Новини

12.10.2012|08:58|Буквоїд

«Хорватський прорив» від Хрвоє Качіча

Книга відомого хорватського дипломата і громадського діяча дозволить українському читачеві ближче ознайомитися з непростими і часом трагічними сторінками історії Хорватії ХХ ст. Хрвоє Качіч став свідком розпаду федеративної Югославії та ескалації збройного протистояння на Балканах, був учасником боротьби за визнання незалежності Хорватії провідними світовими державами.

Автор ділиться своїми особистими враженнями та спогадами про багатьох учасників тих подій, переповідає про непрості переговори з західними дипломатами, подає хорватський погляд на маловідомі факти з сучасної історії регіону. 

Попри переваги України над Хорватією в сенсі просторовому та за кількістю населення, її історія - також постійний пошук моделі "захисного націоналізму", котра б була найбільш ефективною, себто чинною в українських умовах опору російському експансіонізму. Логічно було б очікувати, що на котромусь із кризових історичних перехресть, де обидва народи майже одночасно опинялися перед лицем граничних екзистенційних ситуацій (Перша і Друга світова війна), історичні шляхи України і Хорватії мусили б перетнутися, або принаймні мало б збільшитися взаємне зацікавлення. Але, по всьому, цього не сталося до сьогодні. Чому?

 

Хрвоє Качіч. Хорватський прорив. - пер. О. Гірник. - К.: Темпора, 2012. - 560 с.

 

ПРО АВТОРА: 

Хрвоє Качіч - (нар. у 1932 в Дубровніку) - колишній хорватський спортсмен, доктор юридичних наук, політик.  

У 1950 отримав бронзу на Європейському чемпіонаті з ватерполо. Але протягом цього ж року комуністичний режим оголошує його опозиціонером чииної влади. Його виганяють з університету та саджають до в"язниці.  

1956 - закінчує навчання, а пізніше отримує і докторський ступінь юридичних наук.

У 1959 його нагороджують золотою медаллю на Іграх Чемпіонату Середземномор"я.  

У 90-тих його обирають до Хорватського парламенту як позафракційного депутата  на перших демократичних виборах після того, як країна здобула незалежність. З 1994 по 2001 рік займав посаду голови Комітету з питань зовнішньої політики Хорватського Сабору.  

У публікаціях гостро полемізує з тоталітарною ідеологією та колоніальною політикою Югославії, завдяки чому здобув міжнародне визнання як публіцист і політичний аналітик.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери