Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-12 книжок про життя в мегаполісі

Читачі бувають двох типів – ті, яких зачаровує змальована в романах атмосфера маленьких містечок, і ті, кого чіпляють яскраві історії, що виразно відчитуються на тлі мегаполіса. 

Читачі бувають двох типів – ті, яких зачаровує змальована в романах атмосфера маленьких містечок, і ті, кого чіпляють яскраві історії, що виразно відчитуються на тлі мегаполіса. Київ і Бангкок, Львів та Чикаго, ба навіть Париж 1920-х і 2000-х – вони такі різні! Але водночас містять у собі місця і сюжети, притаманні лише великому місту.
 
Віталіна Макарик, Yakaboo
 
«Місто» Валер’ян Підмогильний (КМ-Букс, 2017)
 
Звісно, не можна оминути перший український урбаністичний роман – «Місто» Валер’яна Підмогильного. Цим твором письменник прагнув нівелювати протиставлення міста і села, яке доти побутувало в українській літературі, показати, як молодь з «провінції» прагне завоювати Київ, змінити його, підкорити собі або ж стати його частиною.
 
Любовні пригоди, екзистенційні пошуки і кар’єрні досягнення головного героя роману Степана Радченка на тлі Києва кінця 20-х років минулого століття – це не лише захоплива і непроста історія, а й чудова картинка українського міського життя у міжвоєнний час. «Місто» – роман «програмний», але для читача, збагаченого «дорослим» життєвим досвідом він звучатиме зовсім інакше, аніж для читача за шкільною партою.
 
«То є Львів. Колекція міських історій» (Видавництво Старого Лева, 2017)
 
А тепер – до Львова, міста, з яким пов’язані десятки приватних історій українських письменників і культурних діячів. 23 таких оповіді зібрала Мар’яна Савка в дуже душевну і теплу колекцію. Тут Патріарх сучукрліту Юрій Андрухович, який невтомно черпає львівське натхнення для сюжетів і атмосфери своїх романів, розповість про кіно у Львові 1980-х, а поет Кость Москалець – про ту саму кімнату із пісні «Лиш вона».
 
Тут «своїм» Львовом поділяться як львів’яни – Мар’яна Савка, Маріанна Кіяновська, Гаська Шиян, так і ті, хто до міста Лева приїздить час від часу – Ольга Герасим’юк, Оксана Забужко, Алім Алієв та багато інших. Їхні приватні історії у поєднанні з красивими атмосферними фото покажуть вам Львів таким, яким ви ще його не бачили.
 
«Щиголь» Донна Тартт (КСД, 2016, пер. Віктор Шовкун)
 
Нью-Йорк, Лас-Вегас, Амстердам. Головного героя цього роману, Тео Дрекера, який врятував (і присвоїв) зі зруйнованого вибухом музею шедевр фламандського художника, доля добряче носила по світу. У його житті траплялися різноманітні люди – спадкоємці заможних родин і занедбані діти та безробітні дорослі, антиквари й колекціонери старовини та озброєні і непередбачувані представники мафії. А ще – міста. Галасливий, але рідний для Тео Нью-Йорк, де ти губишся у юрбі і грієшся у золотистому світлі ресторанчиків. Депресивний Лас-Вегас, який має не тільки святковий бік (розваги-азарт-гра), а й буденний (занедбані будинки, які пожирає пустеля, і діти, які розважаються травичкою і коксом). І застебнутий на всі ґудзики Амстердам, холодний і похмурий навіть у передріздвяну пору.
 
Об’ємний і за обсягом, і за оповіддю «Щиголь» приніс авторці Пулітцерівську премію, а мільйонам читачів в усьому світі – багато годин насолоди від читання.
 
 «Сараєво для початківців» Озрен Кебо(Дискурсус, 2017, пер. Катерина Калитко)
 
Найбільше місто і столиця Боснії та Герцеговини Сараєво у 90-х було містом, на яке падають бомби. Письменник Озрен Кебо тоді свідомо залишився у ньому під час облоги – і написав потужну історію про те, як жити у великому місті, де обмаль їжі, де не вистачає елементарних засобів гігієни, де зруйновані усі комунікації, а ти щосекунди перебуваєш на волосинку від смерті.
 
У цій книжці Озрен Кебо не лише з хронологічною точністю описав драматичні події, складний побут і важкі втрати, а й показав ставлення міжнародної спільноти до трагедії, яка для далеких від неї спостерігачів була лише маленькою «гарячою точкою» на карті.
 
«Остання подорож Сутіна» Ральф Дутлі (Видавництво-21, 2017, пер. Віталіна Назаркевич)
 
Той Париж, який у який ми не потрапимо, – із затишними кав’ярнями, де юрмилися художники і їхні музи, де процвітала паризька «золота богема» 1920-х років – можна віднайти у романі Ральфа Дутлі. Спираючись на скупі документальні свідчення і спогади сучасників, він спробував відтворити біографію одного з найцікавіших художників-експресіоністів Хаїма Сутіна.
 
Очима митця автор показує це бентежне і чарівливе паризьке життя, повне невситимої жаги творчості, дружбу з Модільяні, коханих і коханок художника і найвищу жертву, яку доведеться сплатити за бажання малювати.
 
 «Солодке життя в Парижі» Девід Лебовіц (Vivat, 2019, пер. Олена Голуб)
 
Шоколадні крамнички і рибні ринки, крихітні кухні у маленьких паризьких квартирах і великі їдальні прохолодних шато, супермаркети, де на тебе постійно намагаються наїхати возиком і буланжері, де тобі продадуть найсвіжіший багет, але не вділять і крихти привітності. Чому решта французів не любить парижан і що про це думають самі мешканці столиці? Усе це і не тільки розповідає американський кондитер Девід Лебовіц, який проміняв доволі успішну кар’єру на не завжди солодке, але завжди сповнене цікавих несподіванок і відкриттів життя у Парижі.
 
У цій книжці він не тільки розповість про паризьке життя, а й поділиться детальними авторськими рецептами різноманітних страв та адресами улюблених кав’ярень, ресторанів і магазинів.
 
«Коханка її чоловіка» Джулія Крауч (Нора-друк, 2018, пер. Роман Клочко)
 
Щоб забути про трагедію, яка сталася з її невірним чоловіком та їхніми дітьми, а також аби дистанціюватися від коханки чоловіка, яка заявляє певні претензії на спадок, Луїза покидає затишний дім у маленькому британському містечку і переїжджає до Лондона. Тут на неї чекає розкішна квартира, робота у крутому рекламному агентстві, несподіване кохання і нове життя. Але таємниці, які вона старанно намагається приховати, проблеми і люди з минулого не дадуть їй спокою і тут.
 
Спостерігаючи за лондонським життям Луїзи – не на тлі Біг-Бена і Тауера, а на фоні стильних висоток нового району, ми більше дізнаємося про те, як у британській столиці воюють проти забудови і борються з тими, хто вперто тримається свого коріння. А також зрозуміємо, що в цій історії усе зовсім не так, як здавалося на перший погляд.
 
 «Місто з химерами» Олесь Ільченко (Комора, 2019)
 
Київ має багато облич. Олесь Ільченко побачив його таким – містом, де живуть химери архітектора Владислава Городецького. Цей будівничий ще за життя набув статусу легенди, а його проекти стали невід’ємними елементами архітектурного обличчя Києва. У своєму містичному детективі письменник вдало поєднує історичні факти з авторським домислом, міськими легендами і містичними припущеннями.
 
Після прочитання цієї книжки ви переконаєтеся, що Київ приховує ще багато таємниць. А ще вам неодмінно захочеться прогулятися за містичним маршрутом з цього роману, навідати творіння Городецького, зазирнути в очі гаргульям і спробувати розгадати їхні таємниці.
 
«Спитай у пилу» Джон Фанте (Видавництво 21, 2018, пер. Юрій Паустовський)
 
Лос-Анджелес – Місто янголів, добре знайоме нам з американських фільмів. Але в роки Великої депресії воно мало зовсім інший вигляд – скромні готелі, в яких тулиться найрізноманітніша біднота, обшарпані автівки і вродливі мексиканки у стоптаних сандалях. Саме в той час до нього приїздить молодих письменник Артуро Бандіні, який, як і всі літератори-початківці, мріє про славу і гроші. Може, навіть трохи занадто :). Муки творчості, кохання і безгрошів’я, які переживає Бандіні, видаються дуже справжніми й живими – і водночас, мовби припорошеними пилом, який намітає вітер з пустелі на вулиці Лос-Анджелеса.
 
Джона Фанте вважають одним із найяскравіших американських авторів ХХ століття. А чому – дізнаєтеся з передмови, яку до роману «Спитай у пилу» написав ще один американський класик – Чарльз Буковскі.
 
 «Сестра Керрі» Теодор Драйзер (Фоліо, 2017)
 
Юна провінціалка в пошуках щастя у великому місті. Історія Керрі, героїні роману Теодора Драйзера – це класична історія про мрію, важкий шлях до неї і про те, як мрії іноді збуваються не тоді, коли ти цього хочеш, і не зовсім так, як це потрібно. Кароліна-Керрі приїздить до Чикаго, де спершу довго оббиває пороги контор, заводів і фабрик у пошуку роботи, а потім, піддавшись спокусі великого міста, круто змінює (чи годилося б сказати – ламає?) своє життя.
 
У Керрі є мрія, така ж, як і в тисяч юних провінціалок до і після неї, – стати відомою актрисою чи артисткою. Чи вдасться їй підкорити театральну сцену, спрогнозувати важко. Бо зачарована світлом вітрин і гулом великого міста дівчина може наробити забагато помилок.
 
«Таргани» Ю Несбьо (Фоліо, 2010, пер. К.Дуброва)
 
Якщо ви слідкуєте за  пригодами норвезького інспектора поліції Харрі Холе або ж просто цінуєте добротний скандинавський детектив, то «Таргани» – ваш варіант. Ця історія приведе головного героя з холодного Осло до екзотичного Бангкока, адже стався нечуваний скандал: посла Норвегії знайшли убитим у бангкокському борделі!
 
Темна сторона великого міста, з усіма цими опіумними клубами і стрипбарами, з вродливими незнайомками і небезпечними місцевими чоловіками, заворожує і водночас лякає. А детектив тим часом усвідомлює приголомшливу річ: не все з цим убивством так просто і ясно, як здавалось на перший погляд.
 
 «Музей покинутих секретів» Оксана Забужко (Комора, 2015)
 
Епічне полотно сучасної України, сімейна сага, що поєднує історії кількох поколінь, і просто мастрід для кожного українця, який хоче бути в контексті сучасної культури. Події роману Оксани Забужко розгортаються у кількох часо-просторових площинах, зокрема – й у Києві початку 2000-х. І цей текст – чудова можливість побачити столицю очима сучасної молодої й успішної жінки, якій небайдуже це місто.
 
Крім того, лінія цієї героїні, журналістки Дарини, відкриє дуже цікаву сторону столичного повсякдення – життя  медійників і людей творчих професій. І поєднається з іншими лініями – про підпільне життя українських повстанців у 40-ві та українських інтелігентів у 70-ті – у яскраву і виразну історію.


Додаткові матеріали

ТОП-5 книг, які допоможуть пізнати життя
ТОП-5 перекладів квітня
ТОП-5 книг, які допоможуть покращити ваші стосунки
ТОП-9 поетичних книжок, які можна прочитати замість стрічки новин
ТОП-5 крутих книжок про науку для дітей
ТОП-5 книг, які допоможуть покращити ваші стосунки
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери