Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

20.10.2012|00:34|Буквоїд

Іван Патриляк. «Встань і борись! Слухай і вір…»: українське націоналістичне підпілля та повстанський рух (1939—1960 рр.)

У монографії на основі широкого кола джерел здійснено комплексне дослідження діяльності на території України українського визвольного руху від початку Другої світової війни до остаточної ліквідації збройного підпілля органами радянської державної безпеки.

Висвітлено протистояння структур визвольного руху гітлерівським та сталінським тоталітарним режимам, участь ОУН і УПА в польсько-українській локальній війні, боротьбу українського націоналістичного підпілля і повстанців проти польської комуністичної держави.

Книга розрахована на науковців, викладачів, студентів та усіх, хто цікавиться історією українського визвольного руху, Другої світової війни, України, Польщі, Німеччини та Радянського Союзу.

Пропонована до уваги читачів праця з історії Організації українських націоналістів і Української повстанської армії має комплексний, узагальнювальний характер, її головне завдання - розкрити ключові події і явища часів масштабного визвольного руху українського народу від кінця 1930-х до кінця 1950-х років. У праці об´єднано два великі періоди в історії українського визвольного руху - діяльність підпілля ОУН і УПА під час Другої світової війни і в повоєнні десятиліття. Розділити їх надзвичайно складно, бо як у час війни, так і в перші роки після її завершення підпільно-повстанська боротьба за незалежність мала найбільш масовий, безкомпромісний і збройний характер.

Коли сьогодні окремі дослідники наголошують на тому, що тоталітарні режими Німеччини та СРСР були настільки потужними, що не залишали оунівцям жодного шансу на реалізацію їхніх планів, вони, очевидно, лукавлять. Адже імперії, які воювали в роки Першої світової війни, або Радянський Союз напередодні свого розпаду також зовні не виглядали аж такими немічними - вони мали мільйонні армії, потужний державний апарат, спеціальні служби тощо. Але при цьому всьому розвалилися неймовірно швидко.

Ніхто не міг дати гарантії, що подібні сприятливі обставини для українських державницьких прагнень не виникнуть і в роки Другої світової. ОУН же як організація, яка декларувала своєю головною метою побудову держави, просто була зобов´язана поводити себе так, щоб у випадку позитивного для української державотворчої справи розвитку подій мати можливість максимально опанувати ситуацію та спрямувати її в належне русло.

І хоч український визвольний рух зазнав військової поразки, водночас він здобув цілковиту ідейну перемогу: на політичній карті світу врешті-решт з´явилася Україна.

Назвою до книги стали слова зі знаменитих «44 правил життя українського націоналіста» - «Встань і борись! Слухай і вір...», що значною мірою розкривають світогляд української молоді 1930-1950-х років.


Патриляк І. К. «Встань і борись! Слухай і вір...»: українське націоналістичне підпілля та повстанський рух (1939-1960 рр.): Монографія / Центр досліджень визвольного руху. - Львів: Часопис, 2012. - 592 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери