Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

16.10.2012|15:08|Буквоїд

Олег Стецишин. "Ландскнехти Галицької армії"

Іноземці в лавах УГА: як австрійці, німці, поляки, росіяни, чехи та євреї воювали за Україну. Ця книга — про військове найманство в нашій історії. Про минуле Галичини, якого ми не знали. Про іноземців у боротьбі за незалежність України.

Хоча досі вважалося, що загалом офіцерів-чужинців в УГА було кілька десятків, аналіз архівних документів та спогадів свідчить: насправді на захист ЗУНР стало значно більше європейських солдатів.

У книзі вперше систематизовано біографічні дані офіцерів неукраїнської національності, котрі служили в Українській Галицькій армії та проаналізовано їхній подальший життєвий шлях. Унікальні документи, понад сотню рідкісних фото, здебільшого з приватних архівів, значна частина котрих раніше не публікувалася в Україні, доповнюють цікаву розповідь про життя та долю іноземних вояків УГА.

Військове братерство війни за незалежність ЗУНР позитивно оцінювали сучасники-українці. Автори більшості мемуарів із вдячністю пригадують і австрійців-штабістів, і євреїв-лікарів, і росіян-авіаторів, і всіх інших «чужинських» військовослужбовців УГА.

Вони всі воювали за батьківщину. Нашу батьківщину. Україну. Австрійці й хорвати, судетські німці й галицько-буковинські фольксдойчі, чехи та румуни, угорці й італійці. І навіть поляки. У складі УГА вони виступили проти ворогів української незалежності - Польщі, «червоної» і «білої» Росії.

У кожного з представлених у книзі вояків був свій шлях до УГА. Хтось пішов до галицького війська добровільно, за покликом серця, оскільки не мислив свого майбутнього окремо від майбутнього українського народу, в середовищі котрого жив. Ще інші зголосилися в УГА «на роботу», бо за чотири роки Першої світової звикли до військових буднів, та й нічого, окрім воювати, не вміли. Були, очевидно, й такі іноземні солдати, які пішли захищати ЗУНР, а потім і УНР, із примусу, безнадії чи просто з авантюрних міркувань.

Стецишин О. Ландскнехти Галицької армії / Центр досліджень визвольного руху. - Львів: Часопис, 2012. - 480 с., іл.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери