Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

27.09.2018|15:50|Буквоїд

Мирослав Лаюк презентує «Світ не створений» у Києві 4 жовтня

У четвер, 4 жовтня, у Книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3) відбудеться розмова про новий роман Мирослава Лаюка «Світ не створений» між автором та журналісткою Тетяною Терен. 

У четвер, 4 жовтня, у Книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3) відбудеться розмова про новий роман Мирослава Лаюка «Світ не створений» між автором та журналісткою Тетяною Терен. Про те, як пов’язані усі сюжетні лінії в різних часах та локаціях; звідки в романі Київ початку XX століття, Карпати XIX-го, Чорнобиль та Лисичанськ XXI-го; як створити із власної сімейної історії арт-інсталяцію та чому автор вирішив написати про творення у всіх аспектах – говоритимемо під час зустрічі. Чекаємо на вас о 18:30! 
 
Роман «Світ не створений» є другим романом Мирослава Лаюка. Це історія, яка поєднує між собою ряд дивовижних подій. Одна з головних героїнь творить мистецький проект, який змушує здійснити одіссею від ромських таборів до чорнобильської зони й глибин пам’яті, образи та прощення. У Карпатах ми зустрічаємо дивне світло, через яке скисає все молоко й наростає відчуття апокаліпсису. Стаємо свідками розмови з Махном про недостиглі волоські горіхи, а також її продовження біля руїн промзони в Лисичанську. Так само це історія кохання, що розпросторюється на Париж і Східну Європу — від революційного Києва до степів, наповнених вогнем, волею і смертю.
 
«Ця книжка має більше трьох сюжетних ліній, – розповів Мирослав. – Одна з головних – це історія молодої художниці, в якої були дуже складні стосунки із рідною країною та родиною. В якийсь момент вона отримує шанс виїхати до Франції, де може реалізувати себе. Власне, її історія починається з того, що вона повертається в Україну, бо помирає її матір. Жінка вирішує робити мистецький проект, який повинен допомогти їй пізнати історію своєї матері та країни. Що більше вона розкопує цю історію, то стає більш моторошно. Героїня знаходить інформацію про своїх давніх родичів – історію кохання молодого лікаря з Києва та анархістки, заради якої він йде в степи за покликом. А третя сюжетна лінія переносить у середину XIX століття, в Карпатах, де з’являється неприємне світло, що є передвісником начебто кінця світу».
 
 
«”Коловорот історії”. Я би так назвала центробіжну силу цього роману, –  розповіла про роман його редакторка Оксана Щур виданню «The Village Україна». –  Тут перемішані і сучасність, і події минулого та позаминулого століть; гуцули, махновці й паризькі митці майже ніколи не зустрічаються, але цілком комфортно співіснують у паралельних часопросторах. Є тут і творче натхнення, і плотська любов, і родинна недолюбленість та провина, однак автор фокусується не на цьому. Це лише добре опрацьований матеріал (і читача він напевно зачепить!), на якому Лаюк вивчає закони функціонування світу. Емоції, пристрасть, навіть власна пролита кров насправді безсилі проти безжальної логіки того, на чому все тримається; але тоді для чого це все? Поряд із цим автор опановує логіку творення художнього тексту – і в підсумку маємо добре вибудований, створений, рукотворний роман. Такий собі мікросвіт».
 
Мирослав Лаюк — прозаїк, поет, PhD в галузі філософії та літератури. Його дебютний роман «Баборня» (2016) увійшов до фіналу премій «Книжка року BBC», «Еспресо. Вибір читачів»,  «ЛітАкцент року». Мирослав є автором поетичних книжок «Осоте!» та «Метрофобія», упорядником «Антології молодої української поезії ІІІ тисячоліття». Його вірші лягли в основу пісень гуртів «Dakh Daughters» та «OY Sound System».  «Світ не створений» — другий роман письменника.
 
Тетяна Терен – українська журналістка, кураторка книжкових проектів та літературних програм. Виконавча директорка Міжнародного ПЕН-Клубу.


Додаткові матеріали

26.09.2018|19:35|Події
30 вересня у Дніпрі презентують книгу спогадів кримчан про початок російської окупації
26.09.2018|19:03|Події
Микола Гриценко презентує книжку лірики «Ло́ви / Love»
26.09.2018|17:38|Події
Машина часу від чарівника зі Смедерева
26.09.2018|09:00|Події
Богдан Коломійчук презентує роман «Моцарт із Лемберга» у Києві
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери