Літературний дайджест

30.12.2011|19:38|Радіо Свобода

Сергій Жадан: Єдино правильне – підтримувати сьогодні власних політичних в’язнів

Група відомих та авторитетних українських інтелектуалів ще раз виступила із заявою на підтримку Юлії Тимошенко. Вони зауважують, що ухвала колегії судді вкиївського Апеляційного суду, якою залишено без зміни вирок Печерського суду щодо лідера української опозиції Юлії Тимошенко, є «несправедливою, протизаконною і абсурдною».

Вони також зазначають, щоукраїнське правосуддя діє за «бруднимзамовленням» Президента Януковича.
 
Українські інтелектуали, такі як Іван Дзюба, Мирослав Попович,В´ячеслав Брюховецький, Ірен Роздобудько, вважають, що церішення дискредитує Україну на міжнародній арені і є зрадоюєвроінтеграційних прагнень українців.
 
Першим під заявою на підтримку Тимошенко стоїть підпис поета,письменника, представника молодого покоління відомихукраїнських літераторів, Сергія Жадана. Радіо Свобода попросилойого пояснити, чому він вирішив стати на захист Юлії Тимошенко:

- Мені здається, це правильно. Більше того, це єдино правильне - підтримувати сьогодні власних політичних в´язнів. Тому що в Україні вперше за якийсь довгий час знову з´явилися політичні в´язні. По-моєму, це дуже неправильна ситуація, з якою потрібно боротися.
 
Луценко, Тимошенко... - є багато людей, які вважають їх не зовсім вартими такої підтримки, бо говорять про те, що вони й самі вчинили досить багато помилок. Чому Ви вирішили все ж таки підтримати саме їх?

- Я насправді не є великим прихильником ані Тимошенко, ані Луценка. Тут мова не йде про якісь особисті симпатії, чи про якісь політичні симпатії. Йдеться про те, що це система неправильна. І якщо говорити про політичних в´язнів, йдеться, знову ж таки, не лише про Тимошенко, не лише про Луценка, а, скажімо, про багатьох активістів того ж «податкового майдану», які мали проблеми з правосуддям, або, скажімо, ті активісти, яких залучали до карних справ у зв´язку з підривом бюсту Сталіна у Запоріжжі, і інші якісь речі, які поступово вимальовуються у певну таку тенденцію. Тенденцію не дуже здорову, і тому говорити: «Вони не дуже позитивні персонажі,  тому не треба їх підтримувати» - це не правильно. Тому що сьогодні влада бореться з лідерами опозиції, з політичними персонами, завтра вона буде боротися з рядовими активістами, які виходять на вулиці і намагаються виступати проти влади.
 
- Якої реакції влади Ви чекаєте на Вашу заяву?

- Чесно кажучи, не знаю. Але для мене це не так важливо, яка буде реакція влади. Мені важливо було висловити саме цю солідарність, саме свою точку зору і важливо, що такі листи є, що є якісь певні суспільні соціальні прошарки, які не бояться якось реагувати на виклики влади, на виклики політичного життя.
 
Тоді, може, Ви чекаєте якоїсь реакції від громадянського суспільства?

- От, власне, так! Мені більше цікаво, як буде реагувати на всі ці речі українське суспільство. Тому що так чи інакше, скажімо, люди, які підписали цей голос, або політики, які намагаються панувати у сьогоднішній українській владі, вони навряд чи можуть щось змінити. Доти, доки українське суспільство не почне активно реагувати, доти ми й будемо  у такій доволі печальній ситуації.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери