Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Події

08.12.2009|15:23|Буквоїд

Помер Петро Вайль

Письменник Петро Вайль помер на 61-му році життя в Празі пізно ввечері в понеділок, повідомив РІА «Новини» колега Вайля, який працює з ним на радіо «Свобода».

Петро Вайль народився 29 вересня 1949 року в Ризі, але майже все життя прожив за кордоном. Емігрував до США в 1977 році.

Жив у Нью-Йорку, співпрацював із багатьма емігрантськими виданнями, в тому числі з газетою «Новий американець», редактором якої був Сергій Довлатов, із яким Вайль пліч-о-пліч пропрацював 13 років. Літератори стали не лише колегами та однодумцями, але й гарними друзями. Там же, у США, Вайль познайомився з Йосипом Бродським. Пізніше він виступив упорядником двох збірок віршів Бродського: «Різдвяні вірші» і «Пересічена місцевість».

Вайль - автор книг «Геній місця», «Карта батьківщини», «Вірші про мене». У співавторстві із Олександром Генісом написав «60-і: Світ радянської людини», «Американа», «Російська кухня у вигнанні», «Рідна мова».

Петро Вайль працював на радіостанції «Свобода» з 1988 року. Починав у нью-йоркському бюро, де згодом очолив відділення Російської служби. У 1995 році переїхав до Праги, де став заступником директора Російської служби з інформаційних, потім - за тематичними програмами.

На Х Міжнародному фестивалі телевізійних програм і фільмів «Золотий бубон» програма «Геній місця з Петром Вайлем» була удостоєна спеціального призу журі «За розвиток просвітницьких традиції телебачення».

Петро Вайль отримав кілька літературних премій, є членом-засновником Академії сучасної російської словесності. Входив до редакційної ради журналів «Іноземна література» і «Знамя».

Фото: www.ogoniok.com



Додаткові матеріали

Вайль был культурным тренером для своих друзей - Шендерович
Коллега Пушкина
Русский европеец. Памяти Петра Вайля
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери