Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Премії

Події

03.06.2013|22:53|Сергій Квітницький

У Чернігові нагородили переможців обласного конкурсу «Краща книга року»

Відомі письменники, науковці, видавці, художники, журналісти, бібліотекарі Придесення зібралися разом на чудовому святі – в чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського урочисто нагородили лауреатів обласного конкурсу «Краща книга року».

Цей конкурс, знаний далеко за межами Чернігівщини, заснували в 1999 році для підтримки творчої й наукової еліти нашого краю. Відтоді він проводиться щороку: сотні презентацій постійно відбуваються в бібліотеках, музеях, театрах, культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо»; а потім висококваліфіковане журі визначає найкращих. Головні критерії – високий художній та науковий рівень виданих книг, ошатний дизайн та популярність у читачів бібліотек.

Важливо, що престижний конкурс належно підтримує влада. Адже серед організаторів – два департаменти облдержадміністрації (інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю; культури і туризму, національностей та релігій), а також управління культури Чернігівської міської ради. Опікуються конкурсом і обласна організація Національної спілки письменників України та Чернігівська міська централізована бібліотечна система (власне, місцеві бібліотекарі його й започаткували).

«Я переконана, що всіх нас об’єднує любов до книги, – наголосила директор міської ЦБС Ніна Власенко. – Великий національний поет Тарас Шевченко сказав: «Книги мені, мов хліб насущний, необхідні». На превеликий жаль, книга та читання як у нас, на Придесенні, так і по всій Україні значною мірою втратили свою роль, внаслідок чого знизився рівень освіченості, культури, духовності суспільства. В зв’язку з цим у квітні цього року урядовим розпорядженням схвалено «Концепцію Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014-2018 рр.». А 15 травня відбулися парламентські слухання для дієвої підтримки українського книговидання. Ухвалення важливих документів Верховною Радою та Кабінетом міністрів України дасть можливість захистити вітчизняну книгу, допомогти нашому книговидавництву, ефективно оновлювати бібліотечні фонди, відродити роль книги в суспільному житті».

Співробітники «Деснянської правди» перемогли одразу в двох номінаціях. Заступник головного редактора Людмила Пархоменко здобула перше місце за поетичну збірку «У цього неба дивні кольори…». Книжка ніжно бузкового кольору нашої талановитої колеги, оригінально презентована в Чернігівському Молодіжному театрі (актори влаштували яскраву виставу за віршами Людмили), викликала немало добрих відгуків. «Така світла, зворушлива поезія рятує світ!» – підсумувала ведуча свята, заступник директора Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Людмила Харитончик.

Також у номінації «поезія» переміг знаний письменник Василь Буденний – автор збірки «Душі моєї обмолот». На другому місці – Любов Карпенко (книжка «Переймаю вітри») та Володимир Пилипець («Одкровення осені»).

А в номінації «публіцистика» перемогу святкував відомий письменник і журналіст «Деснянської правди» та інтернет-видання «Хвиля Десни» Сергій Дзюба. Перше місце йому принесла книга «Троянці», обсяг якої вражає – майже 600 сторінок. Це – в основному, інтерв’ю з видатними і популярними людьми: кіноакторами, письменниками, космонавтами, спортсменами, медиками, меценатами, політиками, військовими з України та закордону. Автор провів 44 презентації у 22 містах України, Росії та Білорусі. Це – вже 29-та перемога Сергія Дзюби в Чернігівському обласному конкурсі «Краща книга року» (йдеться про перші місця).

Також у цій номінації відзначено публіцистичну збірку Михася Ткача «Зерна слова» і книжку про міліцію «Через роки та відстані» (керівник редакційної колегії Сергій Бондар) – відповідно друге та третє місця.

Кращою прозовою книгою визнано збірник художніх творів письменників Придесення «Толока». Його упорядники – голова Літературної спілки «Чернігів», головний редактор журналу «Літературний Чернігів» Михась Ткач і відомий письменник та журналіст, колишній співробітник газети «Деснянська правда» Володимир Сапон, який і зараз активно публікується в своєму улюбленому виданні. Друге місце посів історичний роман-трилогія «Дорога без кінця» сільського бібліотекаря Анатолія Суховерського (ми писали про цю подвижницьку роботу). На третьому місці – Валентина Михайленко, автор збірки оповідань «І в радості, і в горі…»).

«Видавцем року» став директор видавництва «Десна-Поліграф» Олег Єрмоленко. До речі, саме тут побачили світ «Кращі книги року» Сергія Дзюби та Людмили Пархоменко.

Премію чернігівського міського голови Олександра Соколова отримала президент благодійного фонду імені Григорія Вороного Ольга Оберемко – за дослідження «Георгій Вороний та його родинне оточення». Ця ж книга перемогла і в номінації «Наукова література». Також перше місце тут одержав Олег Васюта – за монографію «Музична культура Чернігівщини – тезаурус України». Конкурсне «срібло» – у науковців Сергія Горобця та Ігоря Ситого, чиє дослідження «Ройська сотня: історія створення, населені пункти, сотенна старшина» нещодавно з успіхом презентувалось у чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського.

У номінації «Науково-популярна література» кращою стала ошатна книжка «Собор Різдва Богородиці в Козельці» (керівник авторського колективу – Алла Доценко). На другому місті – Людмила Богданова, яка дослідила історію свого рідного села Ковчин («До тебе човником пливу»), та науковець і журналістка Олена Терещенко, автор містичної збірки «Прогулянки з привидами». Ці дивовижні розповіді спочатку прозвучали в ефірі радіо «Новий Чернігів» і потім не раз повторювалися на прохання слухачів. Тож невдовзі з’явилася й резонансна радіокнига. І ось тепер маємо друковану збірку, на основі якої можна влаштовувати надзвичайно цікаві містичні екскурсії для місцевих мешканців та численних туристів.

Гарно представлена й література для дітей та юнацтва. Тут переміг відомий дитячий письменник Володимир Сенцовський («Глибинка, повита туманом»). «Срібло» – у Валентини Михайленко («Друзі») і почесне третє місце – у Тетяни Пакалюк, котра представила одразу дві свої збірки: «Найкращий у світі друг» та «Тихе лихо».

Отже, обласний конкурс «Краща книга року» успішно завершився. Але вже у вересні розпочинається новий. Тож на читачів чекає немало захоплюючих презентацій і зустрічей з улюбленими авторами.

На фото: Письменники Сергій Дзюба та Володимир Коваль



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери