Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

14.02.2011|23:40|BBC Ukrainian

Василь Шкляр: Ганна Герман дуже високо оцінила мій роман

Цьогоріч найпрестижнішу в Україні національну премію ім.Т.Шевченка у галузі літератури за роман "Залишенець" отримав письменник Василь Шкляр.

За його власними словами, твір відтворює одну із найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 20-х роках минулого століття.
У літературних і політичних колах говорять про певний символізм цієї події.

Опозиція твердить про усе більше потрапляння України під вплив Росії. А деякі критики кажуть, що Шевченківську премію присуджено романові, в якому герої борються і гинуть за волю України.

Роман Василя Шкляра нагороджений Шевченківською премією

В інтерв´ю Бі-Бі-Сі автор заявив, що справедливість взяла гору, оскільки роман "Залишенець" має великий успіх серед широких читацьких кіл.

В. Шкляр: Я уже отримав вітання від багатьох людей із різних куточків України. Це люди із різних соціальних верств, починаючи від найвищого політичного бомонду і закінчуючи пересічним читачем.

Бі-Бі-Сі:Чи ви згодні із тими, хто вважає ваш роман антиросійським, адже для ваших героїв найзатятішим ворогом і окупантом є Москва?

В. Шкляр: Роман не є антиросійським. Це чесна книжка. Він правдива і написана на документальній основі. Я думаю, що деяких моїх опонентів, можливо, злякало те, що я вперше називаю речі своїми іменами

Бі-Бі-Сі: Чи чули Ви відгуки про "Залишенця" від когось із представників влади?

В. Шкляр: Так, чув. У Верховній Раді у мене є ціла фракція прихильників, так само як і в адміністрації президента. Зокрема, Ганна Герман дуже високо оцінила цей роман. Щодо окремих непопулярних рішень влади, то моя позиція добре відома. Мій підпис стоїть під багатьма протестами і заявами, які підписує наша інтелігенція. Моя позиція усвідомлена. Нагородження для мене несподіванкою не було, оскільки до Шевченківського комітету входять митці. Мені часто казали, що, мовляв, Борис Олійник його очолює і він премії не дасть. А я казав, що Борис Олійник - це насамперед це великий поет, справжній українець, і він не піде на якісь речі, не гідні його імені.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери