Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

27.04.2015|12:19|Анатолій Крат, Прага

Українські письменникі та видавці візьмуть участь у виставці Book World Prague

Вперше українська громада Чеської Республіки самотужки організовує учасників з України до участі у міжнародній виставці Book World Prague.

Книжки усіма мовами світу, три десятки країн, усі світові континенти, майже півтисячі видавництв, 400 різноманітних заходів – так у статистиці виглядає 21-ша Міжнародна книжкова виставка-ярмарок та літературний фестиваль «Світ книги Прага».

Заходи відбудуться 14-17 травня 2015 року в місті Прага, Чеська Республіка. Цьогорічний почесний гість фестивалю – Єгипет. Організатор заходу – Союз чеських видавців і продавців книжок.

Ідея долучити українських учасників до празької книжкової виставки виникла рік тому, коли один з небайдужих ініціаторів не побачив на книжному форумі 2014 року жодного українського павільйону чи стенду з українською літературою.

Тому вже на початку червня минулого року на адреси українського уряду та ключових міністерств – культури та освіти – було надіслано листи з пропозицією долучитись до участі у книжковому форумі в Празі. Крім того, до листів було додано перелік книжкових виставок, які, крім Чехії, проводяться також у країнах Вишеградської четвірки: в Польщі, Словаччині та Угорщині. Така пропозиція ґрунтувалася не на порожньому місці: у листі зазначалися можливості й досвід, що може запропонувати Інформаційно-аналітична служба «Європейсько-східний діалог» (IASEED), яка власне й зверталась з даною ініціативою до органів української влади.

З листа-відповіді, що був отриманий від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, стало зрозуміло, що коштів на такого роду презентацію України в світі ініціаторам не бачити, а відтак – підтримка українських організаторів й учасників у такому заході буде чисто символічною.

Незважаючи на це, було розпочато роботу з інформування потенційних учасників книжкової виставки з України, шляхом відвідання таких, зокрема на Закарпатті: ТДВ Поліграфічне підприємство «Патент», Закарпатську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Ф. Потушняка та інших. У цей же час було перекладено українською мовою загальну інформацію про виставку-ярмарок, умови для учасників та відвідувачів тощо.

У січні, вже цього року, потенційним учасникам з України, а саме: видавництвам, книгозбірням, Національній Спілці письменників України, «Форуму видавців» у Львові тощо – були надіслані відповідні запрошення до участі у празькій виставці.

Водночас, активісти звернулись до Надзвичайного та Повноважного Посла України в Чеській Республіці з проханням взяти цей захід під свій патронат та надати посильну допомогу в перемовинах з Виставкомом Book World Prague-2015 щодо укладання договору оренди павільйону для українських учасників виставки.

Натомість, упродовж березня ініціатори отримали Звернення від п´яти українських видавництв й бібліотеки з проханням долучитися до участі у роботі Book World Prague-2015. У цей же час, було підготовлено та розіслано листи-звернення до української діаспори, україністів, перекладачів у Чеській Республіці, включаючи україномовні видання, з пропозицією приєднатися до організації та фінансування участі українських учасників і відвідувачів у книжковому форумі «Світ книги Прага», аби таким чином допомогти українським видавцям, авторам та бібліотекам взяти участь в імпрезі.  

Такого ж листа було надіслано й на адресу Посольства України в Чеській Республіці. А вже 17 березня у Посольстві, за ініціативи українських активістів, відбулась перша зустріч, предметом якої стали питання книжкової виставки-ярмарку та посильна допомога з боку представників влади, зокрема, в інформуванні громадян України щодо проведення цього заходу і наданні візової підтримки для представників та учасників з України.

Тоді ж у березні, відбувся візит до Виставкому, з метою офіційної подачі заявок до участі у Book World Prague-2015 та замовлено виставкову площу для українських учасників як єдину національну експозицію (павільйон).

Після цього, 20 березня відбулось перше зібрання небайдужих українців, що проживають у Чеській Республіці, та створено Організаційну Раду національної експозиції - Україна.

Саме Організаційна Рада зайнялась: координацією діяльності з Виставкомом; питаннями спонсорства та фінансування українських учасників; організацією презентацій українських учасників виставки-ярмарку; волонтерською допомогою учасникам та відвідувачам виставки-ярмарку з України, зокрема, в організації екскурсій по Празі та Чехії; допомогою у вирішенні візових, організаційно-побутових, транспортних та інших питань для українських учасників виставки-ярмарку тощо.

Позитивно, що при Організаційній Раді, з числа україністів, перекладачів та творчих і активних людей було створено Творчу групу. А з метою інформування підготовки та ходу участі українських учасників та гостей у роботі празької книжкової виставки, було створено відповідну прес-службу.

Наразі друкується інформаційно-рекламні буклети-запрошення на виставку-ярмарок, в яких буде представлена Програма української експозиції на всі дні заходу, включаючи зустрічі з учасниками з України: видавцями, письменниками, перекладачами тощо.

Так, на сьогодні свою згоду приїхати до Праги підтвердили більше 10-ти учасників з України, серед яких: поетеса та прозаїк Вікторія Андрусів з Ужгорода, дитяча письменниця Мирослава Макаревич з Києва, прозаїк і поет Юрій Андрухович з Івано-Франківська, письменник, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець з Мукачева, Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка, видавництва: «Апріорі», «Астролябія», «Кальварія» зі Львова, «Фоліо» з Харкова, ТДВ «Патент», Видавництво «Карпати» та «Ліра» з Ужгорода та ряд інших. Розглядають також свою участь у виставці письменники львів’янин Юрко Винничук та киянин Андрій Кокотюха.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери