Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

05.10.2010|15:26|Главред

Сергій Жадан: «Україна – химерна країна»

У прес-центрі медіа-холдингу «Главред» відбувся чат із поетом, прозаїком, есеїстом та перекладачем Сергієм Жаданом.

Спілкуючись із читачами «Главреду», письменник розповів, що користується матом «для глибшої пластичності», вірить у соціальну справедливість, запропонував задля наповнення державної казни продати кількох футболістів «Динамо» (якщо хтось купить), а також порадив не купувати свою нову книгу «Аморалка», тому що вона з «матюками».

Подаємо стенограму чату.

Игорь:  Читал Ваши произведения в "Новом мире". Знаю, что это переводы с украинского. 1.В какой нашей периодике Вы печатаетесь? 2.Почему пользуетесь матом? 3.Какие перспективы "Союза писателей"?

Сергій ЖаданДобрий день усім!

Несомненно – переводы.

1. Друкуюсь у різних ваших журналах, ось, скажімо, друкувався в "Сибирских огнях".

2. Матом користуюсь для глибшої пластичності.

3. "Союз писателей" – Ви маєте на увазі одноіменний харківський альманах? У нього перспективи, сподіваюсь, світлі.

Дякую вам за питання.

 

Вибачте, я не побачив, що Ви з Житомира, себто, що говорячи про нашу періодику, Ви маєте на увазі нашу періодику. Я завжди з задоволенням співпрацюю з "Кур"єром Кривбасу", "Сучасністю", харківським "Березолем".

Шинoби:  Это что за чат?

 

Сергій ЖаданЦе – чат "Главреда". А Ви звідки?

Raya:  На каком языке пишите в основном?

Сергій ЖаданПишу лише українською. Але читаю різними мовами.

Бpyнгільдa_Пeтpoвнa:  1) Пане Сергію, чи вірите Ви у святого Миколая (Діда Мороза, Йолопуккі... потрібне підкреслити)? Чи прокидались у дитинстві новорічного ранку з почуттям, що на Вас чекає якийсь приємний подарунок? 2) Чи любите Ви кіно? Які фільми вплинули на Вас найбільше?

 

Сергій ЖаданЯ вірю в соціальну справедливість. Але в дитинстві вірив і в Миколая. Новорічного ранку прокидався, так.

2. Кіно дуже люблю. Найбільше вплинуло, мабуть, кіно 20-х-30-х років (Довженко, Ейзенштейн), ну і кіно 90-х.

 

Aнджeлa_Пeтpoвнa:  А вы ноктюрн сыграть могли бы на флейте водосточных труб?


Сергій ЖаданТак. А еще я волком бы выгрыз бюрократизм.

 

Ravlyk:  Чи збираєтесь Ви відвідати Луцьк і, якщо збираєтесь, то коли?

 

Сергій ЖаданЗапросите – приїду із задоволенням. Луцьк дуже люблю.

 

Byte:  Чи існує для вас самоцензура залежно від публіки, перед якою доводиться виступати? Ну, наприклад, чи читали ви перед польською аудиторією «Mercedes-Benz» — «вимкни на х..й це радіо "Марія", що ти хочеш почути? / Які новини можуть бути у католиків? / В них немає новин з часу останнього хрестового походу»? Або «Ска-блдь» перед галичанами?

Сергій ЖаданЗалежно від публіки не існує. Звісно, читав полякам "Мерседес", а галичанам "Госпелс і спірічуелс". Мабуть, мені траплялись поляки та галичани з почуттям гумору.

Byte:  Розкажіть про вашу співпрацю с Ґергардом Штерблером. І які взагалі ваші враження від того, що відбувалось на Андрієвському узвозі минулої пятниці? Чи будуть видані вірші, які там були прочитані?

Сергій ЖаданЗ Ґергардом ми познайомились у травні в Києві. Мені цікаво те, що він робить. Концерт на Узвозі сподобався, це якийсь новий досвід. Гергард хоче це видати у вигляді диску, тож можна буде все це слухати вдома. Хоча краще, звісно, слухати такі речі наживо. Можливо ми з ним повторимо концерт наступного року. Можливо, ще щось разом зробимо – є такі ідеї.

Валентина:  Чи збираєтесь Ви особисто якось протестувати проти антиукраїнського законопроекту "Про мови в Україні"? Серед моїх знайомих, причому молодого віку, різко збільшилася кількість розмов про еміграцію. Я хочу жити в Україні. Хочу розмовляти українською мовою. А мені кожного дня все незатишніше і страшніше у своїй країні. Я розумію, що Ви не пророк, і не політичний лідер, але... Що робити?

 

Сергій ЖаданОсобисто збираюсь, хоча ще сам не знаю як. Але мені здається, наша влада всіх нас недвозначно підштовхує до пошуку нових шляхів опору та самооборони. Я би радив Вам триматись разом зі своїми знайомими молодого віку – нам так чи інакше потрібно підтримувати один одного, оскільки більше нас ніхто підтримувати не буде.

 

Poмa_:  Кожен митець, в принципі, досить чутливий до реакції публіки. Виголосивши свій маніфест на Андріївському узвозі, чи відчули Ви якусь віддачу?


Сергій ЖаданРеакція деяких людей була надзвичайно емоційною та зворушливою. Сподіваюсь, хоча б для когось усе це було важливо.

 

Aнтoнінa:  Вам закидають в романтизації і поетизації совка, зокрема, і в "Ворошиловграді". Як гадаєте, чи є підстави для таких закидів? Якщо ні, то чому у когось складається таке враження?

 

Сергій ЖаданМені здається, це від неуважності. Я не поетизую совок, особливо у "Ворошиловграді", я поетизую життя. Просто, совок нікуди не зникав, він навколо нас, а багато хто робить вигляд, що його вже давно немає. Це таке відгороджування від життя різними ілюзіями й примарами. І коли ти називаєш речі своїми іменами, багато хто відчуває себе при цьому некомфортно. Якось так.

 

xxxx:  Я чув, що сьогодні ви презентуєте книжку "Аморалка". Що це за книжка? Знов із матюками?

 

Сергій ЖаданЦе книга, впорядкована Сергієм Пантюком, до неї ввійшли твори Леся Подерв’янського, Юрка Позаяка, Андрія Кокотюхи, Артема Полежаки та інших прекрасних авторів. Вона справді з матюками, тому в жодному разі не читайте її.

 

OKyiv:  Привіт! Сергію, мені дуже подобається ваша поезія. Також ваші переклади з німецької, які ви читали на проекті 2х2 з поетами Урвайдером та Ленцем. Чи можна їх десь почитати? Чи перекладаєте Ви інших поетів та чи в планах випустити про книжку? Олена.


Сергій ЖаданПереклади можу Вам надіслати – вони ніде не друкувались, тому є лише в моєму комп’ютері. Скиньте адресу, і я надішлю.

 

Щодо інших перекладів – я хочу наступного року запросити до України кількох молодих німецьких поетів і зробити переклади їхніх віршів. Можливо, з цього вийде щось цікаве.

 

kost:  Ви пікетували приїзд Януковича до Німеччини. Скажіть, ви почали грати у політику? Якщо так, то на чиєму боці?

Сергій ЖаданЯ на боці ображених та упосліджених.

 

нінa:  Ви знаєте, що за зовнішністю дуже схожі на головного героя американського серіалу Californication (тобто Хенка Муді). Якщо Ви його дивилися, то чи бачите ще якусь схожість, крім зовнішності?

Сергій ЖаданНі, на жаль, не дивився, нічого сказати не можу. А герой хоч позитивний?

 

 

kost:  А вам не здається, що, як ви висловилися, "ображені та упосліджені" самі винні у ситуації, яка склалася в Україні?

Сергій ЖаданБезперечно – ми самі в усьому винні, тож і вирішувати свої проблеми маємо самі. Найпростіше в цій ситуації перекласти провину на інших.

 

berezin:  Зараз як ніколи треба українізувати (умовний термін) Донбас.

Ми вже запропонували читання по О.Тихому, В.Гайворонському, В.Сосюрі, Є.Шаповалу. Є дні Стуса у Донецьку, Петренка (Дивлюсь я на небо...) у Словянську. Але цього так мало... Коли буде День Жадана на Луганщині? Кожна такая подія зараз безцінна. З повагою та надією,

Володимир, краєзнавець.

Сергій ЖаданІз задоволенням до Вас приїду, на Луганщині буваю регулярно. Давайте сконтактуємось і домовимось.

 

Zoreslav:  Сергію, щоби Ви порадили почитати з української літератури радянської доби?

Сергій ЖаданЯ би порадив літературу 20-х років, харківський період – Хвильового, Куліша, Яновського, Бажана, Семенка, Шкурупія.

 

kost:  У продовження теми політики. Вам ніколи не пропонували балотуватися до парламенту?

Сергій ЖаданПропонували брати участь у політичних проектах, але я відмовлявся.

 

Oкcaнa_:  Доброго дня, пане Сергію! 1.Як ви оцінюєте скасування політреформи? Чи здатні українські митці не лише кволо страйкувати в Берліні, але й з матюками в Україні? (До речі, де ви були сьогодні, коли ми страйкували под комітетами ВР проти мовної політики Партії регіонів?) 2.За кого ви голосували на президентських виборах? Оксана Забужко.

 

Сергій ЖаданДоброго дня.

 

1.В Берліні було зовсім не кволо. В Україні, мені здається, митці здатні багато на що.

(До Вас сьогодні просто фізично не встиг, за чим насправді побиваюсь, оскільки збирався там бути).

2. Я голосував за кандидата, який програв.

 

sidr:  Як ти ставишся до того, що твої тексти вивчають у школі? Не забронзовів?:)

Сергій ЖаданСтавлюсь різко негативно. Не забронзовів.

 

carbil:  Пане Сергію, чи не вважаєте Ви що цьогорічні вибори до місцевих рад – чужі для українців? Чи не здається Вам через це, що варто й тут стати на бік "противсіхів", яких дуже не полюбляють ціла низка літераторів і правозахисників (тільки не Оксана Забужко й чимало українських журналістів)?

Сергій ЖаданПриємно, що на Главреді така політично заангажована аудиторія.

Ні, я не вважаю, що вибори до українських місцевих рад є чужими для українців. В деяких містах ці вибори загалом – справа принципу. Скажімо, в Харкові.

 

kost:  Аби сьогодні можна було відмотати на півроку назад, щоб сказав виборцям, які збираються проголосувати на кандидатів у президенти?

Сергій ЖаданЯ би закликав бути уважними. Зрештою, я і тепер до цього закликаю.

 

Oкcaнa_:  Сергію, яку останню книжку ви прочитали, і який фільм подивилися? Дякую.

Сергій ЖаданБудете сміятись, але остання прочитана мною книжка – біографія Гітлера. Дуже актуальний текст.

А останній фільм – всі серії російсього мила "Ліквідація", дорогою з Берліна до Львова. Просто не було ради, мусив дивитись.

 

oднa_дecятa_дyші:  Доброго дня! Чи були ви присутні на 17-му Форум видавців у Львові? Чи відчувається, на вашу думку, прогрес в розвитку, і, загалом, популяризації україномовної літератури? Маряна.

Сергій ЖаданТак, був. Форум, як завжди, прекрасний і неповторний, безліч цікавих авторів, дуже добре, що в Україні є такий захід. Шкода, що крім нього майже нічого немає.


Oкcaнa_:  Вам не соромно за якість сучасної "солодкої" української літератури? Вам не здається, що якщо постійно оглядатися у минуле, то можна й спіткнутися?

Сергій ЖаданМені не соромно.

А що Ви маєте на увазі, називаючи її "солодкою"?

Спіткнутись можна, але, з іншого боку, якщо на минуле не озиратись, дуже легко можна знову туди потрапити.

 

carbil:  Назвіть, будь ласка, кілька міст в Україні, де, на Вашу думку, справді є "четверта влада". А без реальної "четвертої влади" що може бути?

Сергій ЖаданНе можу назвати жодного.

 

 

carbil:  Сергію, реалії Холодного Яру – це тільки наше минуле чи найближчим часом можуть у певному сенсі повторитися?

Сергій ЖаданУкраїна – химерна країна. Тут може повторитись що завгодно.

 

Oкcaнa_:  Державна казна порожня, що можна зараз продати, аби наповнити бюджет?

Сергій ЖаданПару футболістів "Динамо". Якщо хтось купить.

Дякую всім за питання та розуміння. Тримаймося – все в наших руках!



Додаткові матеріали

17.03.2009|21:06|Події
Сергій Жадан. «Смерть моряка річкового флоту...». АУДІО
13.04.2010|08:06|Події
Невідомий Жадан. АРХІВНІ ФОТО
24.03.2009|09:45|Події
Сергій Жадан. «Чорна зоря арештантів...». АУДІО
12.04.2009|18:55|Події
Сергій Жадан. «Я завжди з повагою ставився до професійного спорту...». АУДІО
18.06.2009|10:20|Події
Сергій Жадан. «Море дихає чорним теплом...». АУДІО
17.05.2009|13:36|Події
Сергій Жадан. «Він був листоношею у Амстердамі...». АУДІО
19.05.2009|15:22|Події
Сергій Жадан. Виступ на «Київських лаврах». АУДІО
06.03.2009|07:36|Події
Триває голосування за кращу українську книгу в щорічному конкурсі журналу «Корреспондент»
22.05.2010|20:08|Події
«Буквоїд» назвав переможця та дипломантів конкурсу літературних критиків
26.06.2009|10:39|Події
Сергій Жадан у «Кабінеті»
24.04.2010|16:18|Події
«Суботник» Люко Дашвар у «Читайці». ФОТО
08.04.2010|23:55|Події
У Варшаві відбувся творчий вечір Сергія Жадана. ФОТОРЕПОРТАЖ
01.12.2008|14:29|Події
Сергій Жадан: «Черпаю натхнення із трудових буднів нашої фантастичної республіки»
20.05.2010|14:27|Події
Сергій Жадан: «До нинішньої опозиції, як і до нинішньої влади, я ставлюсь із ненавистю»
31.08.2009|19:18|Події
Сергій Жадан: «Для декого в цій країні свобода - це можливість не змивати за собою в сортирі»
13.12.2009|10:47|Події
Сергій Жадан став лауреатом премії Конрада
29.12.2009|11:49|Події
Харківські літератори обурилися діями Добкіна і стали на захист Жадана
01.12.2009|17:36|Події
На премію ім. Д. Конрада претендують Жадан, Малярчук і Сняданко
23.10.2008|21:59|Події
Сергій Жадан та «Калєкція» солідарні із фармакологами
27.04.2010|22:48|Події
Сергій Жадан і Світлана Поваляєва презентували «Декамерон». ФОТО
29.04.2010|08:57|Події
ТОП-10 від видавництва «Фоліо»
13.09.2009|11:04|Події
Кожелянко, Римарук, Покальчук і Гончар у голосах та віршах. ФОТО, АУДІО
21.05.2009|11:19|Події
«Київські лаври» у персонах. ФОТО
12.09.2009|10:29|Події
Львівський форум видавців у персонах. ФОТО
19.07.2010|16:10|Події
Програма Міжнародного поетичного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ»
07.08.2010|07:36|Події
У Чернівцях відбудеться Міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ»
06.09.2010|09:47|Події
Третій день фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ». ФОТО
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери