарного інституту, працювала в багатьох знаних ресторанах Нью-Йорка та викладала в Інституті кулінарної освіти. У цій книжці вона, а також письменниця та кулінарний стиліст Сюзанна Ленцер зібрали «рецепти, що додають сил і натхнення». Як це? Енн Баррел обожнює куховарити, а ще має неймовірний дар надихати на це інших: «Хоч би скільки в мене було телешоу і хоч би скільки книг я продала, кухарство — це частина моєї душі, тож якби моє нове життя знаменитості раптом розсипалося на порох, я навпростець повернулася б до кухні, взяла б у руки дерев’яну ложку і заходилася б готувати. Бо такою є і завжди буду». Свою книжку вона адресує нам, домашнім кулінарам, тож вчить, як легко опанувати базовими принципами куховарства та готувати у своє задоволення – готувати як той, хто підкорив свою кухню!
Це дуже стильна кулінарна книжка з цікавими рецептами перших та основних страв, закусок, гарнірів і десертів, яка навіть таку недоречну на кухні людину, як я, надихнула щось приготувати. Мигдалево-карамельне печиво дуже смакувало. А ще ви тут знайдете 10 секретних способів від Енн, як підкорити кухню і вражати усіх довкола кулінарними шедеврами з насолодою.
«Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі» Джеймі Олівера
Хто не знає англійського «голого кухаря» Джеймі Олівера? Колись 24-річний Джеймі Олівер гучно дебютував з кулінарним шоу «Голий кухар». Зараз він знаний шеф-кухар, ресторатор, а ще популяризатор здорового харчування та борець за харчову освіту серед британських школярів. Його книжка – підтвердження тому, що найвище мистецтво – розповідати просто про складне. А ще це дуже естетичний кулінарний посібник для всіх, хто завжди знаходить відмовки, а не можливості: «мені бракує часу…», «надто дорого…», «я не вмію…». Це три відмовки, які Джеймі Олівер найчастіше чує від людей, що рідко готують вдома. Він руйнує всі «міфи» заклопотаних людей і доводить, що найсмачнішу і найвишуканішу страву можна приготувати всього за півгодини. Джеймі допоможе укомплектувати ваш кухонний арсенал, обрати найсмачніше м’ясо чи рибу і приготувати повноцінний обід чи вечерю. Кожне з 50-ти меню цієї книжки орієнтоване насамперед на швидкість та якість.
До речі, вже наступного року чекайте від Старого Лева приємний сюрприз для шанувальників Джеймі Олівера ;)
«Смак пива» Ренді Мошера
Цей «Інсайдерський путівник у світі найвидатнішого напою людства» стане прекрасним подарунком для всіх поціновувачів хмільного напою, особливо для тих, хто пов’язав з ним своє професійне життя. З цією книжкою ви відкриєте для себе пиво та культуру його споживання зовсім з іншого боку, дізнаєтеся історію пива, яка бере початок ще 22 тис. років до н.е. на території Середнього Сходу; довідаєтеся, як дегустувати та оцінювати напій, як проходять основні процеси пивоваріння, які найважливіші характеристики сортів пива та якими є найтонші смаки цього напою.
Ренді Мошера охрестили «провідником пивної віри». У книжці, яка буде цікава навіть «любителям», викладено і впорядковано досвід багатьох років, упродовж яких він розмірковував про пиво й вивчав культуру пивоваріння: «То що ж таке пиво? Для деяких європейських територій воно стало важливим джерелом вуглеводів, альтернативою воді і порятунком у часи епідемій. Для власників малих пивоварень пиво — це творчість. Для сучасних людей — це соціальний клей, що допомагає спілкуватись». Примітно, що українською книжку переклала учасниця сертифікаційної програми пивних сомельє «Cicerone», блогерка й організаторка пивних дегустацій Лана Світанкова. Тож не сумнівайтеся, усі найменування та терміни відтворені з особливою скрупульозністю.
«Wine Folly. Усе, що треба знати про вино» Мадлен Пакетт, Джастіна Геммека
«Wine Folly» – це універсальний візуальний гід у світі вина, створений людьми, які розбираються у виноробній справі як ніхто інший. Мадлен Пакетт та Джастін Геммек – співзасновники winefolly.com, що 2013 року був названий блогом року за версією міжнародного конкурсу вина і міцного алкоголю. Тож книжковий довідник, який цьогоріч побачив світ українською, має ще й інтерактивне продовження.
У світі є тисячі сортів винограду й сотні регіонів, де їх вирощують, а відповідно, і кількість вин сягає небачених масштабів. Як стверджують автори книжки, хороші базові знання ведуть до усвідомлених покупок смачнішого вина. І саме це пропонує цей візуальний довідник – базові відомості для того, щоб не загубитися у світі вин та отримати саме те, що ви хотіли: що треба знати про винні пляшки та бокали, як дегустувати і зберігати вина, як поводитися з ними та з чим вживати. Також ви тут знайдете підбірку із 55-ти різних видів вина (їхню коротку характеристику, букет вина у вигляді інфографіки, регіон виробництва та ін.) і 20 детальних карт виноробних регіонів усього світу. І пам´ятайте, що життя занадто коротке, щоб пити погане вино.
      	Додаткові матеріали
- ТОП-5 книжок 2018 року у рейтингу Біла Гейтса
 - ТОП-9 грудневих новинок українських видавництв
 - Найкращі дитячі книжки року: що радять експерти
 - ТОП-5 дитячих книг, які надихають мріяти та не втрачати віри в себе
 - ТОП-16 книг для різдвяного та новорічного настрою
 
Коментарі
Останні події
- 04.11.2025|10:54Слова загублені й віднайдені: розмова про фемінізм в житті й літературі
 - 03.11.2025|18:29Оголошено довгий список номінантів на Премію імені Юрія Шевельова 2025: 13 видань змагаються за звання найкращої книжки есеїстики
 - 03.11.2025|10:42"Старий Лев" запрошує на майстер-клас з наукових експериментів за книгою "Енергія. Наука довкола нас"
 - 03.11.2025|10:28Юлія Чернінька презентує «Бестселер у борг» в Івано-Франківську
 - 02.11.2025|09:55У Львові вийшов 7-й том Антології патріотичної поезії «ВИБУХОВІ СЛОВА»
 - 30.10.2025|12:41Юний феномен: 12-річний Ілля Отрошенко із Сум став наймолодшим автором трилогії в Україні
 - 30.10.2025|12:32Фантастичні результати «єКниги»: 359 тисяч проданих книг та 200 тисяч молодих читачів за три квартали 2025 року
 - 30.10.2025|12:18Новий кліп Павла Табакова «Вона не знає молитви» — вражаюча історія кохання, натхненна поезією Мар´яни Савки
 - 30.10.2025|12:15«Енергія. Наука довкола нас»: Старий Лев запрошує юних читачів на наукові експерименти
 - 29.10.2025|18:12В Ужгороді започаткували щорічні зустрічі із лауреатами міської премії імені Петра Скунця
 
        