Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

Книжка року 2009. Без сюрпризів, але з Лазаровичем

Одинадцята церемонія вручення Всеукраїнського рейтингу "Книжка року 2009" відбулася рівно і без сюрпризів.

Перше враження - місце зустрічі змінити не можна - Національний педагогічний університет ім. Драгоманова забезпечив ту ж атмосферу, що й минулого року.

Цьогорічну студентсько-викладацьку самодіяльність (мені особливо в серце запала пісня  французькою мовою з характерним драгопедівським прононсом) трохи розбавили виступи уже традиційного "New Era Orchestra" та представника України на Євробаченні-2010 Василя Лазаровича.

У кулуарах розповідали, що натхненником і мірилом смаку всього дійства став нардеп Анатолій Толстоухов, який нібито дав грошей на проведення церемонії нагородження. Він справді заявлений у релізі як один із почесних організаторів.

Під час прес-конференції Толстоухов немало говорив про книговидання в Україні. Окремо він звернув увагу на нагальну потребу використання легшого паперу під час виробництва підручників, аби полегшити життя і портфелі школярів.

Дуже концептуально це зауваження виглядало на тлі того, що підручники не є сегментом книговидавничого ринку, який бере участь у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року".

Безперечними новинками цьогорічного рейтингу було проведення опитування серед студентської молоді та нагородження авторів-рекордсменів, яким вдалося потрапити до коротких списків рейтингу принаймні з двома книжками.

Якщо говорити про ініціативу опитування, то вона дуже амбівалентна. З одного боку - хороша ідея. З іншого - таке собі виконання. Опитування проводив Інститут соціології, психології та управління Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. 

Щоб не критикувати безпідставно, "Українська правда. Життя" звернулася до фахівця з подібних досліджень. 

"Анкету складено непрофесійно. Перш за все, вибірка студентів не є репрезентативною, відсутнє обґрунтування вибору респондентів за віком, статтю, спеціальністю - адже відповіді студентів-філологів і студентів природничо-математичних спеціальностей можуть дуже різнитися.

Крім того, запропоновані респондентам відповіді незбалансовані, суб´єктивні, не містять достатньої кількості варіантів. 

Наприклад, у запитанні номер 1 за рівнозначні варіанти відповіді пропонують перелік літературних жанрів і види носіїв - паперова та електронна книжки. Тобто респонденту пропонують обрати речі, які абсолютно неможливо зіставити і порівняти. Але ж людина і на електронних носіях може читати літературу будь-якого із зазначених у запитанні жанрів.

У запитанні 3 і 4 незрозумілі підстави рейтингування назв творів і авторів. Якщо на першому місці стоїть Андрухович, то невідомо, на скільки відсотків він популярніший за названих нижче Костенка, Забужко, Дереша.

Плюс є проблема із визначенням понять: у запитаннях вжито туманні формулювання, як-то "класика", "читання для душі", "література для душі" , -  пояснює Віталій Лямічев, заступник директора зі змісту та розробки тестових матеріалів Центру моніторингу столичної освіти.

Цього року 79 експертів оцінювали книжки, видані від грудня 2008-го до грудня 2009-го року.

До  коротких списків "Книжки року 2009" потрапили книжки 72 видавництв. Якщо говорити про короткі списки, то найчастіше експерти рейтингу відзначали видання Києво-Могилянської академії, "Піраміди" (по вісім книжок у коротких списках) та "Клубу сімейного дозвілля" (сім позицій).

Цьогорічна статистика рейтингу дуже промовисто ілюструє наслідки економічної кризи в книговидавничому бізнесі України, а також свідчить про перестановку ключових гравців. 

Загадковою двозначністю тут можуть мерехтіти слова Івана Малковича про те, що він приходить на церемонію не за нагородами, а "побачити, що ці видавництва ще живі у наш час". 

На запитання, про кого конкретно йшлося, Малкович відповів абстрактно: "Ми зустрічаємось і знаємо, хто на ладан дише. Колись із цього на ладан дихання виходить ладан успіху. Це завжди дивує".

Справді, зміни грядуть. Якщо рік тому в  сфері сучасної української літератури домінувало видавництво "Факт", то цього року в короткі списки потрапила тільки одна їхня книжка. 

У 2009 ковдру на себе частково перетягнув "Клуб сімейного дозвілля" - в короткі списки номінації "Красне письменство" потрапило 7 книжок цього видавництва, 5 із них написані сучасними українськими авторами.

Крім того, не варто забувати, що наступного року на це поле вийде ще один охочий поперетягувати ковдру сучукрліту - молоде харківське видавництво "Треант".

Цього року його книжки в рейтинг потрапити не могли. Гарно це проілюструє, наприклад, новий роман Олеся Ульяненка "Там, де Південь". Цю книжку  фактично можна було придбати в книгарнях з початку грудня 2009, коли відбулася його офіційна презентація, але на форзаці записаний 2010 рік видання.

Це хід конем: менше податків, плюс, навіть якщо Ульяненко не напише впродовж 2010 року нічого нового, "Там, де Південь" може увійти в короткі списки "Книжки року 2010" - такий собі терміновий депозит.

При побіжному перегляді коротких списків рейтингу якось дивно виглядала відсутність "Звірослова" Тані Малярчук серед номінантів. Це можна було б списати на pocket-формат, клеєні сторінки і паперову обкладинку, адже рейтинг складають саме для книжок, тобто якість поліграфії важить.

Але в сусідній підномінації "Сучасна поезія афористика" абсолютно прекрасно себе почувають "Ефіопія" та "Лілі Марлен" Сергія Жадана - видані з такою ж якістю, що й "Звірослов".

У "Книжці року 2009" перемогли наступні книжки.

Номінація "Красне письменство"

Нагороди роздали дуже нейтрально, без сюрпризів. Це вам не минулорічна перемога "Шахмат для дибілів" Михайла Бриниха... Все поважно, ніби менует: Юрій Винничук, Костянтин Москалець, Василь Шкляр, Тарас Федюк.

Хоча президент "Книжки року" Костянтин Родик найкращими назвав книжки зовсім інших авторів - "Книгу історій" Валерія Шевчука і "ТАКЕ" Юрка Іздрика. Ні тому, ні тому нагороди не дали. Іздрик назвав це "помилкою експертів" і зауважив, що "цей конкурс загалом часто промахується".

Підномінація "Сучасна українська проза / есеїстка / драматургія"

Костянтин МОСКАЛЕЦЬ. Досвід коронації. (Піраміда) 

Підномінація "Жанрова література (детектив / пригоди / фантастика / любовний роман / молодіжна  проза)"

Василь ШКЛЯР. Залишенець. Чорний Ворон. (Книжковий "Клуб сімейного дозвілля") 

Підномінація "Сучасна зарубіжна проза / драматургія"

Богуміл ГРАБАЛ. Я обслуговував англійського короля. (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Підномінація "Сучасна поезія / афористика"

Тарас ФЕДЮК. Горище. Книга нових віршів. (Факт)

Номінація "Дитяче свято".

"А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"  тримається стабільним монолітом.

Підномінація "Твори для дошкільнят і молодших школярів"

Галина МАЛИК. Мандри і подвиги хитромудрого переможця дванадцятиголового змія лицаря Горчика, його банконосця Третього Зайвого та красуні  Каролі. (Аверс)

Підномінація "Твори для середніх і старших школярів"

Володимир РУТКІВСЬКИЙ. Джури-характерники. (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)

Підномінація "Розвиваюча та пізнавальна література"

Український космос. (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)

Номінація "Минувшина"

Триває тренд нагороджувати книжки про Голодомор і Київську Русь. Трохи розбавили тенденцію "Листи з чужини" Окуневського, але цей виняток не такий вже й і виняток, якщо придивитися ближче.

Підномінація "Популярні видання / історична белетристика"

Україна: хронологія розвитку. Том 2. Давні слов‘яни. Київська Русь. Сер. "Україна: історія великого народу". - К.: Кріон, 544 с.(с)

Підномінація "Дослідження / документи"

Людмила ГРИНЕВИЧ. Хроніка колективізації та Голодомору в Україні 1927-1933. Том І 1927-1933. Книга 1 (Критика)

Підномінація "Біографії / мемуари"

Ярослав ОКУНЕВСЬКИЙ. Листи з чужини. (Темпора)

Номінація "Хрестоматія":

Якщо коротко підсумувати - перемогли книжки видавництв, так чи інакше пов´язаних із НУ "Києво-Могилянська академія". Окремо варто відзначити "Кобзар", оздоблений ілюстраціями репресованого бойчукіста Василя Седляра.

Підномінація "Українська та зарубіжна художня класика"

Тарас ШЕВЧЕНКО. Кобзар / ілюстрації Василя Седляра (Дух і Літера) 

Підномінація "Літературознавство"

Сучасна літературна компаративістика: стратегії і методи. Антологія. (Києво-Могилянська академія)

Підномінація "Критика / біографії / мемуари"

Григорій  КОЧУР. Література та переклад. (Смолоскип)

Номінація "Софія":

Без несподіванок - нагороди отримали енциклопедія Мирослава Поповича та останній переклад, над яким працював Анатоль Перепадя.

Підномінація "Зарубіжна гуманітаристика"

Блез ПАСКАЛЬ. Думки. (Дух і Літера) 

Підномінація "Українська гуманітаристика "

Мирослав ПОПОВИЧ. Культура. Ілюстрована енциклопедія України. (Балтія-Друк) 

Номінація "Обрії":

Нагородження Каденюка здивувало і ні - екзотика, але були і цікавіші книжки. Каденюку ніби дали можливість "поставити крапку в космічній епопеї".

Підномінація "Науково-популярна література / публіцистика"

Леонід КАДЕНЮК. Місія - космос. (Пульсари)

Підномінація "Спеціальна література"

В.О.БАЛУХ. Історія античної цивілізації. Том 2: Стародавній Рим; Том 3: Практикум  (Наші книги)

Підномінація "Енциклопедичні та довідкові видання"

Планета Земля. (Махаон-Україна)

Номінація "Візитівка":

Хоругви, ікони, Софія київська...

Чи ви справді думали, що нагороду дадуть книжці "Кримські татари. Типажі, краєвиди, побут" або "Тюрки в доісторії. Про походження дотюркського письма"?

Підномінація "Мистецтво"

Роксана КОСІВ. Українські хоругви. (Оранта)

Підномінація "Етнологія / етнографія / фольклор"

Олександр НАЙДЕН. Народна ікона Середньої Наддніпрянщини в контексті селянського культурного простору. (Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАНУ)

Підномінація "Краєзнавча і туристична література"

Національний заповідник "Софія Київська". "Балтія-Друк"

Ірина Славінська



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери