Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

05.06.2017|22:27|Друг читача

“Ловець океану” Єрмоленка, або сонце, море і сіль сліз спокути

Нещодавно побачила світ нова книга Володимира Єрмоленка — “Ловець океану”. Аня Гай зі ВсіКниги вже підготувала для українських книголюбів відеоогляд на цей роман. А ми вирішили започаткувати практику ще й текстового дублювання відео.

Адже декому зручніше знайомитись із відгуками на книги у звичному форматі. Отож нижче пряма мова оглядачки про “Ловець океану” Володимира Єрмоленка.
 
Зізнаюсь чесно, те, що я прочитала тут, викликало у мене абсолютний захват. Тому не осуджуйте за деяку суб’єктивність.
 
Про що ця книга?
 
За сюжетом, той самий Одіссей, що зруйнував Трою, повертається після 20-річних блукань на землю рідної Ітаки. Цар очікує зустріти дружину й сина, які виглядають його з берега, а натомість бачить до тла спалений дім. Ніхто його вже не чекає, і навіть рідний батько не впізнає. Отож Одіссей усвідомлює, що щось зробив не так, і вирушає у зворотню подорож, яка має принести йому спокуту. Острів за островом, герой за героїнею, всі вони приносять йому прощення. Усі герої, боги, істоти — знані з легенд та міфів грецького епосу. На сторінках “Ловця океанів” Одіссей зустрічається з сиренами, Навсикаєю, Каліпсо та Цирцеєю. Спускається у царство Аїда та чує слова мудреця Тиресія. Боги також виринають час від часу на сторінках: Еос, Афіна, Діоніс, супутниця Посейдона — Іно. Кінцева точка шляху покаяння Одіссея — Троя. Як зустріли його троянці і що він там побачив, читайте у книзі, бо розповівши, я би певно нещадно заспойлерила розв’язку.
 
Чи заважає відсутність глибоких знань епосу сприймати текст?
 
Антична міфологія знайома мені не так детально, як хотілося б. Дещо читала ще в дитячих енциклопедіях, дещо запам’ятала з культового серіалу дитинства “Геркулес”. Але відсутність глибоких знань про античність не завадила насолодитись ні історією, ні текстом. А все завдяки мові автора.
 
Стиль письма
 
Тут немає довгих описів та не знайдеться, певно, абзацу довшого, ніж сім рядків. Оповідь ведеться то від імені Одіссея, то від інших героїв. Але це навіть не оповідь – це думки, переживання, відчуття кожного з них. Автор так майстерно володіє словом, що не виникає сумніву, що це думки Одіссея чи Цирцеї, а не вигаданий кимсь текст.
 
Певно, такий стиль можна назвати потоком. А я би дала ще й власне визначення “потік мудрості/філософії”. Володимир Єрмоленко вклав у думки своїх героїв вишукані слова про сім’ю, кохання, мету життя, стосунки з людьми, наслідки вчинків, і досить чимало про секс.
 
Книжку хочеться розібрати на цитати. Або навіть не так. Майже кожну фразу можна використати як цитату. Наведу приклад:
 
Чоловіки плачуть лише тоді, коли втрачають тих, кого люблять. Чоловіки плачуть лише тоді, коли вулкан вибухає в їхніх душах, розриваючи їх на сотні маленьких сердець. Їхні сльози — це лава, їхнє ревіння — це шум Тартару.
Враження від читання “Ловця океану”
 
Резюмую враження від книги “Ловець океану”. Цей текст мене дуже схвилював. Викликали бурю емоцій зміст, але особливо форма. Такий твір подарував абсолютне занурення, і за це я автору дуже вдячна. Може здатись, що книга про героїчний епос Одіссея, але вона про життя. Тут лежить титанічна праця автора над творенням тексту і дослідженням античного епосу, і це важко не оцінити.
 
Декілька слів про автора
 
Володимир Єрмоленко – філософ та письменник. Автор двох науково-популярних книг: “Далекі близькі” та “Оповідач і філософ”. Пан Володимир є доктором політичних студій та кандидатом філософських наук, викладачем Києво-Могилянської академії. До речі, одна з його студенток відзначила окрему приємність того факту, що викладач пише не тільки есеї та монографії, а й захопливі романи. Так що “Ловець океану” викликає позитивне потрясіння не тільки в мене.
Аня Гай


Додаткові матеріали

Єрмоленко Володимир
12 філософів і письменників Єрмоленка
Андрій Бондар: "Оскар і Рожева Пані", або Бути і залишатися людьми
"Я в двох беркутівців забрав рацію:40 хвилин вони не могли роздуплитись"
Олександр Бойченко отримав премію Юрія Шевельова по Skype
“Ловець океану” Єрмоленка, або сонце, море і сіль сліз спокути
«Ловець океану» Володимира Єрмоленка: спроба говорити з витоками європейської культури українською мовою
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери