Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

13.02.2009|23:32|Буквоїд

У Києві презентовано видавничий проект «Тільки тексти»

13 лютого книжковий портал «Буквоїд» та магазин електронних книг BookLand за участю письменників Тараса Антиповича, Михайла Бриниха, Андрія Кокотюхи, Олега Криштопи та Вікторії Стах презентували спільний видавничий проект «Тільки тексти».

Вперше в Україні нові твори сучасних українських авторів вийшли винятково в електронному вигляді.
Це:

-  повість Михайла Бриниха «Шахмати для дибілів: цейтнот доктора Падлючча»;

-  повість Тараса Антиповича «Лох»;

-  романи Андрія Кокотюхи «Осінній сезон смертей» та «Останній раз»;

-  роман Олега Криштопи «Усі жінки курви»;

-  збірка есеїстки Вікторії Стах «Пазли тіла Божого».  

Видавничий проект «ТТ (тільки тексти)»  у питаннях та відповідях
 

Навіщо? 

По-перше, книжковий ринок від початку т.зв. кризи змінився. Чи варто й казати, що не на краще. Більшість середніх та малих видавництв протягом останніх місяців або повністю згорнули свою діяльність, або ж «відстрілюються»  поодинокими книжками. Ця партизанщина і перечікування у схронах вже сьогодні дозволяють стверджувати, що книжкові ужинки 2009 року постраждають. Ціни на книжки, які й так викликають чимало нарікань, будуть лише зростати – і це ще одна причина «мовчання видавців».

Натомість українські письменники вимушені або вичікувати, коли це все скінчиться, або ж шукати інших шляхів до своїх читачів.

Проект «ТТ» – це і є такий експериментальний шлях, який дозволяє максимально скоротити дистанцію між новими книжками (адже на писання і читання текстів «криза» все ж таки не має великого впливу) та аудиторією, що цікавиться сучасною українською прозою.  

Чому в інтернеті? 

Сьогодні ресурси мережі – це єдине середовище, в якому відбувається повноцінне функціонування літератури: йдеться про поширення книжкової інформації та її обговорення, котре вже давно витіснене з «паперового світу» ЗМІ у віртуальну площину блогів, форумів, спеціалізованих порталів тощо. Нагадаємо, що сьогодні в Україні немає жодного паперового видання, присвяченого книжкам, натомість кількість інтернет-сайтів такого спрямування щороку зростає.

Якщо у цьому сенсі інтернет-середовище вже перетворилося на учасника книжкового ринку, то чому б не розширити цей віртуальний ринковий простір, реалізувавши у ньому й всі інші елементи видавничої діяльності, тільки без посередників і додаткових витрат?

Тим більше, ринок товарів і послуг в мережі динамічно росте, й вже сьогодні кожен школяр знає, що «в інтернеті купувати дешевше».

Але найважливіша перевага інтернету, якою гріх не скористатися, полягає в простій констатації: знайти в Україні книгарню (особливо в райцентрах та менших містечках) набагато важче, ніж комп’ютер, під’єднаний до мережі. Себто, продаж книжок через інтернет унеможливлює принаймні одне вічне запитання: де купити? 

В інтернеті ніхто нічого не купує – все беруть безкоштовно. Як ви з цим збираєтесь боротись? 

Єдиний значний недолік електронної книжки як товару полягає в тому, що вона найменше захищена від піратства. Боротися з цим неможливо і, насправді, непотрібно. Хоча б тому, що об’єктами піратства стають лише справді популярні мистецькі твори – й більшість сучасних українських авторів можуть про це тільки мріяти.

Важливо, що всі твердження кшталту «в інтернеті книжки не купують, а викачують на шару» базуються на логічних припущеннях, які ніхто й ніколи не намагався перевірити на практиці.

Проект «ТТ» – це перша в Україні спроба протестувати інтернет-середовище як книжковий ринок за допомогою творів сучасної літератури, які вперше з’являються винятково в електронних форматах і не будуть надруковані на папері принаймні протягом року, – остання умова забезпечить певну чистоту цього експерименту.  

Де купити? 

З 13 лютого усі книжки можна купити у магазині електронних книг BookLand (www.bookland.net.ua). Середня ціна книжки – 10-15 гривень. 


Один із ідеологів проекту -
Михайло Бриних


Олег Криштопа


Вікторія Стах та керівник сайту BookLand Алексій Авраменко

 
Андрій Кокотюха під прицілом камери


Віталій Капранов ділиться про почуте від організаторів проекту «Тільки тексти»
 


Керівники електронного книжкового магазину BookLand Олексій Авраменко та Олег Науменко


Про книжки 
 

Тарас Антипович. «Лох» 

 

Повість відкриває несподіваний вимір одвічної боротьби «темних сил» та «армії світла»: поле бою – наше недорозвинуте споживацьке суспільство, зброя – метафізична енергія грошей. Водночас, книга поєднує елементи трилера, сльозогінний сентименталізм і дефіцитні, як на нинішній час, релігійні обертони.

Книга на BookLand

. «Шахмати для дибілів. Цейтнот доктора Падлючча»
Михайло Бриних



Доктор Падлюччо та його учень Міша – герої книжки «Шахмати для дибілів», що стала однією з найяскравіших літературних подій минулого року, здобувши скандальний резонанс і премії конкурсів «Коронація слова» та «Книжка року Бі-Бі-Сі»,  – повертаються до читача у метафізичному детективі  «Цейтнот доктора Падлючча». Серед героїв твору – Хосе Рауль Капабланка, Михайло Старицький, Микола Лисенко та інфернальний директор київського Палацу Піонерів.

Справжня гонитва за чисто шахматним Граалем, яка триває впродовж багатьох століть, насправді тільки починається...

Книга на BookLand


 

Андрій Кокотюха. «Осінній сезон смертей»  


 

Серійний маніяк-убивця вийшов на полювання. Дівчатам не варто гуляти по студентському містечку з настанням сутінків. Міліція безсила: адже для них головне – закрити справу, а не зловити справжнього психопата. Тому головним героям доводиться не просто самим починати полювання на маніяка, а й встигнути вирахувати його, поки за його злочини не засудять невинного. Між тим сезон смертей триває…

Книга на BookLand


Андрій Кокотюха
. «Останній раз» 
 

 

Українські кінопродюсери, які вже читали цю історію, назвали її не просто кінематографічною. Вони провели паралелі з історією про закоханих гангстерів Боні і Клайда, тільки в перекладенні на реалії сучасної України.

Герої – наймані вбивці, професіонали екстра-класу. Їхній принцип: брати замовлення лише на «поганих хлопців», не вбивати при цьому ні жінок, ні дітей. Він – колишній опер, звільнений з органів. Вона в минулому – каскадер. Та з часом вбивча парочка втомилася. В них є все для виходу з небезпечної справи і початку нового життя в маленькому містечку біля моря, подалі від гамірного мегаполісу. Та обставини складаються інакше: їм доводиться взяти ще одне замовлення. Для виконання якого доводиться летіти через океан, у Нью-Йорк. Вони вирішили: це буде останній раз. Життя, як завжди, розпоряджається інакше…

Книга на BookLand

Олег Криштопа. «Всі жінки курви» 



Любовний роман – бо роман про любов. Серіал – бо тягло і хронологічно. Детектив – бо є насильницька смерть. Трактат – бо багато розумних думок і спостережень. Містика – бо мертві оживають, а коти вміють говорити. Нарешті, науково-популярна книга – бо про тварин. Разом воно однак не витримує жодної жанрової класифікації і гендерної критики.

Книга на BookLand 

Вікторія Стах. «Пазли тіла Божого»  


 

Збірка есеїв складається із текстів, які авторка писала як колумністка для вітчизняних періодичних видань «Газета по-українськи», «Сім’я і дім», «Zaxid.net», а також для газети «Слово» крою першої половини 90-х років минулого сторіччя.

Книга на BookLand



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери